Doorgaan naar hoofdcontent

Ziek zijn is Heel Gezond!

Ben jij ook al  geveld door de griep? Op dit moment woedt er een ware griep-epidemie over ons land, en ik zie de mensen om mij heen echt bij bosjes omvallen. Ook mijn oudste twee zijn de dans niet ontsprongen. De oudste was zelfs nu zo ziek geworden (na een opleving van een kleine week) dat we dachten aan een long-ontsteking. En dan heb ik het over twee kern-gezonde kinderen die eigenlijk “nooit” ziek zijn!

Dat is ook wel het opvallende kernmerk van deze griep, heb ik begrepen: het velt mensen die anders “nooit” iets hebben. Jonge en sterke mensen liggen plotseling op de Intensive Care met allerlei complicaties. Jeetje! Dat is echt wel even schrikken! Een moeder uit mijn kinderdagverblijf was na vier dagen griep ook weer een beetje op de been en we hadden het hierover. We kwamen toen tot de conclusie dat je je bij dit soort berichtgevingen ófwel geintimideerd gaat voelen (oh jee! Wat een enge griep!) ófwel voel je je daardoor juist heel bijzonder, want jij bent blijkbaar sterk genoeg geweest om zo’n zware griep te doostaan. Wij hielden het maar op het laatste ;)

Omdat ik mijzelf enige jaren geleden tot Heel Gezonde Mama heb gedoopt, krijg ik natuurlijk vaak te horen dat men denkt dat ik dan nooit ziek mag zijn. Ik sta eigenlijk voor aap als ik een griepje krijg, of erger! Hierover ontstaat dan vaak een interessant gesprek.

De titel Heel Gezond slaat namelijk op het “geheel”. Het gaat uit van een holistische kijk op gezondheid en welzijn. Ik zie de mens als onderdeel van het geheel (van de samenleving, de natuur, de aarde, het universum…) en ook weer als een onderdeel in zichzelf. Alles is met elkaar verbonden, zowel in de buitenwereld als in onze binnenwereld. VERBONDENHEID is voor mij dan ook een sleutelwoord. Het lichaam is in mijn visie een perfecte machine. Een wonderlijke machine, die beter is dan een mens ooit zou kunnen verzinnen. En alles in deze machine is gericht op overleven.
Nu zou je ziekte dan kunnen zien als een falen. Een hapering in de machine. Maar vanuit de holistische visie is het slechts een fase. Een soort opruimen, waardoor het lichaam weer verder kan naar een volgende fase. 
Er zijn artsen en wetenschappers die de theorie ondersteunen dat een ziekte je lichaam juist helpt om oude eiwitten te kunnen lozen. Eiwitten die overbodig zijn geworden. Alsof je lichaam even  grote schoonmaak houdt, zodat het klaar is voor een volgend rondje. Dit is vooral merkbaar bij kinderen en de kinderziektes: na het doormaken van een ziekte hebben ze vaak opeens een grote sprong gemaakt in hun ontwikkeling.

Er zijn ook mensen die beweren holistisch te denken en roepen dat een écht gezond mens nooit ziek kan zijn. Dat ziek zijn je eigen schuld is, en dat je dan vast niet in balans bent. Tja….dat is wel duidelijk: ziek zijn komt wanneer er ergens op lichamelijk, psychisch/emotioneel of spiritueel vlak iets niet helemaal in balans zit. Of misschien wel op alle gebieden tegelijk. Duh… Maar is dat dan slecht? Is dat dan een falen? Of is het soms juist nodig om even de balans kwijt te zijn, zodat je je kunt ontwikkelen?

Wij vrouwen zijn elke maand even uit balans. Emotioneel, fysiek..... Is dat een falen? Hebben we dit over ons zelf uitgeroepen? Zal dit anders zijn als we heel veel mediteren in een klooster op een heilige berg? Natuurlijk niet, het hoort bij de natuur! Elke maand ruimen we even grondig op van binnen. En dat is volkomen normaal. Lastig, dat wel, maar verder is het volkomen normaal. Helaas wordt het in onze maatschappij vooral gezien als lastig, en moeten we vooral net doen alsof er niets aan de hand is. Terwijl ik juist pleit voor het omarmen van deze maandelijkse disbalans. Doorleef het, ervaar het en verzet je er niet tegen. Want het laat je voelen dat je onderdeel bent van de natuur. En als je vecht tegen de natuur, vecht je tegen jezelf. En zo is het voor mij ook met ziekte. Het is misschien wel een cadeautje in vermomming. Het pakt ons wanneer onze weerstand laag is, en het brengt ons misschien wel een boodschap.

Wetenschappelijk zijn hier heel mooie aanwijzingen voor. Google maar eens op Antoine Béchamp. Deze Franse bioloog leefde tegelijk met Louis Pasteur en zij richtten zich beiden op de micro-organismen die ons ziek maken. Maar hun visies lagen mijlenver uit elkaar.

In mijn “Heel Gezonde Detox Challenge” zal ik je hier ook meer over vertellen. Want de ontdekkingen van Béchamp helpen jou om jouw lichaam lief te hebben en te waarderen. Ze doen je inzien dat jouw lichaam alles doet om jou tot dienst te zijn. En met deze Detox Challenge gaan we jou en je lichaam samen laten werken om jou tot de beste versie van jouw Heel Gezonde Zelf te laten zijn. De verbondenheid wordt weer hersteld, en dat is het begin van alles.

Meer weten over de Challenge? Klik op deze link en dan vind je alle informatie en kun je je eventueel meteen opgeven. Want we beginnen al over een week en de plaatsen zijn beperkt.

Ik hoop dat de  griep jouw deur voorbij gaat. Maar mocht het tóch zo zijn dat je er door geveld wordt: probeer het te accepteren en help je lichaam met opruimen. Veel water drinken (-kruiden- thee kan ook), en even geen zuivel en dierlijke eiwitten. Volwaardige granen en vooral veel groente en fruit helpen je lijf in dit proces. Slaap veel en let op je dromen: ben je geestelijk ook aan het opruimen? Vaak gaat dit namelijk samen. Geef het de ruimte en dank je lijf dat het je deze gelegenheid geeft. Want door het doormaken van dit soort “kleinere” infectieziektes, hoeven er geen grote nare problemen te ontstaan. Je hebt griep: je bent dus Heel Gezond!


Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni