Het Heel Gezonde Boodschappenplan voor de kleine portemonnee
In al die jaren dat ik bezig ben geweest “het” Heel Gezonde
Mama levensstijl programma voor mijzelf en mijn gezin te creëren, ben ik tot de
volgende belangrijke conclusies gekomen:
-
Vooruitzien is regeren (zonder plannen is het gedoemd te
mislukken)
-
Doe datgene wat mogelijk is voor jou en jouw budget op dát
moment
-
Laat dogma’s varen
-
De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben
Om gezond én goedkoop te kunnen leven, is inzicht krijgen in
je eigen patronen heel belangrijk. Daarom wil ik je uitnodigen om een
onderzoekje bij je zelf uit te gaan voeren. Geef antwoord op de volgende
vragen:
1)
Hoe vaak per week doe je nu boodschappen?
2)
Bij hoeveel verschillende winkels/leveranciers haal jij je
boodschappen nu?
3)
Ga je naar vaste winkels, of heb je geen voorkeur(en)?
4)
Betaal je je boodschappen met je bank (pin-)kaart,
creditkaart of contant?
5)
Maak je een boodschappenlijstje?
6)
Weet je van tevoren ongeveer hoeveel je boodschappen gaan
kosten?
7)
Neem je altijd meer mee dan je van tevoren van plan was?
8)
Weet je elke dag van tevoren wat jullie die dag gaan eten?
9)
Heb je een voorraad in huis? Weet je wat er staat?
Leg je antwoorden maar even opzij. Straks mag je ze gaan
vergelijken met het “Heel Gezonde Mama” boodschappenplan en kijken waar jij de
eerste veranderingen eventueel wil aanbrengen.
Van nature ben ik nogal een chaoot. Ja hoor, dat geef ik
grif toe! Maar in de loop der jaren heb ik gemerkt dat chaos héél veel geld
kost! Dat niet alleen, het veroorzaakt ook een heleboel onrust thuis en dat is
niet gezond! Daarom ben ik het anders gaan aanpakken en nu deel ik mijn
stappenplan graag met jou.
Stap 1: Bepaal je budget: wat
kun je per maand uitgeven aan boodschappen? Herleid dit vervolgens naar een
bedrag per week.
Stap 2: Houd vanaf nu een
huishoudboekje bij. Zo krijg je inzicht in welke bedragen naar welke uitgaven
gaan en kun je de komende maanden bijsturen.
Stap 3: Zet de knop in je hoofd
even om: laat de dogma’s los. Vanaf nu ga je verse, gezonde ingrediënten kopen
binnen jouw mogelijkheden. Als dit betekent dat niet alle ingredienten biologisch kunnen zijn…jammer! Leg de lat op jouw bereikbare hoogte. Maak het
leuk voor je zelf! Door concessies te doen op bepaalde vlakken, houd je geld over om de producten waar je absoluut niet op wilt inleveren te kunnen blijven kopen. Voor mijn gezin geldt dit bijvoorbeeld voor kokosvet in de frituurpan, en snoepjes van de natuurwinkel. Dat zijn producten waar ik niet op wil inleveren, dus moet ik ergens anders besparen. Wees creatief!
Stap 4: Onderzoek in je omgeving welke
verschillende leveranciers van jouw gewenste producten er zijn. Hoe zien de
producten eruit? Wat is het prijsverschil? Is er een boerenmarkt? Een
weekmarkt? Een webshop? Zijn er boeren in jouw buurt waar je producten kunt kopen? Informeer
je zo breed mogelijk, en kijk waar voordeel te behalen valt. Soms zijn er ook
clubjes die gezamenlijk biologisch inkopen bij de plaatselijke boeren (zie b.v.
www.groenteclub.nl voor een initiatief
in ’t Gooi). Op welke dagen leveren zij of kun je er heen? Wat heb je er voor
nodig om er te komen? Is het haalbaar voor je om dit wekelijks te doen?
Stap 5: Nu
je in kaart hebt gebracht waar je jouw ingrediënten het voordeligste kunt
vinden, bepaal je je wekelijkse vaste boodschappendag. Op deze dag ga jij
voortaan ál je boodschappen doen voor de hele week! (even wennen misschien?)
Overleg dit met je partner en eventueel je kinderen. Komt dit uit in jullie
weekschema? Hoe kunnen zij helpen?
Stap 6: Hoe
zit het met je opslagruimte? Waar kun je groente en fruit een week lang vers
houden? Wij hebben een ruimte vrij gemaakt in de schuur, maar in de
zomermaanden wordt het hier veel te warm. Daarom hebben we ook een tweede
koelkast, die ’s zomers dus wordt volgestopt met al dat lekkers. Dat is dus
belangrijk: zoek een donkere, koele plaats. Ook voor je houdbare producten heb je een goede opslagplek nodig waar de zon niet bij kan komen. Koelkast: Gebruik bakken om de vruchten in te leggen, zodat ze kunnen ademen. Wikkel bananen in kranten om ze te beschermen tegen de kou, dan kun je ze zelfs in de koelkast bewaren. Zo rijpen ze niet verder (ik ben dól op nog een beetje groene bananen!)
