Doorgaan naar hoofdcontent

Ontbijt recept

Niets lekkerder dan wakker worden met een frisse, groene smoothie! En nu de zomervruchten weer volop verkrijgbaar worden, kon ik genieten van mijn overheerlijke "Melonsana" smoothie: aardbeien, meloen, munt...Goddelijk!


Veel mensen vragen me: "Hoe kan ik nou gezond ontbijten en tóch verzadigd zijn?" Of: "ik houd niet van ontbijten, maar als ik niets eet is het ook niet gezond". Een groene smoothie is eigenlijk dé oplossing voor beide type ontbijters: het geeft voldoende energie én gevoel van verzadiging voor de mensen met trek en het is licht genoeg voor de mensen die 's morgens bijna niets door hun keel krijgen. Beter kan toch niet? Ook voor de kinderen is het een perfecte snelle kick-start: ze krijgen alle voedingsmiddelen binnen die ze nodig hebben om hun ochtend door te komen. Hun brein wordt gevoed, ze hebben het grootste gedeelte van hun benodigde groente en fruit al binnen en hun vochtpeil is aangevuld zonder dat ze het door hebben. (Mijn kinderen hebben 's morgens vooral altijd veel moeite met iets drinken).

Over de gezonde eigenschappen van groene bladgroente is veel geschreven. Google er maar eens op. Door groene smoothies in je dagelijkse routine te brengen krijg je deze bladgroente heel makkelijk en licht verteerbaar in je lichaam. Je zult merken wat een energie dit geeft!

Ik maak elke dag een groene smoothie van c.a. 1.5 tot 2 liter. Ik deel hiervan met mijn kinderen, maar houd ook altijd een gedeelte over, zodat ik één smoothie neem als ontbijt, en eentje om een uurtje of half tien/tien uur (koffietijd!). Zo kom ik mijn ochtend door op alleen maar groente en fruit. En dat terwijl ik het "je leven lang fit dieet", die alleen fruit aanraadde in de ochtend, nooit volhield! Het is een kwestie van de juiste combinaties maken waardoor de koolhydraten langzaam worden opgenomen en hun energie langzaam vrij geven. 

Probeer het eens met deze overheerlijke smoothie van aardbeien, munt en meloen. Je zult merken dat "groen" niet eng is, maar overheerlijk!

Ingredienten voor 1.5 liter

4 bananen
c.a. 200 gram aardbeien (met groen kroontje)
1/4 Galia meloen
1 takje verse munt (blaadjes)
1/2 avocado
Flinke hand verse spinazie en/of veldsla
Eventueel:
1/2 EL maca
1/2 EL Lucuma poeder
1 TL spirulina

Scheutje (bron)water

Mix dit goed door elkaar in de blender. Net zo lang tot je geen spikkeltje meer ziet en alles egaal groen is geworden. Dán heb je de perfecte "smoothie" (smooth = glad). Gebruik je geen Lucuma, kun je eventueel wat vanillepoeder toevoegen om het wat zoeter te maken. Dit is naar je eigen behoefte.

Meer weten over smoothies, en hoe je goedkoop van deze gezonde voedingsmiddelen kunt genieten? Op deze blog lees je er al meer over bij de tab "Het Gezonde Boodschappenplan". Dit boodschappenplan verschijnt binnenkort als uitgebreide versie in E-boekvorm.

Ik wens je een fijne dag toe, en onthoud: het ontbijt is het begin van je dag! Maak er dus iets goeds en lekkers van!

Enjoy,

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni