Doorgaan naar hoofdcontent

Spirulina: green power!

Groen is goed voor je. Dat weten we allemaal intussen wel. Groene bladgroentes zorgen voor o.a. ijzer, en nu je meer weet over het zuur-base evenwicht, kan ik je ook vertellen: groene bladgroentes zijn alkalisch (basevormend). Het is dus goed om ze elke dag op je menu te hebben staan. Met een groene smoothie is dat heel erg gemakkelijk.
Vandaag geef ik je een tip voor een nóg krachtiger groen: spirulina. Dit blauw groene algje komt al meer dan 3.5 biljoen jaar op deze aarde voor. Het is een spiraalvormig dingetje dat een beetje doet denken aan de vorm van ons DNA. Zal het om zijn vorm zijn dat spirulina zo veel voedingsstoffen bevat dat het bijna een soort “bron van leven” is?

Spirulina bevat meer dan 60 onmisbare nutriënten. Wanneer je het gaat googlen, kom je hele waslijsten tegen van de stofjes die het bevat. Ik vat hieronder even kort de belangrijkste voordelen samen:

-                     spirulina bevat de hoogste concentratie eiwitten van alle voedingsmiddelen, namelijk 65 tot 71 procent.
-                     Het is een compleet eiwit: het bevat alle acht essentiele aminozuren, en een totaal van achttien aminozuren.
-                     Het is rijk aan Vitamine A (bètacaroteen), B1, B2, B6, E en K
-                     Het is een overvloedige bron van chlorofyl, zouten, fytonutrienten en enzumen
-                     Het is de beste bron van gammalinoleenzuur (GLA), een ontstekingsremmend essentieel vetzuur dat nodig is voor een gezond zenuwstelsel.
-                     Het versterkt het immuunsysteem op cel-niveau door de productie van stamcellen in het beenmerg, T-cellen, macrofagen, B-cellen en de Natural Killer-cellen te verhogen.

Met deze eigenschappen is spirulina niet alleen een grote hulp bij het ontgiften van ons lichaam, maar ook bij het opbouwen van een goede weerstand én een steun in de strijd tegen het ouderdomsproces.

Nu je aan het ontwennen bent van oude gewoontes, is spirulina een goede hulp: het helpt je om je snel weer sterker te gaan voelen wanneer je in de afgelopen jaren jezelf niet zo goed hebt gevoed. Men beweert zelfs dat het een oplossing zou zijn voor ondervoeding, zo boordevol nutrienten zit het! Maar ook met zijn ontgiftende werking doet het nu goed dienst: wanneer je nu bent gestopt met b.v. suiker of roken, zal je lichaam de afvalstoffen kwijt willen. Spirulina helpt daar heel goed bij.

Hoe gebruik je het?

Spirulina is verkrijgbaar in tablet- of poedervorm. Ik vind de laatste het makkelijkste.

Beginnersdosis of dosis voor kinderen (2-9 jaar) is 3 tot 5 gram per dag.
De normale dosis of dosis voor kinderen (10-18 jaar) is 6 tot 10 gram per dag.

Zelf gebruik ik het door elke dag een theelepel spirulina poeder toe te voegen aan de groene smoothie van mijn gezin (de totale inhoud van de kan is 1.5 liter). Zo onderhoud ik onze gezondheid en niemand proeft er iets van. Te veel spirulina smaakt namelijk toch wel een beetje naar zeewier…

Kun je een overdosis krijgen?

Je kunt natuurlijk altijd te veel van iets nemen. Maar wat je te veel neemt, zul je simpelweg via de ontlasting kwijt raken. Geen man overboord dus!

Tot slot een leuk informatief filmpje van een bekende producent van spirulina tabletten en –poeder. Het is niet om reclame voor ze te maken, en ik heb er ook geen aandelen in. Maar ik vond het wel informatief. Er bestaat overigens ook een mooie docu over spirulina. Op de tweede link zie je een voorproefje daarvan.

Enjoy en feel good!!

(mama) Sanna

http://youtu.be/mKFvfrEWIhc info filmpje van Marcus Rohrer

http://youtu.be/p37stTXFMXk Leader voor docu “Spirulina, the amazing Algue”


Gebruikte bron: “Superfoods” van David Wolfe.

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni