Glutenvrije Vegan groentequiche
(recept)
Eindelijk weer eens een recept! En deze is speciaal voor hen die worstelen met voedselintoleranties. Hij is dus vrij van geraffineerde suiker, gluten en dierlijke eiwitten. En vooral: vrij van meuk!
Je kunt hem in etappes maken, zodat het ook voor mensen met een energiebeperking haalbaar is. Ik trok er de hele dag voor uit. Gelukkig is hij zo vullend dat ik maar een stukje nodig had. De rest heb ik in de vriezer gedaan, zodat ik op mindere dagen, gewoon wat uit de vriezer kan pakken. ''
Hier komt ie dan (let op, ik flanste maar wat, dus gebruik ook je eigen gevoel en zintuigen):
Ingredienten:
voor de vulling:
Kies een mengsel van verschillende groentes die je lekker vindt. In totaal zo'n 500 gram.
Zijdetofu
Kruiden naar smaak (b.v. provencaalse) en (Keltisch)zeezout en peper
Het deeg:
250 gram van een mengsel van diverse glutenvrije meelsoorten. Denk hierbij ook vooral aan vezels. Ik gebruikte bruine rijstmeel, amandelmeel, boekweit en kikkererwten.
Een kwart theelepel psyllium (voor de vezels en het binden)
water
(Keltisch) zeezout
klein scheutje olijfolie
12 gram gedroogde Quinoa desem van Primeal (te bestellen via Leef.nl)
Nodig:
Taart of quiche vorm
bakpapier
blindbak vulling (b.v. gedroogde bonen of rijst)
Oven
Werkwijze:
Deeg:
Meng alle ingredienten rustig roerend door elkaar. Voeg hierbij steeds wat water toe tot je een dik en kneedbaar mengsel hebt. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het lang rusten op een warme plaats. Ik doe dit zeker twee uur. (handig, want dan kun je rusten tussendoor)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een taartvorm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem en de rand. Let op: het is glutenvrij, dus het is meer een soort van mengsel dan dat je er lekker mee kunt kneden en uitrollen. Ik "smeer" het een soort van uit over de taartvorm.
Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Dek het deeg af met nog een laag bakpapier en stort hierin de "blinde vulling". Bak nu de bodem zo'n 20 a 25 minuten voor.
Blancheer intussen de groente (beetgaar) en meng de juiste hoeveelheid van de quiche mix met de zijdetofu (zie hiervoor de beschrijving op het potje) en kruid naar smaak.
Haal de bodem uit de oven, verwijder de blind-bak vulling (dit kun je hergebruiken). Eventuele randjes kun je nu bijsnijden.
Doe de groentevulling in de taartbodem en verdeel daarna het tofumengsel er door en overheen.
Bak de quiche in de oven op 180 graden. Ongeveer 35 tot 40 minuten.
Je kunt hem warm of koud eten.
Eet smakelijk !
Reacties
Een reactie posten