Doorgaan naar hoofdcontent

Zomertaart met mango-topping (lactosevrij!)


Deze heerlijke taart heeft cake als basis, maar is gedecoreerd met een topping van mango en vers fruit. De inspiratie komt dan ook uit de Raw Food keuken. Zo combineer je het beste van twee werelden! Ik heb het recept hieronder lactosevrij uitgewerkt, maar je kunt de cake natuurlijk ook gewoon met boter bereiden indien gewenst.Uiteraard is deze taart volledig zonder geraffineerde suikers bereid. Maar dat spreekt voor zich, toch?

Wat heb je nodig:

Voor de bodem:
1 pak Heel Gezonde (Cup-)cakemix (zie webshop)
200 gram kokosolie (ontgeurd houdt de smaak neutraal, extra virgine geeft een kokossmaak)
4 eieren

Voor de topping:
2 mango’s
½ kop kokosvet (extra virgine)
snufje (keltisch) zeezout
½ tl gemalen vanille of het merg van 1 vanillestokje
diverse verse zomervruchten

Hardware:
Ronde springvorm van 24cm doorsnede
Oven voorverwarmen op 180 graden (hete luchtoven: 160 graden)
Bakpapier of kokosvet om vorm in te vetten

Werkwijze:

Bereid het cakebeslag zoals de beschrijving in het pak aangeeft. Vet de springvorm in, of bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier. Verdeel het cakebeslag gelijkmatig in de vorm en plaats de vorm in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de cake in 55 minuten gaar.

Haal de cake uit de oven, laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm en plaats hem daarna voorzichtig op een taartrooster om volledig af te koelen.

Schil de mango en doe het vruchtvlees in een keukenmachine of blender. Zorg dat het kokosvet zacht is, maar niet totaal vloeibaar. Dit doe je door het op kamertemperatuur te laten. Voeg dit samen met de vanille en het snufje zout toe aan het mango vruchtvlees. Blender dit mengsel tot een mooi gele puree. (snoepen is toegestaan!)

Wanneer de cake helemaal is afgekoeld, kun je de topping op de cake doen. Dit kun je uit de losse pols doen, of je plaatst de cake weer even terug in de springvorm om een strakkere afwerking te krijgen. Plaats nu de taart in de koelkast om de topping op te laten stijven. Dit duurt c.a. twee uur.

De decoratie met de verse vruchten kun je het beste zo kort mogelijk voor het opdienen doen. Dan behouden ze het mooiste hun kleur. Maar eerder kan natuurlijk ook. Net hoe het voor jou uitkomt. Snijd ze in mooie plakjes en stukjes en wissel af tussen de kleuren voor het mooiste effect.

Enjoy en heb een fantastische zomer!!!

Mama Sanna




Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni