Doorgaan naar hoofdcontent

Lekker, snel, gezond: peulvruchten! (recept)



Het werd toch echt de hoogste tijd dat ik weer eens een receptje met jullie deelde! Sorry, het is de afgelopen twee weken heel druk geweest omdat we zijn begonnen met de Heel Gezonde Detox Challenge. En wat is het gezellig, om met zo'n groepje zo intensief zo'n workshop te beleven. Heb jij het gemist? Zorg dan dat je er de volgende keer écht bij bent hoor!

Maar goed, voor al diegenen die niet meedoen met de Challenge heb ik vandaag ook een lekker gezond receptje. Super makkelijk en snel te bereiden. Daar houd ik van in het weekend, want dan doe ik al mijn boodschappen en heb het al druk genoeg!

Waarom peulvruchten zo gezond zijn? Je weet misschien inmiddels dat we tegenwoordig erg veel koolhydraten eten. En dan vooral koolhydraten uit granen en vaak ook geraffineerd. Dat betekent dat we ons lichaam continue belasten met een vorm van suiker. Zelfs zo veel dat we er dik en ongezond van worden. De oplossing is om meer eiwitten toe te voegen aan ons dieet, als vervanger van al die koolhydraten. Maar dan wel plantaardige eiwitten. Met vlees is op zijn tijd niets mis, als je daar van houdt, maar té veel daarvan is niet goed voor je gezondheid, het dierenwelzijn én het milieu. Een gezonde en lekkere bron van eiwit is dan dus: peulvruchten!!!!

Het recept voor vandaag is er één met kidneybonen. Hij lijkt wat op Chili (sin carne), maar ik heb er een wat mildere twist aan gegeven. Zo kunnen de kinderen ook mee eten. Toch wat pittiger? Voeg wat cayennepeper toe en een extra teentje knoflook.

Het recept

Wat heb je nodig:

100 tot 150 gram kidneybonen*
1 rode paprika in kleine blokjes gesneden
1 wortel in reepjes of plakjes
6 tot 8 champignons in plakjes
1/2 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
tijm
Keltisch Zeezout
Cajun kruiden (ik gebruik die van Piramide)

Hoe maak je het?

Neem een hapjespan of wok en verwarm hierin wat kokosolie of ghee op middelhoog vuur. Fruit hierin het uitje en de knoflook tot ze glazig zijn. Voeg nu de champignons toe en bak ze goudbruin. Doe nu de paprika en de wortel erbij en roerbak dit c.a. 3 minuten mee.
Zet het vuur lager en voeg de bonen toe.Meng alles goed door.
Doe nu de tomatenpuree bij je groentemengsel en roer goed door. Voeg nu 1/4 theelepel Cajun kruiden toe en strooi wat tijm en een snufje Keltisch Zeezout erbij. Weer goed roeren.

Laat dit alles onder af en toe roeren goed warm worden en pruttelen. Als je wilt, kun je ook wat water toevoegen als je vindt dat het te droog lijkt. Proef af en toe even of je de kruiden lekker genoeg vindt. Je kunt naar smaak altijd nog wat bijvoegen.

Na c.a. 10 minuten pruttelen is je bonenschotel klaar. Direct serveren. Eventueel met verse guacamole erbij (zie recept op deze blog).

Enjoy!!!!

Mama Sanna

*je kunt hierbij kiezen voor door jou zelf voorgekookte kidneybonen (daarvan heb ik altijd wel een voorraadje in de koelkast), of een pot of blik. Let op dat er dan geen suiker is toegevoegd!!!!! Bonduelle voegt geen suiker toe, en in de natuurwinkel vind je glazen potjes met bonen zonder meuk.

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni