Doorgaan naar hoofdcontent

Over mij

Wanneer ik een blog of website lees, vind ik het altijd prettig om te weten met wie ik te maken heb. Ik ga er van uit dat ook mijn lezers dat prettig vinden. Daarom stel ik me graag even voor.

Ik ben Sanna Jonkhart, bouwjaar 1971 en moeder van 4 kinderen (2 meiden en 2 jongens).Na heel wat omzwervingen in binnen- en buitenland woon ik sinds 2008 in t Gooi in Nederland. In mijn werkzame leven was ik jarenlang actief als presentatrice op evenementen, radio en TV in Nederland en Vlaanderen, maar ook als life-coach. De afgelopen jaren heb ik gewerkt als pedagogisch medewerker in een kinderdagverblijf en in 2014 ben ik daarnaast mijn bedrijf "Heel Gezonde Mama" gestart.

Mijn passie voor gezonde voeding begon op mijn 18e (Dat is in 2019 30 jaar geleden!). Ik vond toen uit dat ik last had van Hypoglycemie en dat dat heel veel van mijn jarenlang onverklaarbare klachten veroorzaakte. Dat betekende een verandering van mijn leefwijze: geen suiker meer en alle geraffineerde producten laten staan! Het was het begin van een ontdekkingsreis in de wereld van voeding en gezondheid die nog steeds voortduurt.

Ik weet nog goed hoe ingewikkeld het aan het begin van de reis allemaal leek: alle informatie kwam op me af en duizelde me soms. Maar in de loop der jaren, door schade en schande maar ook opleidingen wijzer geworden, is het voor mij steeds duidelijker geworden dat het eigenlijk heel eenvoudig is: ons lichaam is een perfecte machine, die niets meer nodig heeft dan wat moeder aarde ons geeft.

"Wat? Een perfecte machine? Maar Sanna, hoe kan dat nou? Er zijn zoveel ziektes, er gaat zó veel mis!"

Ja, ook dáár weet ik (helaas) alles van: Ik heb de chronische ziekte ME. Ontstaan op mijn 10e, na een infectie met het Eppstein Barr virus. Deze ziekte verloopt bij mij in fases van remissie en hervallen en nu pas begrijpen de specialisten en ik beter dat dit de basis is geweest van alle onverklaarbare symptomen en diverse diagnoses die ik in mijn leven heb meegemaakt. Het is de constitutie waarmee ik het moet doen, de kaarten die mij zijn toebedeeld. Maar ik geloof niet in "foutjes". Ik geloof dat ons lichaam er alles aan wil doen om ons in leven te houden. Wanneer je ziek bent, faalt het lichaam niet. Het doet er juist alles aan om je overeind te houden. Ik ben er van overtuigd dat er heel veel elementen meespelen in ziekte en gezondheid. En we zien (zelfs vanuit holistisch oogpunt) nog maar het tipje van de ijsberg. 

"Heel Gezond" gaat dan ook niet over nooit meer ziek zijn. Het gaat over hoe jij jóuw lichaam én jezelf het beste leert kennen en begrijpen, zodat je jouw lijf kunt steunen in zijn werk om jou je beste leven te laten leiden. Want leven is alles ten volle beleven. De ups, de downs en alles er tussen in. Met jóuw mogelijkheden. Met dat wat jou gegeven is. En met het lichaam dat jou gegeven is.

En voeding is daar heel belangrijk voor. Of je nu een Ferrari rijdt, of een gammele oude Fiat Panda: de brandstof en de behandeling die je zo'n wagen geeft bepaalt of hij rijdt of niet. En of hij dan 300 km per uur gaat, of 50; wat maakt het uit? Geniet van de reis! Hier op deze blog kun je ontdekken wat het beste bij jóuw voertuig past en hoe je het kunt onderhouden.

VOEDING VOLGENS HEEL GEZONDE MAMA

Door mijn opleidingen in spirituele- en gezondheidscoaching, pedagogisch werk (opvoeding van het jonge kind) en mijn eigen ervaring met ziek zijn en het moederschap ga ik een stapje verder: voeding is niet alleen wat je eet of drinkt, maar álles wat je tot je neemt. Alles wat je hoort, ziet, voelt, ruikt, denkt enzovoorts, bepaalt hoe jij je voelt. Maar ook hoe jij je óver je zelf voelt is belangrijk. Dat alles heeft een enorme invloed op je gezondheid en welbevinden. Meer nog dan de voedingswaarde die we terug kunnen vinden in tabelletjes, cijfertjes en grafieken, is de waarde die we ons voedsel en ons zélf toe kennen bepalend voor hoe we de voeding omzetten tot iets dat ons gezond(er) maakt en/of houdt. Het gekke is: hoe meer we ons zelf waard vinden, hoe gezonder we vanzelf gaan eten. Het zit in onze natuur! De bewustwording hiervan maakt ons steeds meer "heel", en dit bevordert ons algehele welbevinden én onze gezondheid, maar beinvloedt ook de mensen en wereld om ons heen. Vandaar dat ik de term "Heel Gezond" (c) hiervoor heb bedacht. 

In de loop van de jaren is deze holistische kijk op voeding mijn specialisme geworden. En omdat ik in al die jaren heel vaak van krappe budgetten heb moeten leven, maar niet wilde inleveren op gezond eten heb ik een tweede specialisme ontwikkeld: gezond leven binnen een budget!

Op deze blog (die al in 2012 begon), deel ik alles over mijn ontdekkingsreis. Met recepten, reviews, tips, tricks, inzichten en achtergrondinformatie hoop ik jou de ingredienten te kunnen geven om zélf aan de slag te gaan. Leef jouw beste leven en vind je eigen pad. Ik ben vereerd dat ik een stukje met je mee mag reizen.

Sanna

Reacties

  1. Beste Sanna, zou ik jou kunnen spreken over Theo van Gogh. Ik maak een tv-serie over hem. Dank, David, david@jddj.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni