Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: NRG broodjes (glutenvrij, veganistisch, suikervrij)

Deze broodjes zijn gebaseerd op de recepten die er op het internet in omloop zijn voor de “Oathie” (zie hier de blog die ik daarover schreef). Eerlijk gezegd komen geen van allen in de buurt van de smaak en textuur van de Oathie, maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten haver en noten.
Ik noem deze broodjes dus bewust geen Oathies. Wie weet kom ik ooit nog eens bij het “Eureka” moment en bak ik plotseling Oathie achtige broodjes. Tot die  tijd houd ik het dus maar op andere namen. Omdat deze broodjes boordevol goede vetten en vezels zitten, noem ik ze NRG broodjes. Want goede vetzuren voeden je brein en de vezels en de haver zorgen ervoor dat je lichaam de energie geleidelijk opneemt en er langdurig op kan draaien. Kortom: NRG!!!!

Ingredienten:

1 kop havermout
2 EL Psyllium vezels
100 gram gemengde noten (ongebrand/ongezouten)
150 gemengde zaden (Ik koos voor chia, sesam, zonnebloem, pompoen en maanzaad)
50 gram gebroken lijnzaad
1 tl Keltisch Zeezout
3 EL gesmolten kokosolie
175 ml water

Benodigde hardware: keukenmachine, oven, bakplaat, bakpapier

Werkwijze:

Doe de psylliumvezels in een kom met het water. Laat dit c.a. 5 minuten staan. Het vormt een dikke gelei. Doe alle noten, zaden en de havermout in de keukenmachine en maal het zo grof of fijn als je zelf het prettigste vindt. Hoe fijner je het maalt, hoe meer het de substantie zal krijgen van een brooddeeg. Eventueel kun je een gedeelte heel fijn malen, en een klein gedeelte wat groffer laten en later toevoegen voor een krokante bite.

Doe de noten/zaden/havermout mix in een beslagkom en voeg de kokosolie en het zout toe. Roer dit goed door. Voeg nu de psylliumzaad-gelei toe. Roer weer heel goed door. Laat dit mengsel nu een uur rusten.

Verwarm na een uur de oven voor op 180 graden (Hete lucht: 160 graden). Vorm van het beslag gelijke bollletjes en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak je bolletjes in ongeveer 40 minuten gaar. Je weet wanneer ze klaar zijn al ze aan de buitenkant krokant voelen en de geur vrij komt.

Laat ze afkoelen. Je hebt nu heerlijke “broodjes” die je zowel warm als koud kunt eten. Ze zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Tip: lekker met zelfgemaakte pesto, fetakaas (– indien je niet vegan wilt-) , paprika, komkommer en sla. Strooi wat Kruidenzout van Dr. Vogel of Pack B van Ringana erover voor wat extra smaak en/of vitamineboost.

Enjoy!


Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni