Tijdens het bladeren in een fotoboek kwam ik deze foto
tegen…Oud en Nieuw 1993. Ik werkte in Tenerife als entertainer in hotelpark Ten
Bel. Die ouderjaarsavond wilden mijn huisgenoten en ik echte Hollandse oliebollen
maken. Want een oud en nieuw zonder oliebollen, dat kon natuurlijk niet!
Ook toen al was ik bezig met gezonde voeding. Ik wilde geen
suiker gebruiken, en geen wit geraffineerd meel. Dus….Sanna toog naar de
supermarkt om de ingrediënten te halen voor een heerlijke Hollandse
jaarwisseling. Mmmmmm ik kon me er al helemaal op verheugen!
Mijn kennis van het Spaans was beperkt tot de termen die ik
nodig had in mijn werk. Denk aan: sport, spel en EHBO en dat was het dan wel
zo’n beetje. Maar ik wist dat ik voor volkoren meel moest letten op “integral”
en meel was “Harina”. Dat moest lukken. In de supermarkt vond ik een pak
“Harina de centeno Integral”. Yes! Met een paar flessen zonnebloemolie, het
meel, gist en zelfs wat rozijnen toog ik huiswaarts.
Tja…je ziet het aan de foto: het resultaat was ronduit
walgelijk! Het meel bleek roggemeel te zijn en hoe gezond dat ook is, het is
absoluut niet te eten als oliebollenbeslag! J Die oudejaarsavond werd het toch nog gezellig, maar
oliebollen hebben we niet gegeten.
Vandaag dus voor jullie een leuk receptje voor gezondere
oliebollen die wél lekker zijn! Doordat ze meer vezels bevatten en geen suiker,
passen ze beter in je Heel Gezonde levensstijl. Tegen volgend jaar hoop ik een
oliebollenmix met desem voor je in de shop te hebben. Daar was ik dit jaar niet
aan toe gekomen. We doen het dit jaar dus nog even met gist. Het bakken kun je
doen in kokosolie, maar ik zeg altijd: het is maar één keer per jaar dus dan
mag het in de zonnebloemolie. Gebruik echter geen arachide-, mais- of
olijfolie: zij zijn niet zo stabiel bij deze hoge temperaturen!
Veel bak- en smulplezier en natuurlijk: een heel fijne
jaarwisseling en een Heel Gezond 2015!
Mama Sanna
Recept voor Oliebollen (c.a. 50 stuks)
Benodigdheden:
500 gram speltbloem
300 gram volkoren speltmeel
2 tl keltisch zeezout
eventueel: 2 tl kaneel
750 ml (granen-)melk
½ EL verse gist (bij gedroogd gist: check de verpakking
hoeveel je nodig hebt)
50 gram rijststroop
250 gram rozijnen en/of krenten
de geraspte schil van 1 citroen
eventueel: 1 á 2 grote stevige appels in kleine blokjes
gesneden.
Zonnebloemolie om in te frituren.
Werkbeschrijving:
Meng het meel met het zout en eventueel de kaneel. Maak er
een kuiltje in. Los de gist op in een half kopje van de (granen)melk en giet
dit in het kuiltje. Giet er dan nog een klein scheutje melk bij. Roer vanuit
het midden van het kuiltje een beetje van het meel erbij tot er een soort
vloeibaar deegje ontstaat. Dek de beslagkom af met een doek en zet het op een
warme plaats tot er blaasjes op komen.
Meng de rest van de melk met de stroop. Giet dit in het
kuiltje en roer dan alles van het midden uit tot een mooi, glad beslag. Klop
als alles is opgelost nog even een paar minuten stevig door. Doe dan de
rozijnen, krenten en de citroenschil er doorheen.
Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek, of doe hem in
een gesloten plastic zak en laat het beslag tot tweemaal het volume rijzen.
Verwarm de frituurolie tot 170 graden. (check of het warm genoeg is door een
stukje brood er in te doen. Gaat het borrelen en verkleurt het brood? Dan is
het warm genoeg. Te snel? Dan is de olie te heet. Gebeurt er bijna niets? Dan
is de olie nog te koud)
Voeg vlak voor het bakken eventueel de stukjes appel toe. Je
slaat hierbij het beslag neer, maar dat rijst wel weer tijdens het bakken.
Haal met een kleine ijsschep of met twee eetlepels stukken
beslag uit de kom en schuif deze voorzichtig in de hete olie. Bak eerst een
proefbol aan beide kanten mooi bruin. Dit duurt ongeveer 6 tot 7 minuten. Haal
hem eruit met een schuimspaan en test hem: snijd hem hiervoor doormidden. Is
het van binnen nog niet helemaal gaar, maar aan de buitenkant toch heel bruin,
dan is de olie te heet.Wordt de bol binnen 7 minuten niet bruin, dan is de olie
niet heet genoeg.
Bak de rest van de bollen, maar zorg ervoor dat ze in de pan
goed naast elkaar kunnen zwemmen. Het bakken duurt nu iets langer, omdat ze
door hun hoeveelheid de olie nu steeds wat afkoelen als ze de pan in gaan.
Normale tijd is bijna tegen de 10 minuten.
Laat de bollen op een stuk keukenpapier uitlekken en stapel
ze op een schaal. Eet smakelijk!
Tip: vervang een gedeelte van de rozijnen/krenten door
cranberries (let op dat ze met appelsap zijn gezoet en niet met suiker: vraag
dit even na bij de winkelier als het er niet op staat).
Reacties
Een reactie posten