Doorgaan naar hoofdcontent

Het Heel Gezonde Boodschappenplan

Het Heel Gezonde Boodschappenplan voor de kleine portemonnee

In al die jaren dat ik bezig ben geweest “het” Heel Gezonde Mama levensstijl programma voor mijzelf en mijn gezin te creëren, ben ik tot de volgende belangrijke conclusies gekomen:

-                     Vooruitzien is regeren (zonder plannen is het gedoemd te mislukken)
-                     Doe datgene wat mogelijk is voor jou en jouw budget op dát moment
-                     Laat dogma’s varen
-                     De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben

Om gezond én goedkoop te kunnen leven, is inzicht krijgen in je eigen patronen heel belangrijk. Daarom wil ik je uitnodigen om een onderzoekje bij je zelf uit te gaan voeren. Geef antwoord op de volgende vragen:

1)                 Hoe vaak per week doe je nu boodschappen?
2)                 Bij hoeveel verschillende winkels/leveranciers haal jij je boodschappen nu?
3)                 Ga je naar vaste winkels, of heb je geen voorkeur(en)?
4)                 Betaal je je boodschappen met je bank (pin-)kaart, creditkaart of contant?
5)                 Maak je een boodschappenlijstje?
6)                 Weet je van tevoren ongeveer hoeveel je boodschappen gaan kosten?
7)                 Neem je altijd meer mee dan je van tevoren van plan was?
8)                 Weet je elke dag van tevoren wat jullie die dag gaan eten?
9)                 Heb je een voorraad in huis? Weet je wat er staat?

Leg je antwoorden maar even opzij. Straks mag je ze gaan vergelijken met het “Heel Gezonde Mama” boodschappenplan en kijken waar jij de eerste veranderingen eventueel wil aanbrengen.

Van nature ben ik nogal een chaoot. Ja hoor, dat geef ik grif toe! Maar in de loop der jaren heb ik gemerkt dat chaos héél veel geld kost! Dat niet alleen, het veroorzaakt ook een heleboel onrust thuis en dat is niet gezond! Daarom ben ik het anders gaan aanpakken en nu deel ik mijn stappenplan graag met jou.

Stap 1:           Bepaal je budget: wat kun je per maand uitgeven aan boodschappen? Herleid dit vervolgens naar een bedrag per week.
Stap 2:           Houd vanaf nu een huishoudboekje bij. Zo krijg je inzicht in welke bedragen naar welke uitgaven gaan en kun je de komende maanden bijsturen.
Stap 3:           Zet de knop in je hoofd even om: laat de dogma’s los. Vanaf nu ga je verse, gezonde ingrediënten kopen binnen jouw mogelijkheden. Als dit betekent dat niet alle ingredienten biologisch kunnen zijn…jammer! Leg de lat op jouw bereikbare hoogte. Maak het leuk voor je zelf! Door concessies te doen op bepaalde vlakken, houd je geld over om de producten waar je absoluut niet op wilt inleveren te kunnen blijven kopen. Voor mijn gezin geldt dit bijvoorbeeld voor kokosvet in de frituurpan, en snoepjes van de natuurwinkel. Dat zijn producten waar ik niet op wil inleveren, dus moet ik ergens anders besparen. Wees creatief!
Stap 4:           Onderzoek in je omgeving welke verschillende leveranciers van jouw gewenste producten er zijn. Hoe zien de producten eruit? Wat is het prijsverschil? Is er een boerenmarkt? Een weekmarkt?  Een webshop? Zijn er boeren in jouw buurt waar je producten kunt kopen? Informeer je zo breed mogelijk, en kijk waar voordeel te behalen valt. Soms zijn er ook clubjes die gezamenlijk biologisch inkopen bij de plaatselijke boeren (zie b.v. www.groenteclub.nl voor een initiatief in ’t Gooi). Op welke dagen leveren zij of kun je er heen? Wat heb je er voor nodig om er te komen? Is het haalbaar voor je om dit wekelijks te doen?
Stap 5:           Nu je in kaart hebt gebracht waar je jouw ingrediënten het voordeligste kunt vinden, bepaal je je wekelijkse vaste boodschappendag. Op deze dag ga jij voortaan ál je boodschappen doen voor de hele week! (even wennen misschien?) Overleg dit met je partner en eventueel je kinderen. Komt dit uit in jullie weekschema? Hoe kunnen zij helpen?
Stap 6:            Hoe zit het met je opslagruimte? Waar kun je groente en fruit een week lang vers houden? Wij hebben een ruimte vrij gemaakt in de schuur, maar in de zomermaanden wordt het hier veel te warm. Daarom hebben we ook een tweede koelkast, die ’s zomers dus wordt volgestopt met al dat lekkers. Dat is dus belangrijk: zoek een donkere, koele plaats. Ook voor je houdbare producten heb je een goede opslagplek nodig waar de zon niet bij kan komen. Koelkast: Gebruik bakken om de vruchten in te leggen, zodat ze kunnen ademen. Wikkel bananen in kranten om ze te beschermen tegen de kou, dan kun je ze zelfs in de koelkast bewaren. Zo rijpen ze niet verder (ik ben dól op nog een beetje groene bananen!) 
Voorraad: de lang houdbare producten kunnen in de originele verpakking bewaard worden tot je ze gaat gebruiken. Heb je maar een gedeelte nodig, bewaar je de rest bij voorkeur in glazen potten. Deze kun je zelf sparen door b.v. lege appelmoes- en pindakaaspotten te bewaren.
Stap 7:            Plan vooruit: maak voor elke week een planning van wat je elke dag gaat eten. Doe dit voor je gezin, maar ook voor jezelf als jij de enige bent die voornamelijk RAW eet. Laat hierin ook ruimte voor aanbiedingen. Zeg bijvoorbeeld: “maandag: groente en vlees”, en bepaal dan je keuze voor de groente aan de hand van wat er in de aanbieding is tijdens het
winkelen. Maak aan de hand van deze planning een boodschappenlijstje. Schrijf ook op waar je alles wil halen (b.v.: markt, supermarkt, natuurwinkel, etc.). Dit is een voorbeeld van hoe ik dit doe:

Stap 8:            Reken uit hoeveel je ongeveer kwijt gaat zijn aan deze boodschappen. In het begin gaat dit nog moeilijk schatten zijn, maar hoe langer je je huishoudboekje bijhoudt, hoe beter je de prijzen weet. Past het in je budget? Soms ga je er in 1 week een beetje overheen omdat er grote aankopen nodig zijn (denk aan wasmiddel bijvoorbeeld). Dan houd je er de week daarna rekening mee dat er die week iets minder is. Kijk naar het grotere geheel!
Stap 9:            Tijd voor de boodschappen! Zorg voor voldoende tassen, dozen en/of kratten. Neem je lege flessen en glaswerk mee. Kortom: zorg dat je er écht maar één dag op uit moet voor de boodschappen! Denk zeker aan je lijstje!!!! Zorg dat je hebt gegeten en gedronken (vooral je kinderen!) voor je vertrekt. De ergste verleidingen zijn er als je met trek of dorst gaat boodschappen doen. Houd je aan je lijstje, tenzij je in je budget hebt ingecalculeerd dat er onderweg een ijsje of een ander extraatje gekocht kan worden.


Stap 10:   Na het boodschappen doen weet je wat je in huis hebt en kun je je planning voor die week definitief maken. Hang wanneer je een gezin hebt, een weekplanning op een goed zichtbare plek. Iedereen weet zo van te voren waar hij/zij aan toe is. En ook jij kunt af en toe even spieken: “wat eten we vanavond?”  Ook je eigen planning hang je zichtbaar op. Kijk elke avond wat je de volgende dag voor jezelf had gepland. Bereid het eventueel alvast voor. Want niets helpt beter om van je “dieet” af te wijken dan onvoorbereid zijn. Wanneer ik mijn werkdag heb, bereid ik steevast mijn lunch op de avond ervoor. ’s Morgens is daar gewoon geen tijd voor. Doe ik het niet, weet ik dat mijn lunch zal bestaan uit boterhammen met pindakaas. En dat is het laatste wat ik wil! Vooruitzien is regeren….

Tot slot noteer je al je uitgaven in je huishoudboekje. Kijk tussendoor of je je nog aan je
budget houdt. Aan het eind van de maand kun je in kaart brengen waar je geld naar toe gaat.
Kan er nog iets gesleuteld worden? Na een aantal maanden is je bestedingspatroon nog
duidelijker. Veroordeel jezelf niet: je kunt niet in één keer alles veranderen. Door inzicht te
krijgen, kun je aanpassingen maken. Zonder inzicht ben je in het wilde weg aan het maaien,
en dat heeft geen zin. Gun je zelf en je gezin de tijd!

Bekijk nu de antwoorden op de vragen die ik je aan het begin heb gesteld. Wat zou je anders
kunnen doen nu je dit stappenplan kent? Wederom: veroordeel jezelf niet. Heel en Gezond
leven begint met kleine stapjes. Je kunt het!

Ik wens je veel succes met het toepassen van dit stappenplan. Laat me vooral ook eens
weten hoe het je bevalt. Ook tips voor goedkope, kwaliteitsvolle leveranciers mag je hier
posten, want veel andere lezers zullen je hiervoor dankbaar zijn!

  






Een goede planning geeft rust in het gezin. Kinderen houden van voorspelbaarheid. En geef toe: is het voor jezelf ook niet heerlijk om te weten waar je aan toe bent?







Sanna 14 augustus 2013

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni