dinsdag 10 september 2013

Crunchy dadelreepjes

Crunchy dadelreepje met noten en boekweit


Deze heerlijke reepjes zijn niet alleen lekker, maar ook bijzonder voedzaam en vormen een Heel Gezond snoeperijtje voor tussendoor. De boekweitkiemen geven een boost aan vitamines B, maar ook aan de mineralen mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, zink en koper. Het bevat de stof “rutine” die ontstekingen remt en zorgt voor een goede bloeddoorstroming. Daarnaast houdt boekweit onze bloedsuikerspiegel in balans. Een aanrader voor de mensen met last van hypoglycemie of diabetes 2 patiënten.

Deze reepjes zorgen mede door de boekweit voor een lang gevoel van verzadiging, waardoor je geen behoefte meer voelt om te snoepen. Een verantwoord snoepje dus!

Ingrediënten:

250 gram dadels
50 gram vijgen
25 gram moerbeien 
80 gram gekiemde boekweit, gedroogd in een (droog-) oven : “boekweit-crunchy’s”*
100 gram para- en pecannoten, gemengd
30 gram kokos
15 druppels vanille aroma (dr. Cook)

Optioneel:
1 EL mesquite meel
2 tl maca

Werkwijze:

Maak van de dadels, vijgen en moerbeien een kleverige, niet te fijne pasta door ze te pureren in de keukenmachine totdat het een klomp gaat vormen. Houd deze pasta even apart.
Hak vervolgens de noten fijn in de keukenmachine, en houd deze mix ook even apart.


Vul nu de keukenmachine met de dadel/vijgen/moerbeien-pasta, de noten, de kokos, het vanille aroma, de mesquite en de maca. Meng dit goed door elkaar en voeg pas op het laatste moment de boekweit crunchy’s toe. Deze mogen niet te lang mee draaien, want ze moeten zo heel mogelijk blijven. Je wilt ze alleen maar goed mengen. Er ontstaat een korrelig, maar kleverig mengsel.
  Vorm met de handen reepjes van dit mengsel. Leg ze in een afdekbare schaal en bewaar ze in de koelkast. Daar stijven ze nog wat op, en zijn ze het makkelijkst te eten. Zo zijn ze zeker 10 dagen houdbaar, maar geloof me: zo lang haal je het niet, daar zijn ze veel te lekker voor!

Enjoy!

Sanna
  
* Maken van boekweit-crunchy’s:

Neem c.a. 100 gram boekweit en week dit een nacht in schoon (bron)water. Spoel de geweekte granen af en verdeel ze over de verschillende lagen van je kiemer. Kiem ze gedurende maximaal twee dagen. Er moet maar een heel klein kiempje aan komen. Verdeel de gekiemde granen vervolgens over de lades van de dehydrator (droogoven) of over een met bakpapier bekleedde bakplaat in je gewone oven. Droog de granen gedurende 10 tot 12 uur op 40 graden, of in de oven op de laagste stand met de deur open. Nu heb je heerlijke krokante korreltjes! Lekker in de muesli of in het bovenstaande recept.