vrijdag 27 september 2013

Snoepen!

“Mama, mag ik een snoepje?” Deze vraag hoort iedere mama zeker één keer per dag. En zeg nou zelf: hebben we niet allemaal wel eens zin in een snoepje? Maar ja….als “bewuste” ouder, geef je ze liever niet al die bewerkte, vol met suiker en kleur- en smaakstoffen opgepompte snoepjes. Dus…je gaat naar de natuurwinkel, geeft kapitalen uit aan allerlei toffees, lollies en dropveters zonder enge E-nummers en met natuurlijke zoetstoffen. Eén zakje met 6 lollies kost al gauw 1,85 €. Dat is best een flinke hap uit je budget! Zeker als vriendjes en vriendinnetjes komen spelen en óók wel willen snoepen. En wat dacht je ervan als de hele straat even langs komt om iets lekkers te halen? Dat gebeurde bij ons regelmatig.

snoepjes van aardbei, banaan, framboos, appel en mango
Met de komst van mijn droogoventje was de oplossing snel gevonden. Ik kwam er achter dat gedroogd fruit een héél lekker en gezond “snoepje” was! En een beetje slim ingekocht en verwerkt, was dit goedkoper dan de snoepjes van de natuurwinkel! Een beetje vreemd voor kinderen die gewoon snoep gewend zijn? Ja, dat is zo. Maar eenmaal geproefd, vinden ze het eigenlijk allemaal hartstikke lekker.
En zo trakteren wij de vriendjes en vriendinnetjes rond “snoepjestijd” op onze heerlijke snoepjes van Moeder Aarde: appel, banaan, ananas, mango, aardbeitjes en frambozen….ze vinden het heerlijk! En wanneer het échte durfals zijn, vullen we de snoepjes nog wel eens aan met wat nootjes en zaden. Spannend hoor! J

Hieronder zie je stap voor stap hoe je deze Heel Gezonde snoepjes kunt maken:

Benodigdheden:

fruit naar keuze, schoongemaakt
Droogoven (dehydrator) of hete lucht oven
Bakpapier of teflex vellen (b.v. van Excalibur)
Glazen potten om de snoepjes in te bewaren

Werkwijze:

1.Snijd het fruit in dunne plakjes (hoe dikker de plakjes, hoe langer de droogtijd duurt). Kies eventueel een leuke vorm uit. Houd er rekening mee dat de schijfjes nog flink gaan krimpen!

2.Leg een stuk bakpapier of een teflex vel op de lades (trays) van je droogoven. Dit heb je de eerste uren nodig omdat het sap uit de vruchten anders doorlekt naar de andere lades, en omdat de vruchtjes anders aan je lade gaan kleven.

ananas, gelijkmatig verdeeld over de lade
3.Verspreid de vruchten gelijkmatig over de verschillende lades uit. Zorg dat de lucht overal goed bij kan, dit versnelt het drogingsproces.

4.Stel de thermostaat in op 40 graden en de klok op 12 uur. Het oventje doet zijn werk, en jij kunt je op andere zaken richten! Ik doe dit meestal 's avonds, zodat het drogen lekker de hele nacht door kan gaan.

de ananas na 10 uur droog tijd
5.Na 10 uur drogen (bij mij dus meestal de volgende morgen), kun je bij de meeste vruchten zien dat ze behoorlijk zijn ingedroogd. Nu is het tijd om het bakpapier of teflex vel weg te halen. Herschik de vruchten eventueel over je lades. Het fruit is ingekrompen en zo kun je het dus samenvoegen op één lade. Zo kun je op de vrijgekomen lade(s) weer wat andere dingen toevoegen die ook gedroogd moeten worden (bijvoorbeeld ándere vruchten of van die lekkere lijnzaadcrackers!). Zo maak je optimaal gebruik van je oventje...hij draait tenslotte toch al!

6.Na uiterlijk 6 uur (bij heel sappige vruchten zoals mango of ananas) zijn de vruchtensnoepjes meestal wel klaar. Je weet dat ze klaar zijn als er geen sap meer uit komt wanneer je er in knijpt of het doorsnijdt. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een schone, afgesloten glazen pot. Zo kun je ze (op een donkere plaats) zeker een half jaar bewaren.
en klaar zijn je ananas snoepjes!!!

Controleer de eerste dagen nog even of je ze wel echt goed hebt gedroogd: beslaat de pot, dan zit er dus nog vocht in je vruchtjes. Dit veroorzaakt schimmelvorming. Doe ze dan nog even terug in de droogoven en laat ze nog een paar uur drogen (behalve als zich al schimmel gevormd heeft, natuurlijk!). Dit kan in het begin gebeuren. Gaandeweg krijg je er steeds meer handigheid in. 

Enjoy!

Sanna

Tips:

Heb je (nog) geen droogoven? Gebruik een bakplaat met bakpapier in de gewone hete lucht oven. Stel je thermostaat in op de laagst mogelijke temperatuur en laat het deurtje open. Keer de vruchten regelmatig. Het kan zijn dat het toch te hard gaat, dan heb je een beetje knapperige chipjes... ;)

Frambozen kun je ook heel drogen, maar dan duurt het minimaal 24 uur voor ze op 40 graden gedroogd zijn. Sneller gaat het als je ze in stukjes snijdt, of je kiest er voor om toch op hogere temperatuur te drogen (max 70 graden). Heel lekker, maar wel met wat verlies van de voedingsstoffen en enzymen. Dan nog is dit een snoepje met meer voedingswaarde dan een snoepje uit de supermarkt. Voel je er dus niet schuldig om!


Gebruik deze "snoepjes" ook eens in je zelfgemaakte muesli. Heerlijk én gezond!

FAQ:

Waarom is dit gezonder dan gewoon snoepgoed?

In fruit zitten heel veel belangrijke voedingsstoffen en enzymen. De suikers in fruit smaken heel zoet, maar door alle hulpstoffen er van nature in zitten (o.a. vezels en de diverse mineralen en vitaminen in hun samenstelling) wordt het langzamer opgenomen in het bloed en beter verwerkt dan de geraffineerde suikers in snoepgoed. Om die geraffineerde suikers te kunnen verwerken, gebruikt je lichaam vitamines en mineralen uit zijn eigen reserve. Daarom noemt men deze suikers ook wel "nutrienten-rovers". Fruit-"snoepjes" hebben dit niet nodig: zij dragen hun eigen pakketje nutrienten die het lichaam helpen bij het verwerken. Zo vóeden zij het lichaam, in plaats van het te beroven van belangrijke bouwstoffen.


Waarom geef ik ze dan niet gewoon fruit? Waarom zou ik het drogen?

Niet al het fruit is het hele jaar door (voordelig) verkrijgbaar en kinderen willen vaak toch het gevoel hebben dat ze mogen snoepen. Door het te drogen maak je het fruit niet alleen lang houdbaar (zo heb je ook aardbeien in de winter), maar krijgt het ook een andere vorm en intensere smaak. Zo hebben je kinderen toch het gevoel eens iets "anders" te eten.

Waarom drogen op 40 graden? Op 70 graden gaat het toch sneller?

Boven de 42 graden verliest fruit en groente veel van hun voedingswaarde. Het gehalte aan vitamines en mineralen neemt snel af, maar voor de enzymen is het einde oefening: zij leggen bijna geheel het loodje. Zonde toch? 

In de supermarkt hebben ze ook gedroogd fruit. Dan koop ik dát toch gewoon?

Natuurlijk is het gedroogd fruit uit de supermarkt al een heel stuk gezonder dan de snoepjes uit datzelfde schap. Helaas wordt het fruit in de supermarkt gedroogd op hoge temperaturen (zie hierboven), maar nog erger: er wordt sulfiet aan toegevoegd om het houdbaar te maken. Sulfiet is een bewaarmiddel dat "voor de meeste mensen veilig" wordt geacht, "maar gevaarlijk voor sommigen". bron: http://www.test-aankoop.be/voeding/voedselveiligheid/dossier/sulfieten 
Vooral mensen en kinderen met astma of aanleg hiervoor, ondervinden snel hinder van dit middel. En wanneer je allergisch bent voor sulfiet, kan het echt hevige reacties opwekken. Naast deze bijzondere gevallen (ongeveer 4% van de mensen schijnt allergisch te zijn voor sulfiet) is het bekend dat het vitamine B1 afbreekt, en bij veel gebruik maagklachten kan veroorzaken. Het is dus zeker bij kinderen raadzaam het spaarzaam te gebruiken. Dit is echter een eigen keuze, natuurlijk.