Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Posteleinsoep

Echt power- en brainfood: posteleinsoep met zelf gemaakte speltcroutons

Nu het steeds meer echt winter wordt, is het nog belangrijker om je weerstand goed te houden. Griepjes en verkoudheden liggen weer op de loer (bij ons op het KDV heersen ze al weer een drietal weken!), dus het is belangrijk je te wapenen! :)

Groene bladgroenten zijn on-ontbeerlijk voor je weerstand. En in deze periode is er een fantastisch fris groen blaadje beschikbaar: winterpostelein! Een plantje dat je een scala aan voedingsstoffen biedt!

Wat vitamines betreft scoort postelein vooral op Vitamine A en C. Daarnaast vind je er verschillende B vitamines in, waaronder foliumzuur. Maar het mineralen-gehalte is vooral interessant: postelein zit boordevol ijzer, maar ook magnesium, mangaan, koper en kalium. Maar wist je dat postelein ook echt "brainfood" is? Er schijnen verrassend veel omega 3 vetzuren in postelein te zitten. Dan heeft men het vooral over de zomerse variant, maar ook in deze winterse blaadjes zit nog genoeg. Omdat postelein ook de aminozuren tryptofaan en fenylaline bevat, die ook een goede werking op het brein hebben, hebben we dus een mooi pakketje te pakken!

Om je hersenen optimaal van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien is het belangrijk dat ook de haarvaatjes goed werken. Daar schijnt knoflook heel goed voor te zijn. Ik heb dus een heerlijk recept voor je samengesteld waarbij we de gezondheidsbevorderende eigenschappen van onze postelein zo veel mogelijk proberen te optimaliseren. Maar bovenal...is hij gewoon hartstikke lekker!!!!!

Benodigdheden:

Klein beetje kokosolie of roomboter
Dunne prei of 2 lente-uitjes
1 flinke teen knoflook
250 gram (winter)postelein
1/2 liter water
1 bouillonblokje (zonder gist/suiker)
100 cc haverroom (alternatief: soja-/ spelt- of rijstroom)

Eventueel (voor croutons):
sneetje (oud) speltbrood
olijfolie
Keltisch zeezout
Provencaalse kruiden

Werkwijze:

Was de postelein goed schoon onder koud stromend water. Snijd het wit van de prei in kleine ringetjes en was ze goed af. Snijd de knoflook fijn. Verwarm het vet (kokosolie of roomboter) in de soeppan, en voeg de prei en knoflook toe. Roerbak dit even in het beetje vet, tot het glazig is geworden en de geur vrij komt. Voeg dan de postelein toe en roer dit even tot het geslonken is.
Voeg vervolgens het water en het bouillonblokje toe. Breng dit allemaal aan de kook, en laat het nog even 10 minuten doorkoken.
Blender dit mengsel, en voeg vervolgens de room toe.

Tip: Eventueel kun je de soep voor het toevoegen van de room ook nog even door een zeef halen. Je haalt dan de wat grovere blader-structuren eruit. Dit is vooral handig als je kinderen wat lastige groente-eters zijn.

Je soepje is klaar om opgediend te worden!

Wil je er graag croutons bij? Probeer dan eens deze zelf gemaakte croutons: heel makkelijk en súper lekker!

Werkwijze croutons:

Snijd het sneetje brood in kleine stukjes. Ik houd persoonlijk van wat grove blokjes (boeren-croutons, noem ik ze dan maar), maar je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf prettig vindt.

Doe een flinke scheut olijfolie, met wat zout en provencaalse kruiden in een kommetje en roer het even door. Voeg de blokjes brood erbij en mix het goed door met het olie-mengsel. Alle blokjes moeten even goed doorweekt zijn.
Zet een koekenpannetje op het vuur en verwarm het goed. Schep alle ingeweekte broodblokjes in de hete pan.
Bak de blokjes bruin en krokant.

Voeg de croutons toe aan de soep wanneer het gegeten gaat worden, anders verliezen ze hun "bite".

Enjoy en stay healthy!

Sanna

Reacties

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni