dinsdag 3 september 2013

CourgettesoepDeze heerlijke Heel Gezonde soep is geschikt voor mensen die geen suiker, gist, melkproducten, tarwe en/of aardappelen willen/kunnen eten. Geen dierlijke eiwitten en toch romig en zacht! En bijzonder makkelijk te maken...

Ingredienten:

400 gram courgette
200 gram zoete aardappelen
1/2 liter water
1 á 2 bouillonblokjes (Hugli-Cenovis > bij de natuurwinkel)
1 theelepel Italiaanse kruiden
1 dl Haverroom (favoriet: Oatly > natuurwinkel)

Werkwijze:

Snijd de zoete aardappelen en de courgette in blokjes. Doe het water met de bouillonblokjes in een pan en voeg de in blokjes gesneden groente en de italiaanse kruiden toe. Kook dit in c.a. 20 minuten gaar.

Pureer de groenten met het vocht en roer de haverroom er door.

Waarom is deze soep Heel Gezond?

Door het gebruik van haverroom in plaats van keukenroom beperk je je inname van dierlijke eiwitten en vetten. Dit is beter voor het gehalte aan "slechte" cholesterol, je lijn en....de dieren en het milieu!

De zoete aardappel bevat complexere koolhydraten dan onze "gewone" aardappel, en heeft daardoor een lagere glycemische index. Met andere woorden: het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet zo snel zoals de gewone aardappel dat doet. Dat heeft positieve gevolgen voor je lijn (bij snelle suikers is één van de reacties van je lichaam dat het vet op slaat!), maar ook voor je pancreas. Goed voor mensen met hypoglycemie en/of diabetes dus! Daarnaast bevat het o.a. veel beta caroteen, vitamine B6, vitamine C, en kalium.

Courgette is een veelzijdige groente en natuurlijk Heel Gezond: het is een vitamine C bom, maar ook B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur) vindt je er in terug. Daarnaast vitamine A en K en de mineralen mangaan, kalium, magnesium, fosfor zink en koper. De combinatie van deze vitaminen en mineralen en het hoge gehalte aan vezels met nog meer nuttige (en voor de meesten onbekendere) stofjes, maakt dat deze groente bijzonder goed is voor de ogen en voor mensen met diabetes en natuurlijk reactieve hypoglycemie. De stoffen in courgette die hiervoor verantwoordelijk zijn zorgen er voor dat eten beter wordt verteerd en geleidelijk in ons bloed worden opgenomen.

Al deze gezonde eigenschappen van courgette blijven bewaard bij verhitting of invriezen. Goed nieuws, toch? Dus....maak deze heerlijke soep en geniet ervan!Op de foto zie je een courgette van 1.5 kilo die ik heb gekocht van een meneer die ze in zijn eigen tuin kweekte. Zo groot, daar moest ik het recept dus wel een beetje voor aanpassen... Maar lekker dat ie was! En we hebben nu een gezonde voorraad in de vriezer. Ook mijn portemonnee is er blij mee, want de vrucht kostte.....50 cent! Lang leve de hobby-kwekers!

Eet smakelijk!

Sanna


Geen opmerkingen:

Een reactie posten