Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Heel Gezonde Paaseitjes

Heel Gezonde Paaseitjes
Vegan raw chocolade-eitjes met amandel-vulling
zonder geraffineerde suiker


Deze paaseitjes kunnen zonder schuldgevoel gesnoept worden*: ze dragen bij aan een gezonde levensstijl. Met een vulling van pure amandelen en door gebruik te maken van extra virgin kokosolie, zijn ze een bron van gezonde vetten. De rauwe cacao zit bomvol anti-oxidanten, werkt cholesterol verlagend, is goed voor je humeur en barst van de mineralen. Kortom: een Heel Gezond snoepje!

Ingredienten:

Voor de chocolade
3 EL gesmolten extra virgin kokosolie
2 EL rauwe cacaopoeder
2 EL rijststroop en 1/8 tl groene stevia of 1 druppel vloeibare stevia
¼ tl gemalen vanille

Vulling:
2 EL gemalen amandelen of amandelmeel
1 EL Extra virgin kokosolie
1 EL rijststroop

Hardware:

Siliconen chocolade vorm (paaseitjes of andere leuke vormpjes)
vriezer

Werkwijze:
Meng de ingredienten voor de chocolade goed door. Giet of schep een laagje onderin de vorm. Zorg dat je de helft van het chocolademengsel gebruikt. De rest heb je straks nog nodig. Zet de vorm 5 minuten in de vriezer tot het stevig is geworden.
Meng de ingredienten voor de vulling door elkaar. Haal de vorm uit de vriezer. Plaats een klein bolletje vulling in het midden op de hard geworden chocolade. Giet dan de rest van de chocolade over de vulling heen tot het vormpje vol is. Zet het terug in de vriezer. Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn de eitjes klaar.

Bewaren: in de koelkast in een luchtdichte doos, blijft dit nog heel lang goed. Let op: kokosolie smelt al bij 24 graden. Daarom is bewaren in de koelkast aangeraden.

LET OP BIJ JONGE KINDEREN:
Vervang de rauwe cacao door Carobepoeder. Dit bevat geen caffeine. Ook voor mensen met een gevoeligheid voor cacao kan carobe een uitkomst zijn. 



Tip voor de paasdagen:


Niets leuker dan paaseitjes zoeken! Maar als je geen suiker mag, is het voor kinderen vaak niet mogelijk om aan dit feest mee te doen. En deze zelfgemaakte eitjes hebben geen folie, en zijn te zacht om zo neer te leggen. Ooit vond ik in een speelgoedwinkel deze blikken paaseitjes. Daar doe ik mijn chocolade eitjes in, en zo kan ik ze in de tuin verstoppen zonder bang te zijn dat het smelt of nat wordt. Je vindt deze blikken eieren wel eens op marktplaats of bij “houten speelgoed” winkels.

* Uiteraard is te veel nooit goed! Cacao bevat naast alle goede stoffen bijvoorbeeld ook caffeine. Een teveel aan caffeine maakt je misschien onrustig, en het is voor gevoelige mensen niet altijd prettig om caffeine te eten (of drinken). Cacao is ook een behoorlijk werkje voor de lever. Kortom: Heel Gezond, maar zoals met alles: zoek de balans en matigheid die bij jou past.

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni