woensdag 4 september 2013

Gezonde chips van boerenkool

Nadat ik op de markt in Heist op den Berg afgelopen zondag een knoeperd van een boerenkool had gekocht, ging ik gisteren en vandaag aan de slag: chips maken!!!

Deze chips zijn niet alleen heeeeeel erg lekker, ze zijn ook reuze gezond en heel simpel om te maken! Boerenkool is een echt "superfood", en de laatste tijd enorm populair geworden omdat er steeds meer bewijzen worden gevonden van de enorme gezondheidsbevorderende eigenschappen die deze plant bezit. Een kleine bloemlezing:

Er zijn op dit moment 5 kankersoorten bekend geworden waar boerenkool een positieve werking op lijkt te hebben. De hoeveelheid vitaminen en mineralen in boerenkool zijn enorm. Zo is 250 gram boerenkool bijvoorbeeld goed voor 2600 % van de ADH voor vitamine K, 700% van de ADH voor vitamine A en 180 % voor vitamine C. Er zit meer vitamine C in een portie boerenkool dan in een sinaasappel met het zelfde gewicht! Tel daarbij op dat het barst van de verschillende B vitamines, en o.a. de mineralen mangaan, calcium, fosfor en koper.*       Chippie, iemand?

* bron:  infonu.nl  

Met dit recept maak je niet alleen gebruik van de superfood boerenkool, maar ook van de goede essentiele vetzuren van hennepzaad. Hierover vertel ik later graag meer. De chips worden gedroogd op een temperatuur van niet hoger dan 40 graden, waardoor álle voedingsstoffen van je ingredienten bewaard blijven. Optimaal voor je gezondheid!


Ik geef je twee smaak-variaties, maar als je eenmaal doorhebt hoe het gaat, kun je zelf nog naar hartelust experimenteren. Je bent van harte welkom om je ervaringen hiermee met ons te delen.
Mijn inspiratie komt uit het boek "Raw & Beyond" door o.a. Victoria Boutenko. De recepten voor de dressings zijn van Elaina Love.

De hoeveelheden voor elke dressing-variatie is genoeg voor een flinke bos boerenkool. (zie afbeelding hierboven)

Benodigdheden:

Tomaten-Dille smaak:

1 cup tomaat in stukjes
1/4 cup gepeld hennepzaad
1 teentje knoflook
2 tl citroensap
3/4 tl keltisch zeezout
1/4 tl gedroogde tijm
1 EL gedroogde dille

"Rancho":

1 cup hennepzaad
3 tl citroensap
1 tl rauwe appelazijn
1 tl keltisch zeezout
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1/2 cup water
1 tl gedroogde dille**
2 tl Italiaanse kruiden**

** Voeg deze kruiden pas toe aan de dressing als je alle andere ingredienten helemaal smeuig hebt geblenderd!

Werkwijze:

Haal de gekrulde bladeren van de grote takken af (als je hele bladeren hebt gekocht). De nerven van het blad kun je gewoon laten zitten (mits ze niet té groot zijn). Houd de blaadjes mooi groot, als een echt "chipje". Was de boerenkool en droog het heel goed (ik gebruik daar de sla-centrifuge voor).

Doe alle ingredienten voor je dressing in een blender en mix tot alles heel smeuig en mooi glad is. Gooi de boerenkool in een grote kom of pan en doe de dressing erover. Meng het met je handen door elkaar tot alle blaadjes zijn bedekt met de dressing. 

Bedek de lades van je droogoven met een stukje bakpapier of een teflex vel. Heb je geen droogoven? Dan kun je ookeen hetelucht oven gebruiken en die op de laagste stand zetten. Zet dan wel de deur van de oven open!

Verdeel de boerenkool over de verschillende lades en laat het ongeveer vier uur zo drogen op 40 graden. Haal dan de blaadjes van het bakpapier of teflex vel af, en laat het zo nog 4 tot 6 uur drogen. Ze moeten heerlijk krokant zijn geworden, dan zijn ze klaar.

Laat ze afkoelen en bewaar ze in een glazen pot. Je kunt ze zo een maand lang vers houden. Let op: doe ze niet in een zakje, want dan zijn ze binnen een dag oudbakken!

Enjoy!

Sanna