vrijdag 6 september 2013

Purple HazeDeze smoothie is heerlijk zacht met een licht zure "tick"...Vol met het goede van blauwe bessen, bramen en rabarber. Mjammie! Wist jij dat gezond zó lekker kon zijn?

Ik noemde hem purple haze, omdat het paars een beetje overstemd wordt door het vele groen dat er in zit. Het wordt dus een wat onbestemd kleurtje, maar dat mag de pret niet drukken :)  Hier volgt het recept:

Ingredienten voor 1 liter:

4 bananen
flinke hand blauwe bessen
handje bramen
klein appeltje (ik gebruikte Delbarre nieuwe oogst)
halve stengel rabarber
halve mango
halve avocado
2 handen veldsla
2 handen wilde spinazie

Optioneel:
1 tablet Vitamine C 1000mg (ascorbinezuur)
1 tl maca
1 tl spirulina
1 tl mesquite meel

Omdat het sap van de mango voor mij al genoeg was (ik houd van dikke smoothies) heb ik geen water toegevoegd. Maar dit kan naar eigen inzicht en smaak.

In plaats van de Mesquite kun je ook een paar druifjes of een dadel mee blenderen om je smoothie iets zoeter te maken.

Waarom is deze smoothie Heel Gezond?

Zoals je ziet is het aandeel "groen" in deze smoothie ongeveer 50 procent. Dat is een enórme boost voor je immuunsysteem! Gecombineerd met de vitamine C uit de bramen, blauwe bessen, rabarber én je tabletje ga je het ijzer uit de bladgroentes heel goed kunnen opnemen.

Wist je trouwens dat de rabarber zelf ook veel ijzer bevat? Daarnaast bevat het de vitamines B1, B2 en B6 en de mineralen kalium, calcium en magnesium. De vezels in rabarber bevorderen de darmwerking en de groente schijnt reinigend te werken op de lever en ons bloed.
Toch is het ook verstandig niet te overdrijven met het gebruik van rabarber, omdat het oxaalzuur bevat. En dat zuur maakt het ons lichaam weer wat moeilijker om calcium op te nemen. Maar goed, overdrijven is met niets goed, he? ;)

De bramen (wij hebben ze zelf geplukt) zijn helemaal een bron van gezondheidsbevorderende stofjes. Niet alleen onze oude bekende vitamine C, maar ook minder bekende stoffen doen heel goed werk voor ons immuunsysteem. Ik citeer hieronder even een aantal interessante weetjes:

 "In de databank van wetenschappelijke onderzoeken van the journal of biochemical chemistry staat een onderzoek waaruit blijkt dat het fytonutriënt cyanidin-3-glucoside uit bramen een extra hulpmiddel is om kanker tegen te gaan. De stof wordt een natuurlijke chemokuur genoemd. Daarnaast zit er ellagzuur in de braam, waarvan ook kankerbestrijdende effecten uitgaan. Het polyfenol ellagzuur bevordert de apoptose, dat is de plotselinge dood, van kankercellen."
"Er zitten veel anthocyaninen in bramen. Deze fytonutriënten staan bekend om hun werking om diabetes te lijf te gaan. Na het innemen van voeding met anthocyaninen ontstaan er hogere insulineniveaus in de cellen. Insuline is de stof die de bloedsuikerspiegel reguleert. Wanneer suikerhoudende producten gegeten worden, maakt het lichaam zelf insuline aan zodat de bloedsuikerspiegel op peil blijft. Bij diabetespatiënten werkt de alvleesklier, die insuline produceert, niet meer goed. Het is voorsuiker- of diabetespatiënten belangrijk om veel voeding met anthocyaninen te eten."
Bron: infonu.nl  

Over de blauwe bes is al veel bekend. We gaat het hier in een volgend artikel ook nog wel eens over hebben. Met bovenstaande informatie weet je al weer heel veel over wat een simpel ontbijtje als dit voor je gezondheid kan doen. Ik zou zeggen: pak je blender en ga aan de slag! ;)

Enjoy!

Sanna