Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren
van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter
gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse
keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de
natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger
is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of
reguliere boter gaat.
Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een
koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit
niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van
het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig
uit.
Waarom bakken met (geklaarde) boter?
Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de
moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men
noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die niet stabiele vetten ondergaan zo’n
verandering dat er zich “trans-vetten” vormen. Deze worden gezien als zeer
ongezond en zijn een vermoedelijke oorzaak van heel wat aandoeningen, waaronder
hart- en vaatziekten. Veel wetenschappers pleiten er dan ook voor om bij
verhitting (bakken, braden, etc.) te kiezen voor de stabiele vetten: dat zijn
de verzadigde vetten. En zo is ons oude bekende pakje boter dus lang zo gek
niet! Vergeet dus je pakje margarine als je een appeltaart wilt bakken, maar
kies voor roomboter. Geklaarde roomboter heeft de zelfde eigenschappen als
roomboter wanneer we het over het stabiele vet hebben, maar is lichter
verteerbaar omdat de eiwitten van de melk er zo veel mogelijk uit zijn
geklaard. Overtuigd? Dan volgt hier de stap voor stap
Nodig:
steelpan, roomboter, sudderplaatje, glazen pot die
afgesloten kan worden, keukenpapier.
Neem een steelpan en doe daar 1 of 2 pakjes roomboter in
(afhankelijk van hoe groot de pot is waar je het in kunt bewaren straks).
Plaats de pan op het fornuis op een sudderplaatje (te koop
bij de betere huishoudwinkel) en op een laag vuurtje. Laat de boter smelten
zonder bruin te worden.
Wanneer de boter is gesmolten, ontstaat er schuim. Dit is
normaal, het vet en de eiwitten gaan zich door de hitte een beetje scheiden.
Laat het nog zachtjes door sudderen (dit kan wel een kwartier of langer duren). Het ziet er troebel uit (zie foto).
Na verloop van tijd zie je dat de textuur gaat veranderen:
er komt steeds minder schuim en er ontstaat een soort laag van “vlokken” die
naar onderen in de pan zakt. Er blijven echter altijd wel wat vlokken achter in de bovenlaag, hoor. De vloeistof erboven wordt steeds helderder. Je
ziet nu een verschil tussen het vet en de verzamelde eiwitten (de vlokken die
zich ophopen). Dit is het moment om te gaan klaren!
Zet de glazen pot klaar en doe daar een dubbel gevouwen
keukenpapier boven op. Maak een kuiltje, waar je de boter in kunt gieten. Giet
nu telkens een beetje vloeibare boter in het gemaakte kuiltje en laat het
langzaam doordruppelen.
In het keukenpapier blijft een dikke wat gelige laag achter,
en de heldere vloeistof druppelt door in de pot. Daar stolt het langzaam tot
iets wat meer op boter lijkt.
Op dit plaatje zie je duidelijk het verschil tussen het vet
en de eiwitten. Die opgehoopte massa die je ziet, filter je er dus uit.
Langzaam vult de pot zicht met het botervet. Je ziet dat het aan de onderkant al wat begint te stollen: het lijkt gewoon weer op boter. De nieuwe laag is nog helder en vloeibaar.
Tips:
Loopt het niet zo goed door bij het filteren? Dan ben je
misschien iets te vroeg begonnen. Je moet echt wachten tot je een heldere
vloeistof boven in de pan hebt en de eiwitten zijn gaan zakken. Dat werkt het
beste. Gewoon terug gooien in de pan en nog even door laten sudderen!
Je kunt ook een koffiefilter zakje gebruiken voor het
filteren. Zelf vind ik dit minder prettig werken en keukenpapier is goedkoper.
Enjoy!
Sanna
Ik heb het te lang laten sudderen en is nu bruin ken ik dat nog wel eten
BeantwoordenVerwijderenNee is alleen goed om op je hoofd te smeren
BeantwoordenVerwijderen