Eten is weten…
Er wordt bijzonder veel gesproken over “gezonde voeding”. In
reclames en advertenties wordt door ieder merk wel geroepen hoe gezond het is.
Met aanprijzingen als “bewuste keuze”, wordt de consument aangeraden een
bepaald artikel te kopen die gezonder zou zijn dan het andere. Maar is het
werkelijk gezond? Kies je nog werkelijk bewust? Wie kan door de bomen het bos
nog zien?
Met mijn Heel Gezonde Mama programma wil ik u op een
prettige manier voorzien van informatie. Vanuit de achtergrondgedachte dat
alles in verband staat met elkaar. Een mens staat niet los van zijn omgeving,
en ons Wel Zijn heeft alles te maken met de héle mens: lichaam, ziel én geest.
Ik ga er van uit dat een bewuste keuze pas gemaakt kan worden wanneer iemand
ook begrijpt hoe dingen werken. Waaróm is volkoren zo veel gezonder dan wit?
Waaróm is suiker ongezond? Hoe zit het met die verzadigde vetten? Waarom zou ik
mij bezig houden met mijn mentale gezondheid? Waarom zou ik mijn huis
eco-vriendelijk inrichten? Bij Heel Gezonde Mama richt ik mij op praktische
antwoorden op dit soort vagen, waardoor u uiteindelijk zélf bewust kunt kiezen
hoe u uw leven wilt inrichten. Dit bevordert uw eigen Wel Zijn. Dit onderwerp
heeft mijn pasie, en dat kunt u merken!
De volgende tekst is een soort introductie. Een
achtergrondverhaal over de holistische kijk op voeding. Want voeding is een
zéér belangrijk aspect van ons Wel Zijn. Maar hoezo dan?
Het stuk hieronder is een citaat uit mijn lezing “Heel
Gezond”, die ik sinds 2009 geef op beurzen en bijeenkomsten. Meer info over
lezingen? Neem gerust contact met mij op, via sannajonkhart@gmail.com
Heel Gezond
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je gezondheid. Die factoren hebben te maken met de volgende vier hoofdgebieden:
- Erfelijkheid
- Omgeving/milieu
- Psyche
- Levenswijze
(...)
Je omgeving heeft een enorme invloed op je gezondheid, je Wel Zijn. Ik ga in het kort een aantal belangrijke factoren uit je omgeving opnoemen:
- Erfelijkheid
- Omgeving/milieu
- Psyche
- Levenswijze
(...)
Je omgeving heeft een enorme invloed op je gezondheid, je Wel Zijn. Ik ga in het kort een aantal belangrijke factoren uit je omgeving opnoemen:
-
je woonomgeving (lawaaiige buurt bv, of ruzie met de buren,
een te grote/te kleine woning, elektrosmog, luchtvervuiling…enz, enz.)
-
familie en vrienden (met wie omring jij je? “zuigers”, of
juist “gevers”, motiverende invloed of negatieve of zelfs gevaarlijke invloed?
Enz.
-
Voeding
·
eten en drinken (je bent wat je eet)
·
mentaal (wat voor informatie neem je tot je)
Wat je eet en drinkt heeft een bepaalde energetische waarde.
In de regel wordt hier meestal het aantal kalorieën bedoeld, en kijkt men
alleen maar naar de voedingswaarde in cijfers. Maar hiermee wordt een heel
belangrijk aspect vergeten: energie behelst meer dan vitaminen en calorieën,
het is ook een bepaalde “lading” die in je voeding zit. Hoe is het
voedingsmiddel tot stand gekomen? Veel mensen kunnen zich hier niets bij
voorstellen en vinden dit zweverig. Maar als men het over wijn heeft, noemt men
het ook “koppig”, of “stout” en kent men het allerlei eigenschappen toe. Die
eigenschappen zijn ook niet meetbaar, maar zijn een beleving. Het is de energie
van die wijn. En zo is het met andere voedingsmiddelen ook!
Je kunt je misschien voorstellen dat er een verschil in
“lading” zit, tussen een krop sla die opgekweekt is in de hydrocultuur, zonder
aarde, zonder zonlicht en in een record-tempo, of een krop sla, die op zijn eigen
tempo heeft kunnen groeien in de volle grond, gevoed door de regen en de zon.
En dan hebben we het nog niet eens over de insecticiden. In de metingen leveren
beiden ongeveer even veel vitamines en calorieën. Toch zijn er ook metingen
bekend waarin biologisch gekweekte groentes een hoger aantal vitamines en
mineralen vertonen dan de gangbaar gekweekte. Het grootste verschil is echter
nauwelijks meetbaar. Dat zit hem in de levenskracht. Wanneer je die zou kunnen
meten * (veel gevoelige mensen nemen deze wel waar), zou je daar in de tweede
krop sla een stuk meer van terug vinden. Wanneer we deze gedachtegang volgen,
zou dit voor elk voedingsmiddel gelden. Wat is de intentie/energie geweest bij
het bereiden/kweken ervan? Een goed voorbeeld hiervan vind ik wel vlees. Welk
stuk vlees zal naar uw gevoel meer positieve energie bevatten: de legbatterij-
kip, of het kippetje van de boerderij die heerlijk heeft mogen rondscharrelen
voor ze het loodje legde?
Ik wil hierbij graag verwijzen naar de onderzoeken van professor
Emoto die waterkristallen heeft gefotografeerd. Hij heeft eindelijk een manier
gevonden om dát soort energie zichtbaar te maken. Toch in ieder geval in water.
En als je nagaat dat een mens voor 70% uit water bestaat, en dat ook de dieren
en planten die wij eten voor het grootste gedeelte uit water bestaan, geeft dat
wel te denken.
Uit de onderzoeken van Emoto blijkt ook overduidelijk dat
voeding niet alleen hetgeen is dat je eet of drinkt. Alles dat je tot je neemt,
kun je –vanuit de holistische visie gezien- beschouwen als voeding.
Alle informatie die naar je toekomt, alles wat je om je heen
waarneemt en in je opneemt, is dan voeding. Wanneer je op die manier kijkt,
dringt ook het besef door dat wij in onze maatschappij de hele dag door gevoed
worden met impulsen. Soms zelfs zonder we het door hebben! Denk aan de
televisie, de radio, de muziek waar je naar luistert, de boeken die je leest.
Ik noem dat mentale voeding.
Bewust worden van de kwaliteit van jouw voeding, is een
eerste stap naar bewust kiezen voor je Wel Zijn. Wat past bij je, en wat niet?
Dit is voor ieder mens verschillend en is dus een individuele keuze. Je
schuldig voelen omdat je nu eenmaal graag een frietje eet, is niet bevorderlijk
voor je Wel Zijn. Je dwangmatig te buiten gaan aan frietjes ook niet! Je bewust
worden van het waaróm van je voor- keuren is een eerste stap naar bewust
kiezen. Met het Heel Gezonde Mama concept hopen we jou alle informatie en
mogelijkheden te kunnen geven om dit te doen.
Sanna van Tets
* Overigens kan de energetische waarde van objecten/voeding
gemeten worden. Dit noemt men de Bovis waarde. Hierover later eens iets meer!
(noot Sanna)
Reacties
Een reactie posten