![]() |
foto: www.jojo-clubafslanken.com |
Vandaag had ik een klein gesprekje met mijn jongste over
“echt eten” en het eten waar ze honger van krijgt. Want ja, zelfs een
vierjarige valt al op dat je soms heel veel van iets kunt eten, maar dan even
daarna opeens weer honger kunt hebben. Zo aten we eerder deze week pizza. Geen
pizza van mama, maar gewoon even snel een pizza uit de vriezer van de
supermarkt. Drie pizza’s gingen er doorheen: papa at één kwart, en de rest werd
verdeeld over de drie kinderen. Dat is behoorlijk wat, dus!
Een uurtje later lag iedereen in bed. Na vijf minuten kwam
de eerste eruit: “mama, ik heb honger!” Enkele minuten later kwamen nummer twee
en drie: “ik heb honger!” Met zijn drieën zijn ze toen maar aan de yoghurt met
muesli gezet.
Dit avontuur herinnerde de jongste zich deze morgen
plotseling heel goed. Ze had namelijk een “knijpfruitje” gekregen, zo’n zakje
met fruitpuree. En daarna had ze zin in nóg zo’n zakje. “Nee,” zei ik “eentje
is genoeg. Je krijgt nu een smoothie van mama, dat vult beter. Want eigenlijk is
een knijpfruitje een soort van snoepje. Een gezond snoepje. Maar geen echt
ontbijt hoor.” En inderdaad: na een half glas van mama’s groene smoothie zei ze
zuchtend: “poeh! Ik heb genoeg hoor, mama! Mijn buikje zit vol!” Samen zetten
we het restje in de koelkast, en kwam zij met haar conclusie: van mama’s eten
wordt je buikje vol, en van supermarkt eten krijg je meteen weer honger!
Een belangrijke ontdekking voor een vierjarige, en eentje
die ook veel volwassenen nog moeten ontdekken. Er is tegenwoordig zó veel eten!
Supermarkt schappen vól. Maar hoeveel van dat eten is ook echt voedend? Wat eet
jij de hele dag door? Hoe veel boterhammen, aardappelen en stukjes vlees of vis
heb jij nodig om je echt voldaan te voelen? Hoeveel koekjes of andere
tussendoortjes gebruik je om je niet “leeg” of zelfs bibberig te voelen?
Misschien denk je zelfs dat je gezond eet: volkoren
boterhammen, kaas, groente en magere vleeswaren. “Nee hoor, ik sla deze ronde
even over”, als er iemand je een koekje aanbiedt. Je braadt gezond in
dieet-margarine of olijfolie, want dat zijn de gezonde vetten. Een beetje op de
lijn letten hoort erbij. En wat fijn dat die fabrikanten daar ook rekening mee
houden, met labeltjes als “gezonde keuze”! Maar hoe voldaan voel jij je aan het
einde van de dag? En hoe vaak krijg je niet de behoefte om je even helemaal te
buiten te gaan aan foute, maar oh zo lekkere dingetjes?
We hebben de afgelopen tientallen jaren geleerd dat we
calorieën moeten tellen. En dankzij de wetenschap weten we heel veel over wat
er allemaal aan stofjes in ons eten zitten. Al die stofjes kunnen we namaken en
isoleren. Zo creëren we “nieuwe voedingsmiddelen”. Meer, goedkoper en
onafhankelijk van de wisselvalligheid van de natuur. Zo hoeft er nooit meer
honger te zijn in de wereld. Maar wat vergeten wordt is dat voeding veel meer
is dan calorieën en losse scheikundige elementen. Een appel is meer dan alleen
maar water, fructose en vitamines. Het is een samenspel van allerlei nutriënten
en natuurkrachten die voor het oog (nog) onzichtbaar zijn. “Het geheel is meer
dan de som der delen”, zei Aristoteles ooit. Dat lijken we wel een beetje
vergeten te zijn.
Het volume aan eten is dus behoorlijk toegenomen in de
laatste halve eeuw. We kunnen ons naar hartelust volproppen met een ontbijtje
van een euro. Of een kindermaaltijd van drie gangen voor vier euro. Onze maag
zit na zo’n maaltijd hartstikke vol. En toch….er knaagt iets. Na een half
uurtje krijgen we weer trek. Zo houden we de cirkel in gang: er moet weer iets
gegeten worden! Voldaan zijn we bijna nooit… Het zijn lege calorieën.
Wanneer je kennis maakt met écht eten is dat gevoel volkomen
verdwenen. Na een korte gewenningsperiode (eigenlijk is dit een afkick periode)
leer je herkennen hoe het voelt om écht voldaan te zijn. En gek genoeg is dat
niet het gevoel van een overvolle buik, maar een gevoel van “genoeg” dat nog
lang bij je blijft. En opeens blijkt dat je veel minder grote hoeveelheden
hoeft te eten. Dat die ene boterham al genoeg is, en je geen zes boterhammen
nodig hebt om je gevoed te voelen. Dat je zelfs een voldaan gevoel kunt hebben
na het eten van een salade!
We laten ons gek maken door de commercie en de technische
denkers. Sinds wanneer is eten techniek geworden? Het heeft ons veel inzicht
gegeven, maar we zijn ook het zicht op het geheel kwijt geraakt. We leven in
een wereld waar nog nooit eerder zo veel mensen met overgewicht hebben
rondgelopen. We zijn dik, maar chronisch ondervoed. Hoe is dat mogelijk?
Ik pleit ervoor om weer écht te gaan eten. En dat is veel
makkelijker én goedkoper dan je denkt. En ook heel belangrijk: lékkerder dan je
dacht!
Met de recepten en inzichten die ik hier op de blog met je
deel, hoop ik je een stukje op weg te helpen naar een leven waarin honger geen
plaats meer heeft.
Volgende keer gaan we het hebben over die ándere honger: de
honger van ons innerlijk. Want net als bij onze lichamelijke voeding is ook dáár een epidemie gaande: hoe veel we
ook lijken te hebben, ook op dat gebied zijn velen van ons ondervoed. Gevolg:
we zoeken naar meer en beter, maar vinden: een gevoel van leegte in ons zelf.
Namasté,
Sanna
Heel herkenbare blog Sanna, wat mooi dat je je kinderen deze wijsheid al mee kunt geven. Mijn kinderen hebben dat met name bij brood. Als ze een keer ergens anders gegeten hebben en "flutbrood" zoals ze dat zelf noemen hebben gekregen, daar kunnen ze van blijven eten.
BeantwoordenVerwijderenMaar dit is alles waar het om draait! liefs Sonja Jacobi
Hoi Sonja,
BeantwoordenVerwijderenJa, inderdaad: flutbrood, hahaha! Zó herkenbaar! Dat is echt zo'n voedingsmiddel waar je het meteen aan merkt! Moet opeens denken aan dat boek "the wheat belly". Ik geloof dat Katinka het aan het lezen was. Ken jij het?
Groetjes, Sanna