zondag 4 januari 2015

Zuur-base tabel

Gisteren heb ik jullie verteld over het zuur-base evenwicht. Vandaag krijgen jullie een overzicht van veel gebruikte voedingsmiddelen en dranken, en hoe zij in het lichaam werken. Zoals gezegd is het belangrijk zo min mogelijk te "verzuren". Het ideale is dan ook dat je een evenwicht vind in je dagelijkse voeding tussen de verzurende en de basevormende ingredienten. Basevormend wordt ook "alkalisch" genoemd.De verhouding die het meest wordt aanbevolen is ongeveer 80% basevormend/alkalisch en 20% verzurend.

Ik heb gekozen voor een schema van Dr. Alex Guerrero vanwege de overzichtelijkheid. Hij komt van de website: www.supersnelgezond.nl Met dit schema kun je je dagelijkse menu zo proberen samen te stellen dat je de hoofdmoot van je maaltijden laat bestaan uit de licht en sterk alkalische ingredienten.

Morgen volgt een recept voor een heerlijk "alkalisch" sapje, waarmee je een heerlijke start maakt van je dag én je nieuwe levensstijl.

Tot dan!

Mama Sanna

De zuur-base tabel van Dr. Alex Guerrero.

De volgende tabel komt uit het boek “In Balance for Life” van Dr. Alex Guerrero.
HET pH EFFECT VAN GROENTESSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Aardappelen
Aardappelen, zoete
Andijvie
Artisjokken
Asperge
Bieten en bieten bladeren
Bloemkool
Broccoli
Broodwortelen (soort zoete
aardappel)
Courgette
Groene kool
Knoflook
Komkommer
Paardenbloembladeren
Paprika
Pompoen
Radijs
Rapen
Rode kool
Sjalotten
Sla (vermijd ijsberg)
Sperziebonen
Spinazie
Spruitjes
Uien
Witlof
Wortelen
HET pH EFFECT VAN GRANENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Amarant (pseudo-graan)
Boekweit (pseudo-graan)
Bulgur
Gerst
Gierst
Haver
Quinoa (pseudo-graan)
Rijst, bruine
Rijst, wit
Rogge
Spelt
Tarwe, griesmeel
Tarwe, volkoren
Tarwe, white
HET pH EFFECT VAN BROODSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Brood, donker gist vrij
Brood, gist
Brood, volkoren gist vrij
Brood, wit
HET pH EFFECT VAN ZUIVELPRODUCTENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Boter, ongepasteuriseerde
Boter, verwarmd
Eieren
Eigeel
Kaas, provolone
Kaas, scherp (cheddar, parmezaanse kaas, enz.)
Kaas, zachte (brie, camembert, enz.)
Kaas, Zwitserse
Karnemelk, verse
Kefir
Melk, gepasteuriseerde
Melk, ongepasteuriseerde volle
Wei, vers
Yoghurt, gezoet
Yoghurt, gewone, biologisch
HET pH EFFECT VAN VLEES EN VISSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Baars
Bot
Forel
Haring
Karper
Kip
Kreeft
Lam
Makreel
Oester
Rivierkreeft
Rundvlees
Sliptong
Varkensvlees
Vleeswaren
Zalm
HET pH EFFECT VAN PEULVRUCHTENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Bruine bonen
Erwten
Kikkererwten
Linzen
Navey bonen
Pinda’s (ja het is een peulvrucht)
Sojabonen
Witte bonen
HET pH EFFECT VAN NOTENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Amandelen
Cashewnoten
Hazelnoten
Kokosnoten
Paranoten
Pecannoten
Pijnboompitten
Pinda’s (is eigenlijk een peulvrucht)
Pistachenoten
Pompoenpitten
Sesamzaad
Walnoten
Zonnebloempitten
HET pH EFFECT VAN FRUITSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Aardbeien, op een taart
Aardbeien, zoet
Abrikozen, vers
Ananas
Appels
Avocado’s
Bananen
Bosbessen
Citroenen
Druiven
Frambozen
Granaatappels
Grapefruit
Kaki
Kersen
Kiwi’s
Limoenen
Mandarijntjes
Mango’s
Meloenen
Moerbeien
Nectarines
Peren
Pruimen
Rode bessen
Sinaasappels
Sleedoorn bessen
Tomaten, ongekookt
Vijgen, verse 
Watermeloen
Zwarte bessen
HET pH EFFECT VAN GEDROOGD FRUITSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Abrikozen
Ananas
Appels
Bananen
Dadels
Mango’s
Peren
Perziken
Pruimen
Rozijnen
Vijgen
HET pH EFFECT VAN DRANKENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Amandelmelk
Bier
Cacao
Groentesap (vers gemaakt)
Koffie
Likeur
Melk
Soda
Thee, kruiden
Thee, zwart
Warme chocolademelk
Water, bron of gefilterd
Water, kraan (in NL)
Water, mineralen (licht bruisend)
Water, mineralen (plat)
Water, mineralen (sterk bruisend)
Whisky
Wijn
HET pH EFFECT VAN VETTEN EN OLIENSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Arachideolie
Boter
Geharde vetten (zit soms in producten verwerkt)
Koudgeperste, ongeraffineerde oliën (niet verwarmd), zoals
olijfolie
Koudgeperste, ongeraffineerde oliën, zoals olijfolie
Margarine
Ongeharde vetten, zoals kokosnoot olie
Reuzel
Walnotenolie
HET pH EFFECT VAN SMAAKMAKERSSTERK
VERZUREND
LICHT
VERZUREND
LICHT
ALKALISCH
STERK
ALKALISCH
Appelazijn
Augurken
Azijnen anders dan appelazijn
Ketchup
Kruiden
Mayonaise
Mosterd, commerciële
Mosterd, biologisch
Specerijen
Suiker
Zout, verwerkt
Zout, zee