Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Drakenbrood

Recept voor DrakenbroodHerfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande.

Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed.

Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet.

Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een andere keer eens over.

Nodig:

300 gram speltbloem
200 gram volkoren speltmeel
10 gram gedroogde gist
275 ml haver- of soja melk
50 gram zachte roomboter
1 eidooier
3 of 4 tl (naar eigen smaak) Arenga palmsuiker of 1/2 tl groene stevia
2 EL Sukrin (erythritol) of rijststroop
1 eetlepel (Keltisch) zeezout

Amandelschaafsel of pompoenpitten, amandelen en twee rozijnen of Goji bessen voor de decoratie

Doe de ingredienten in de mengkom van de broodmachine. Zorg dat de gist onderin ligt, daarna het meel toevoegen, en dan pas de andere ingredienten. Dit zorgt er voor dat het deeg goed zal kunnen rijzen. Kies het programma voor “volkoren brood deeg”. Dit programma zou ongeveer 3 uur moeten duren. Het is belangrijk om een lange rijstijd aan te houden bij volkoren meel: dit heeft te maken met het fytinezuur dat in volkoren meel zit. Dit zuur hecht zich aan mineralen zoals ijzer en zink en maakt de opname van deze voedingsstoffen moeilijker. Door een langere rijstijd (2-3 uur) wordt dit negatieve aspect van dit overigens nuttige stofje teniet gedaan.

Programma klaar? Dan is het tijd om je creativiteit te laten vloeien! Vorm een draak naar je eigen wensen. Je kunt dit ook heel leuk samen met de kinderen doen. Wil je er één met een open gesperde muil, stop er dan een in folie gewikkelde aardappel in voor het bakproces, anders zal de bek tijdens het bakken dichtvallen.Amandelschaafsel of pompoenpitten kunnen gebruikt worden om schubben te vormen. Met amandelen kun je tanden en nagels maken. Leef je uit!
Laat de gevormde draak vervolgens nog even narijzen (c.a. een half uur). Verwarm de oven voor op 225 graden (hete lucht oven c.a. 20 graden lager). Plaats een hittebestendige kom met water onder in de oven om het brood lekker mals te houden. Bak vervolgens uw draak 15 minuten op 225 graden, daarna nog eens 15 minuten op 200 graden (hete lucht oven: 180 graden).  Wanneer de draak hol klinkt als je er op klopt, is hij gaar.


Laat de draak afkoelen op een taartrooster en snijd hem pas aan als hij helemaal is afgekoeld. Heerlijk met zelfgemaakte jam. Bijvoorbeeld bramenjam.

Enjoy!

Sanna


Waarom is dit brood gezond ?
Spelt  is een graan dat nog niet over gecultiveerd is. Hierdoor zijn er minder vaak allergische reacties op. Daarnaast bevat het bijzonder veel voedingsstoffen en zijn de gluten vriendelijker voor de darmen dan die van tarwe. 
Vezels zorgen ervoor dat de in de voeding aanwezige suikers geleidelijk worden opgenomen in ons systeem. Snelle opname veroorzaakt schommelingen in onze suikerspiegel en is een van de oorzaken van dik worden. Twee goede redenen (van nog veel meer) om ze te gaan gebruiken dus!
Geraffineerde suiker rooft vitaminen en mineralen uit ons systeem, om verteerd te kunnen worden. In ongeraffineerde suikers zitten de vitaminen en mineralen die daarvoor nodig zijn er nog bij. Moeder natuur levert als het ware een compleet pakket.
Haver- of sojamelk: door te kiezen voor een plantaardige "melk", kies je voor een lager vetpercentage van je brood, en voor minder dierlijke eiwitten en vetten. Er zijn veel aanwijzingen dat veel van onze westerse aandoeningen te maken hebben met de grote hoeveelheden dierlijke vetten en eiwitten. O.a. reumaklachten zouden kunnen minderen door minder dierlijke eiwitten te nuttigen. Ook helpt het gebruik van plantaardige "melk" bij het verlagen van het slechte LDL cholesterol. Copyright: Sanna van Tets-Jonkhart september 2010Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni

Recept: Posteleinsoep

Echt power- en brainfood: posteleinsoep met zelf gemaakte speltcroutons Nu het steeds meer echt winter wordt, is het nog belangrijker om je weerstand goed te houden. Griepjes en verkoudheden liggen weer op de loer (bij ons op het KDV heersen ze al weer een drietal weken!), dus het is belangrijk je te wapenen! :) Groene bladgroenten zijn on-ontbeerlijk voor je weerstand. En in deze periode is er een fantastisch fris groen blaadje beschikbaar: winterpostelein! Een plantje dat je een scala aan voedingsstoffen biedt! Wat vitamines betreft scoort postelein vooral op Vitamine A en C. Daarnaast vind je er verschillende B vitamines in, waaronder foliumzuur. Maar het mineralen-gehalte is vooral interessant: postelein zit boordevol ijzer, maar ook magnesium, mangaan, koper en kalium. Maar wist je dat postelein ook echt "brainfood" is? Er schijnen verrassend veel omega 3 vetzuren in postelein te zitten. Dan heeft men het vooral over de zomerse variant, maar ook in deze winterse