In de natuur is het verloop van alle chemische processen
afhankelijk van een bepaald milieu, een vastgelegde zuurgraad. Wanneer men
spreekt over verzuring (b.v. zure regen) is dat meestal niet bepaald positief.
Die verzuring wordt verantwoordelijk gehouden voor heel wat schade in onze
natuur.
In ons lichaam is het niet veel anders: ook daar vinden
chemische processen plaats, die alleen goed kunnen verlopen wanneer de
zuurgraad in ons bloed en de andere vloeistoffen in en tussen onze lichaamscellen
gelijk blijft. Elke verstoring hierin heeft invloed op onze
energie-huishouding, spijsvertering, vetopslag en –afbraak, gewrichten en
weerstand.
Zoals we bewust zijn geworden welke factoren invloed hebben
op de zuurgraad in ons milieu, zo is er ook ontdekt welke factoren de zuurgraad
in ons lichaam beinvloeden. Onze manier van leven en vooral de gebruikelijke
voeding zijn verantwoordelijk voor de verandering van de zuurgraad in ons
lichaam. In het algemeen worden we te zuur, en dit heeft allerlei negatieve
effecten op onze gezondheid. Een voorbeeld van symptomen die er mee in verband
worden gebracht door natuur-geneeskundigen: chronische vermoeidheid, reuma.
osteoporose, migraine, jicht, schimmelinfecties, overgewicht en psychische
oververmoeidheid.
Maar er is goed nieuws!!!! Het is mogelijk de zuurgraad
weer tot normale waarden te doen keren.
Hiermee zet je een grote stap in het creeren van een stevige basis voor je
gezondheid. Het lichaam kan zijn werk weer doen en je zult zien dat je je
langzaam maar zeker fitter voelt worden. Vandaag geef ik een kort overzicht hoe
dat zuur-base evenwicht in elkaar zit en welke factoren er van invloed op zijn,
zodat je er zelf mee aan de slag kunt gaan. Voor wie er dieper op in wil gaan,
en er echt werk van wil maken, geef ik aan het einde van deze blog nog wat tips
mee voor boeken, websites en workshops of lezingen.
WAT IS HET ZUUR BASE EVENWICHT
Om het terug te brengen in eenvoudige taal zou je kunnen
zeggen dat er allerlei deeltjes in ons lichaam zijn die ofwel positief (+)
ofwel negatief (-) geladen zijn. Die plusjes en minnetjes dienen in evenwicht
te zijn. De ene waarde noemen we zuur en de andere base.
Zoals hierboven uitgelegd heeft ons lichaam een bepaalde
zuurgraad nodig om goed te kunnen functioneren. Bij wijze van spreken zijn de
plusjes en minnetjes met elkaar in balans. Er vinden namelijk constant allerlei
chemische processen plaats in ons lijf die onze stofwisseling bepalen, en
daarnaast de functies van onze spieren en zenuwen en de opbouw- en afbraakprocessen.
De zuurgraad in ons lichaam is ook verantwoordelijk voor de
werkzaamheid van enzymen en hormonen en heeft effect op de kwaliteit van de
eiwitmoleculen, op de structuur van de cel en op de doorlaatbaarheid van de
membranen van de lichaamscellen.
Het lijkt een beetje hocus pocus als je je niet zo hebt
verdiept in biologie, maar om het simpel uit te leggen zou je kunnen zeggen dat
wanneer de zuurgraad niet in orde is, de communicatie tussen de cellen en het
vervoer van alle stoffen in ons lichaam niet goed verloopt. Je zou kunnen
denken aan een computer die traag of zelfs vast loopt. Het is dus heel erg
belangrijk om die balans (het evenwicht) te houden.
DE INVLOED VAN ONZE LEVENSSTIJL
Het verzuren van ons lichaam wordt veroorzaakt door verschillende
factoren. Er zijn de factoren die bij normaal “gebruik” horen. Denk hierbij
b.v. aan verzuring van de spieren als je opeens intensief gaat sporten
(spierpijn). Ook onze stofwisseling geeft wat verzuring door de afvalproducten
die soms niet geheel worden afgevoerd. Dit noemt men “stofwisselings-slakken”.
Wanneer er verstoringen zijn in de stofwisseling,
bijvoorbeeld door darm-problemen of spijsverteringsproblemen door
voedingsintoleranties, maar ook bijvoorbeeld als bijwerking van het gebruik van
geneesmiddelen, ontstaan er ook hogere concentraties van zuren. Tot slot zijn
er voedingsstoffen en gewoontes die verzurend werken.
Verzuring is dus eigenlijk een onvermijdelijk gegeven. Het
hoort er een beetje bij. En zolang er een tegenwicht is, die er voor zorgt dat
we weer kunnen “ontzuren”, is het in orde. Dan is er een balans tussen zuur en
base. Echter, tegenwoordig zijn we over het algemeen meer zuur, met alle
gevolgen van dien.
In onze maatschappij is het niet zo moeilijk om last te
hebben van verzuring: onze voeding bestaat grotendeels uit verzurende
producten, er is een gebrek aan lichaamsbeweging waardoor we de afvalproducten
moeilijker kunnen afvoeren, en psychische stress veroorzaakt ook een
verstoring. Wat te doen?
EVENWICHT HERSTELLEN
Het is van belang om het evenwicht te herstellen. En
gelukkig kan dit! Hiervoor is een stappenplan:
1)
Ontgiften/detoxen : het opruimen van de verzurende
afvalstoffen (“slakken”)
2)
Voeding aanpassen naar een verhouding van 80/20
3)
Eventueel: verdere aanpassingen doorvoeren in je levensstijl
(o.a. stress-reductie)
Ad. 1) Tijdens een detox periode vermijd je
zo veel mogelijk verzurende voedingsmiddelen (een lijst volgt morgen) en voed
je je lichaam basisch. Je lichaam wordt zo gestimuleerd alle “rotzooi” af te
voeren, en de zuurwaarde kan zakken. Je kunt er voor kiezen dit heel rigoreus
te doen door een detox-kuur, maar het kan ook geleidelijker. Dit laatste is aan
te bevelen voor mensen met grote stofwisselingsproblemen (hypoglycemie,
diabetes, etc.) en tijdens deze winterperiode. Een detox-kuur (b.v. sapvasten)
vraagt namelijk behoorlijk wat van je lichaam.
Detoxen/ontgiften doe je ook geestelijk: trauma’s of
negatieve ervaringen uit het verleden kunnen nog steeds een zekere mate van
stress geven. Je zult merken dat wanneer je lichamelijk gaat ontgiften, je ook
emotioneel gaat opruimen. Daarover later meer deze maand.
Een detox periode kan duren tussen een week (sapvasten kuur)
en een maand tot zes weken (geleidelijke manier).
Ad. 2) Wanneer je alle afvalstoffen hebt verwijderd,
zal de balans tussen de zuren en de basen gereguleerd zijn. Nu is het zaak die
balans te houden. Dit doe je door vanaf nu je voeding in een bepaalde
verhouding samen te stellen. Elke dag zou je voeding moeten bestaan uit 80%
basevormende en 20% verzurende voedingsmiddelen (lijst volgt morgen). Dit
klinkt nu heel strikt, maar dat is heel goed vol te houden hoor!
Ad. 3) Soms is het nodig ook je
leefomgeving te bekijken. Zijn er factoren die er voor zorgen dat je blijft
“verzuren”? Bijvoorbeeld door stress, of door een rokerige omgeving? Kijk wat
je hier aan kunt doen. En vergeet niet dat je psychisch ook kunt verzuren!
Omring je dus met positieve mensen en dingen. Vermijd mensen en omstandigheden
die je “leeg zuigen”.
TIPS OM AAN DE SLAG TE GAAN
Zo…nu de achtergrond is uitgelegd (sorry voor het lange
verhaal) ben je wellicht gemotiveerd om hier mee aan de slag te gaan. Je
begrijpt nu misschien ook dat het totaal geen zin heeft om te stoppen met een
gewoonte (b.v. roken) of te gaan lijnen, als je dit principe niet hebt
begrepen. Wanneer je gaat lijnen, maar je blijft verzurende voedingsstoffen
eten, zal er weinig tot niets afgaan én je vervalt daarna weer in oude
gewoontes. Het oh zo bekende jojo-effect.
Wil je meer weten over het zuur-base evenwicht? Dan is er
een boek die ik je kan aanraden:
“Het zuur-base evenwicht in uw lichaam herstellen” door Dr.
Eva-Maria Kraske, uitg. Deltas
Hierin vind je niet alleen duidelijke uitleg, maar ook goede
recepten en een stappenplan.
Een website die zich bezig houdt met detox en het herstel
van het zuur-base evenwicht is:
www.legallyraw.be
TOEVOEGING JANUARI 2019:
dit is natuurlijk al een ouder artikel (maar nog steeds actueel!). Er is hierna op de blog nog veel meer geschreven over het zuur-base evenwicht. TIP: typ "Zuur Base" in bij de zoekfunctie op deze blog en je vindt alles terug. Hieronder vind je een link naar een artikel over de verzurende en basevormende voedingsmiddelen. En hierna geef ik je een link naar hoe je die balans in je dagelijkse menu kunt doorvoeren en houden: Zuur Base evenwicht in de Praktijk
TOEVOEGING JANUARI 2019:
dit is natuurlijk al een ouder artikel (maar nog steeds actueel!). Er is hierna op de blog nog veel meer geschreven over het zuur-base evenwicht. TIP: typ "Zuur Base" in bij de zoekfunctie op deze blog en je vindt alles terug. Hieronder vind je een link naar een artikel over de verzurende en basevormende voedingsmiddelen. En hierna geef ik je een link naar hoe je die balans in je dagelijkse menu kunt doorvoeren en houden: Zuur Base evenwicht in de Praktijk
Heel Gezonde Mama organiseert twee dagen waarbij het
zuur-base evenwicht een belangrijke plaats in neemt:
18 januari 2015 Workshop
“Een Heel Gezonde Start” (meer info: klik hier)
8 februari 2015 Tijd
voor Mij middag met als thema “Liefde” (meer info: klik hier)
In februari of maart zal ook een workshop over het zuur-base
evenwicht gegeven worden. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven!
Veel succes en tot morgen,
mama Sanna
PS: morgen dus een lijst van voedingsmiddelen die verzurend of base vormend werken. Zo heb je houvast om aan de slag te kunnen! Graag tot dan!
Reacties
Een reactie posten