dinsdag 17 september 2013

recept: Powerboost

Herfstsmoothie: Michaël’s Powerboost

De herfst is nu echt begonnen. In deze tijd van het jaar worden veel mensen geconfronteerd met de donkere kantjes van het bestaan. Het wordt buiten guurder en kouder, de zon is minder vaak te zien. Voor veel mensen triggert dit heel wat sombere gevoelens, die we de hele zomer eigenlijk niet meer hadden gevoeld. Ook ons lichaam reageert vaak op deze omslag: we worden verkouden of grieperig. Dit hoort bij de kringloop van het jaar: we worden door de natuur uitgenodigd weer “naar binnen” te gaan. En dat is zowel letterlijk (in de natuur en in ons lijf) als figuurlijk (emotioneel) merkbaar.
In de Christelijke symboliek is deze tijd dan ook niet voor niets gekoppeld aan de Aarstengel Michaël. Deze engel versloeg de “draak” (duivel) en bande hem voorgoed uit de hemel. Een práchtig verhaal die we kunnen vertalen naar onze eigen innerlijke gevechten van dit moment: in de herfst woedt in ons zelf ook vaak een hevige strijd tussen het licht en het donker. Is dat niet een prachtige uitnodiging om te groeien?

Engel Michael en de draak
(foto: internet, auteur onbekend)
In onze zoektocht naar balans zullen we heel wat donkere kantjes van ons zelf tegen komen. Niet altijd leuk om daar tegen op te botsen. Het liefst vegen we ons verdriet, boosheid of wrok meteen onder het tapijt. De energie van de herfst nodigt jou echter uit om het eens te gaan onderzoeken. Ga maar naar binnen, en ontmoet die donkere gevoelens eens écht. Wat hebben ze je te zeggen? In hoeverre bepalen ze nog dagelijks jouw leven en dus wel-zijn? Zou je dat willen stoppen? Is het tijd om het los te laten? Of wil je het nog vasthouden en meenemen? Accepteren dat het er is, is in ieder geval een eerste stap. Niet bevechten, maar respecteren voor wat het is. Van daaruit kun je er aan werken om het los te laten of te bewaren.Het mag allemaal….het is jóuw keuze. Maar maak die bewust. Want dat hoort bij groeien: je bewust worden van alles wat “JIJ” inhoudt. Hoort dit verdriet bij jou? Wil je het houden, of wil je het opruimen?

Vaak kun je het heel goed zelf, dat opruimen. Maar soms kan een beetje hulp geen kwaad. Zoek die hulp dan ook, het is een investering in jouw gezondheid en welbevinden. Ik wens je heel veel succes, en probeer van deze reis naar je binnenste ook te genieten. Want dat is precies wat het is: een ontdekkingsreis naar je Zelf. Spannend toch?

Oh, enne: Michael versloeg de draak, maar doodde hem niet. Is dat niet een mooie metafoor? Accepteer die donkere kantjes van jezelf, en ruim ze op of geef ze een goed plekje. Maar veroordeel ze niet…ook zij hebben jou gemaakt tot wie je nu bent. Namasté!

Speciaal voor deze tijd heb ik een smoothie-recept die je een echte power-boost kan geven. Het werkt versterkend voor je immuunsysteem. Geen overbodige luxe als je zowel lichamelijk als geestelijk in een flinke stijd gewikkeld bent!


Ingrediënten voor 1 liter:

4 bananen
1 hand rode bessen
1 klein handje blauwe bes
1 vijg
2 kleine appels of 1 grote, liefst van een zuurder ras zoals Boskoop, Goudreinet, Delbare etc.
1 rijpe peer (zonder schil)
1 klein handje Goji bessen, 1 nacht geweekt in zuiver (bron)water
scheutje citroensap
Weekwater van de Goji bessen (hoeveelheid afhankelijk van hoe dik je de smoothie wilt hebben)
½ avocado
Kaneel naar smaak (ik deed een ½ tl)
1 tablet chlorella
½ EL Mesquite meel
Vitamine C (ascorbinezuur), (équivalent van 1500 mg) in tablet of poedervorm
Flinke hand wilde spinazie
Flinke hand veldsla
1 groot blad snijbiet

Werkwijze:

Alles in de blender en mixen maar! Heerlijk zoet-zuur. Ook dát is kenmerkend voor deze tijd…het zure  van de strijd met je eigen “demonen”, met het zoete van de overwinning en het gevoel er sterker uit te zijn gekomen.

Op je gezondheid!


Sanna