Bananenmuffins
Gluten- en zuivelvrij en natuur-zoet
(ook geschikt voor Atkins dieet!)
Het nadeel van zwanger zijn is dat ik minder goed kan
slapen. Tegenstrijdig eigenlijk, want ik ben elke dag doodop. Maar goed, om een
uurtje of half vijf word ik wakker en dan kan ik het verder wel vergeten. Zo
ook afgelopen nacht. Maar….."elluk nadeel hep zun voordeel": tijdens het woelen
dacht ik opeens aan de drie overrijpe bananen die nog in de koelkast lagen en
wat ik daarmee zou kunnen doen. Eureka!!!! Ik kreeg opeens een fantastisch idee
voor bananenmuffins van amandelmeel. Lekker, glutenvrij en een super leuke
verrassing voor deze Valentijnsdag! Om half zes sprong ik(nou ja…) uit bed en
ging aan de slag. Het resultaat: super lekkere muffins waar het hele gezin
(inclusief manlief die op het Atkins dieet is) zijn vingers bij af likte!
Graag deel ik het recept met jou. Het is super snel te maken
en als je mijn Heel Gezonde Boodschappenplan hebt gevolgd, heb je de
ingrediënten ook gewoon allemaal in huis. Daar gaan we dan:
Hardware:
Een vorm voor muffins of cupcakes
Papieren cupcake-/muffin vormpjes
Beslagkom, oven en mixer
Ingrediënten (voor c.a. 9 muffins):
75 gram kokosolie
2 eieren
150 gram amandelmeel
50 gram kokosmeel
200 gram (overrijpe) bananen (c.a. 3 stuks)
60 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
1 tl baking soda (zuiveringszout)
½ tl Bourbon Vanille
snufje Keltisch Zeezout (even fijn malen in de vijzel)
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven: 160
graden) Zet de papieren vormpjes in de bakvorm.
Doe alle droge ingrediënten behalve de “suiker” bij elkaar
(meel,baking soda, vanille en zout)
Snijd de bananen in stukjes en houd ze nog even apart.
Zorg dat de kokosolie vloeibaar is. Je kunt het desnoods
even opwarmen in een pannetje. Maar maak het niet te heet!
Doe de eieren in de beslagkom en mix ze een paar minuten
door totdat er een romige massa ontstaat. Voeg hieraan de palmsuiker toe en mix
nog even door. Voeg dan de vloeibare kokosolie toe en blijf mixen.
Neem een schepje van het meelmengsel en mix dit door het
ei-suikermengsel. Voeg nu geleidelijk steeds meer van het meelmengsel toe aan
je deegje. Blijf mixen tot alles goed is gemengd. Er ontstaat een soort van
cake-beslag.
Neem nu een vork en schep de banaan door je beslag. Prak
hierbij de banaan wat fijn, maar niet té. Er moeten lekker wat verschillende
maten van stukjes in je beslag zitten.
Vul met dit mengsel de vormpjes tot net op de rand. Ze
zullen nog wat rijzen.
Zet de vormpjes in de oven en bak de muffins in c.a. 25
minuten mooi goudbruin. Ze zijn gaar als ze wat veerkrachtig aan voelen en een
lichte korst hebben gekregen. Maar ze blijven zacht van binnen.
Je kunt ze warm en koud eten, maar bewaar ze niet te lang,
want ze zijn op de dag zelf het allerlekkerste!
Enjoy!
Sanna
Waarom is dit Heel Gezond?
Kokosolie: de vetten in kokosolie worden in
het lichaam direct omgezet in energie en niet opgeslagen als vet in de cellen.
Kokosolie barst van de gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar één die ik
hier zeker nog wil noemen is het feit dat het de aanmaak van de goede
cholesterol versterkt, en de slechte cholesterol vermindert.
Amandelmeel: glutenvrij, proteine rijk. In
plaats van snelle koolhydraten zoals in de gebruikelijke granen melen heb je
hier dus een bron van eiwitten te pakken. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel
en het zijn goede bouwstenen (voor opgroeiende kinderen!). Veroorzaakt geen
schommelende bloedsuikerspiegel.
Kokosmeel: vezelrijk en bevat veel van de
gezondheidsbevorderende eigenschappen van kokos. Een heel mooie toevoeging in
al je baksels omdat het op een makkelijke en onopvallende manier zorgt voor een
hoger gehalte aan vezels. Deze hebben niet alleen een positief effect op de
darmfunctie, maar ook op de lijn en de bloedsuikerspiegel.
Bananen: Een vrucht die rijk is aan B vitamines, magnesium
en kalium. Onterecht aanzien als dikmaker! Vooral bij het ontbijt is dit een
fijne vrucht: hij geeft een verzadigd gevoel en schijnt sportprestaties en
concentratie te helpen verbeteren.
![]() |
Voor dit geimproviseerde Valentijnsontbijtje had ik er ook nog een yoghurt-aardbeien smoothie als voorafje bij gemaakt. Dat was smullen!!!! ("Ha! Eindelijk een smoothie die niet groen is, mama!") |
Reacties
Een reactie posten