Voorraad: de lang houdbare producten kunnen in de originele verpakking bewaard worden tot je ze gaat gebruiken. Heb je maar een gedeelte nodig, bewaar je de rest bij voorkeur in glazen potten. Deze kun je zelf sparen door b.v. lege appelmoes- en pindakaaspotten te bewaren.
Voorraad: de lang houdbare producten kunnen in de originele verpakking bewaard worden tot je ze gaat gebruiken. Heb je maar een gedeelte nodig, bewaar je de rest bij voorkeur in glazen potten. Deze kun je zelf sparen door b.v. lege appelmoes- en pindakaaspotten te bewaren.
Stap 7: Plan vooruit: maak voor elke week
een planning van wat je elke dag gaat eten. Doe dit voor je gezin, maar ook
voor jezelf als jij de enige bent die voornamelijk RAW eet. Laat hierin ook
ruimte voor aanbiedingen. Zeg bijvoorbeeld: “maandag: groente en vlees”, en
bepaal dan je keuze voor de groente aan de hand van wat er in de aanbieding is
tijdens het
winkelen. Maak aan de hand van deze planning een
boodschappenlijstje. Schrijf ook op waar je alles wil halen (b.v.: markt,
supermarkt, natuurwinkel, etc.). Dit is een voorbeeld van hoe ik dit doe:
Stap 8: Reken
uit hoeveel je ongeveer kwijt gaat zijn aan deze boodschappen. In het begin
gaat dit nog moeilijk schatten zijn, maar hoe langer je je huishoudboekje
bijhoudt, hoe beter je de prijzen weet. Past het in je budget? Soms ga je er in
1 week een beetje overheen omdat er grote aankopen nodig zijn (denk aan
wasmiddel bijvoorbeeld). Dan houd je er de week daarna rekening mee dat er die
week iets minder is. Kijk naar het grotere geheel!
Stap 9: Tijd
voor de boodschappen! Zorg voor voldoende tassen, dozen en/of kratten. Neem je
lege flessen en glaswerk mee. Kortom: zorg dat je er écht maar één dag op uit
moet voor de boodschappen! Denk zeker aan je lijstje!!!! Zorg dat je hebt
gegeten en gedronken (vooral je kinderen!) voor je vertrekt. De ergste
verleidingen zijn er als je met trek of dorst gaat boodschappen doen. Houd je
aan je lijstje, tenzij je in je budget hebt ingecalculeerd dat er onderweg een
ijsje of een ander extraatje gekocht kan worden.
Stap 10: Na het boodschappen doen weet je wat je in huis hebt en kun je je planning voor die week definitief maken.
Hang wanneer je een gezin hebt, een weekplanning op een goed zichtbare plek.
Iedereen weet zo van te voren waar hij/zij aan toe is. En ook jij kunt af en
toe even spieken: “wat eten we vanavond?” Ook
je eigen planning hang je zichtbaar op. Kijk elke avond wat je de volgende dag
voor jezelf had gepland. Bereid het eventueel alvast voor. Want niets helpt
beter om van je “dieet” af te wijken dan onvoorbereid zijn. Wanneer ik mijn
werkdag heb, bereid ik steevast mijn lunch op de avond ervoor. ’s Morgens is
daar gewoon geen tijd voor. Doe ik het niet, weet ik dat mijn lunch zal bestaan
uit boterhammen met pindakaas. En dat is het laatste wat ik wil! Vooruitzien is
regeren….
Tot slot noteer je al je uitgaven in je
huishoudboekje. Kijk tussendoor of je je nog aan je
budget houdt. Aan het eind van de maand kun je in
kaart brengen waar je geld naar toe gaat.
Kan er nog iets gesleuteld worden? Na een aantal
maanden is je bestedingspatroon nog
duidelijker. Veroordeel jezelf niet: je kunt niet in
één keer alles veranderen. Door inzicht te
krijgen, kun je aanpassingen maken. Zonder inzicht
ben je in het wilde weg aan het maaien,
en dat heeft geen zin. Gun je zelf en je gezin de
tijd!
Bekijk nu de antwoorden op de vragen die ik je aan
het begin heb gesteld. Wat zou je anders
kunnen doen nu je dit stappenplan kent? Wederom:
veroordeel jezelf niet. Heel en Gezond
leven begint met kleine stapjes. Je kunt het!
Ik wens je veel succes met het toepassen van dit
stappenplan. Laat me vooral ook eens
weten hoe het je bevalt. Ook tips voor goedkope,
kwaliteitsvolle leveranciers mag je hier
posten, want veel andere lezers zullen je hiervoor dankbaar
zijn!
Een goede planning geeft rust in het gezin. Kinderen
houden van voorspelbaarheid. En geef toe: is het voor jezelf ook niet heerlijk
om te weten waar je aan toe bent?
Sanna 14 augustus 2013
Reacties
Een reactie posten