Doorgaan naar hoofdcontent

Glutenvrije Vegan groentequiche

(recept)


 

Eindelijk weer eens een recept! En deze is speciaal voor hen die worstelen met voedselintoleranties. Hij is dus vrij van geraffineerde suiker, gluten en dierlijke eiwitten. En vooral: vrij van meuk!

Je kunt hem in etappes maken, zodat het ook voor mensen met een energiebeperking haalbaar is. Ik trok er de hele dag voor uit. Gelukkig is hij zo vullend dat ik maar een stukje nodig had. De rest heb ik in de vriezer gedaan, zodat ik op mindere dagen, gewoon wat uit de vriezer kan pakken. ''

Hier komt ie dan (let op, ik flanste maar wat, dus gebruik ook je eigen gevoel en zintuigen):

Ingredienten:

voor de vulling:
Kies een mengsel van verschillende groentes die je lekker vindt. In totaal zo'n 500 gram.
Quiche mix van @vandievegans
Zijdetofu 
Kruiden naar smaak (b.v. provencaalse) en (Keltisch)zeezout en peper

Het deeg:
250 gram van een mengsel van diverse glutenvrije meelsoorten. Denk hierbij ook vooral aan vezels. Ik gebruikte bruine rijstmeel, amandelmeel, boekweit en kikkererwten. 
Een kwart theelepel psyllium (voor de vezels en het binden)
water
(Keltisch) zeezout
klein scheutje olijfolie
12 gram gedroogde Quinoa desem van Primeal (te bestellen via Leef.nl)

Nodig:
Taart of quiche vorm
bakpapier
blindbak vulling (b.v. gedroogde bonen of rijst)
Oven


Werkwijze:
Deeg: 
Meng alle ingredienten rustig roerend door elkaar. Voeg hierbij steeds wat water toe tot je een dik en kneedbaar mengsel hebt. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het lang rusten op een warme plaats. Ik doe dit zeker twee uur. (handig, want dan kun je rusten tussendoor)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een taartvorm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem en de rand. Let op: het is glutenvrij, dus het is meer een soort van mengsel dan dat je er lekker mee kunt kneden en uitrollen. Ik "smeer" het een soort van uit over de taartvorm. 
Prik gaatjes in de bodem met een vork.

Dek het deeg af met nog een laag bakpapier en stort hierin de "blinde vulling". Bak nu de bodem zo'n 20 a 25 minuten voor. 

Blancheer intussen de groente (beetgaar) en meng de juiste hoeveelheid van de quiche mix met de zijdetofu (zie hiervoor de beschrijving op het potje) en kruid naar smaak. 

Haal de bodem uit de oven, verwijder de blind-bak vulling (dit kun je hergebruiken). Eventuele randjes kun je nu bijsnijden. 

Doe de groentevulling in de taartbodem en verdeel daarna het tofumengsel er door en overheen. 

Bak de quiche in de oven op 180 graden. Ongeveer 35 tot 40 minuten. 

Je kunt hem warm of koud eten. 

Eet smakelijk ! 




Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni