Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars.



Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf!

Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of bij de bakker koopt. Ik wilde die hele korrel terugzien! Een bezoekje aan onze molen in Weesp bracht mij een leuke verrassing: ze hadden een recept voor het échte roggebrood liggen. Deze heb ik aangepast aan mijn eigen voedingsvisie en hij is om te smullen! Daarbij komt dat de ingrediënten echt heel goedkoop zijn. De rogge en het spelt is biologisch geteeld, maar een pakje geplette rogge (750 gram) kostte me 1,40 € en de zemelen (2 kg) zelfs slechts 1 Euro. Je bent op deze manier dus niet alleen Heel Gezond bezig voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee!

Dus….met dank aan al die fantastische vrijwilligers van het Molenaarsgilde en in het bijzonder Korenmolen de Vriendschap in Weesp, volgt hier het Heel Gezonde Mama recept voor Fries roggebrood:

Ingrediënten:

750 gram geplette rogge *
100 gram spelt-of haverzemelen * en wat extra voor de korst
700 ml water
2 EL rijststroop
10 gram keltisch zeezout

* Deze granen worden bij de meeste molenwinkels verkocht. De zemelen blijven over van het malen. Ik had dit weekend het geluk dat ze nét spelt hadden gemalen. Het was dus kakelvers! Haverzemelen zijn ook vaak te vinden in de natuurwinkel.

Werkwijze:

Doe de geplette rogge en de zemelen in een grote kom. Breng intussen het water aan de kook. Los het zout en de stroop op in het hete water en voeg het toe aan de granen. Roer het mengsel goed door en laat het daarna afgedekt c.a. 8 tot 10 uur weken (tip: doe dit ’s avonds en laat het een nacht staan).





Na deze weektijd is er een enigszins plakkerig mengsel ontstaan. Strooi wat speltzemelen uit over een grote broodplank, en kneed het mengsel door. Vorm één groot rechthoekig brood of twee kleinere, met een hoogte van ongeveer 8 tot 10 cm. 






Deze vierkante broden “rol” je door de zemelen heen, zodat de buitenkant aan alle zijden is bedekt en niet meer plakt. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden (hete lucht oven: 160 graden).







Pak het brood of de broden vervolgens in met drie lagen aluminiumfolie. Leg dit pakket / de pakketjes vervolgens op de bakplaat en plaat het iets onder het midden van de oven (indien hete lucht: gewoon in het midden). Bak het brood vervolgens gedurende 2 uur. Doe de oven daarna uit en laat het brood nog 5 á 6 uur in de oven nagaren.




Haal het brood/de broodjes uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Laat ze nu op een rooster verder afkoelen.








Bewaaradvies: vers roggebrood is beperkt houdbaar (max 5 dagen). Bewaar het altijd in plastic en in de koelkast. In papier droogt het heel erg snel uit. Eventueel kun je het ook in de vriezer bewaren. Het blijft dan ongeveer een maand goed.

Het makkelijkst snijd je roggebrood met een nat mes.

Enoy, 

Sanna


Waarom is roggebrood Heel Gezond?

Roggebrood bevat geen gist (handig voor mensen met een candida dieet!), maar is toch smeuig. Het is heel erg voedzaam en zit boordevol vezels. Wat sporenelementen en vitamines betreft, vinden we in roggebrood veel mangaan (stofwisseling!), vitamine B1, koper en zink.


Link naar de molen in Weesp: www.weesperwieken.nl

de molenwinkel is niet alleen heel gezellig, het is ook heel educatief. Maak er een leuke uitstap van met het hele gezin! Het is heel voedend voor kinderen om te weten wat er aan hun eten vooraf gaat. Het geeft ze een gevoel van verbinding met de natuur en de mensen die voor hun eten zorgen. Verbondenheid is een gevoel wat we niet vaak meer ervaren, maar als we het ze vroeg mee geven, zullen ze het later zelf makkelijker vinden om verbinding te maken.




Reacties

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Sanna, dank voor het delen! Ik ben al een tijd op zoek naar een recept voor roggebrood zonder aluminiumfolie, dat is zo belastend voor de natuur... Zowel de productie als het afval. Heb jij een idee wat je als alternatief kunt gebruiken? Vriendelijke groet, Marvin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. misschien zou je het kunnen doen met een oude blikken beschuitbus

      Verwijderen
  3. Bedankt, wat een leuke tip, ik had er niet aan gedacht! zo gauw de kringloopwinkel weer open is, ga ik er een halen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marvin,

      Pas vandaag zag ik de reacties van mensen op mijn posts. En hoewel ik denk dat maar weinigen mijn antwoorden zullen lezen, ben ik vastbesloten begonnen ze nu te beantwoorden. Dus ook die van jou :) Ook al is het inmiddels 4 jaar geleden en heb je waarschijnlijk al lang al een oplossing uitgeprobeerd. Het idee om met blik te werken wat hierboven geopperd is, vind ik goud. En ik ben benieuwd of je dat inmiddels al hebt getest?

      Je hebt helemaal gelijk hoor, met die alu folie. Vreselijk spul. Dus ik hoop dat je een alternatief hebt gevonden en ik ben ook benieuwd naar andere mensen hun ervaring met alternatieven. Inmiddels ben ik al heel wat jaartjes "glutenvrij". Nou ja, niet ik, maar mijn eten. En dus is roggebrood van mijn lijstje. Zo jammer want ik was er dol op!

      Groetjes, Sanna

      Verwijderen
  4. Hallo Sanna, super bedankt voor dit recept! Ik zoek me te pletter naar voedsel wat ik mag eten vanwege een combinatie van het candidadieet en low fodmapdieet ivm uit de hand gelopen ziektes. Hierdoor mag ik helaas geen rijststroop eten. Kan ik dit ingrediënt gewoon weg laten of is er een stroperige substantie of iets zoetigs nodig? En zo ja, weet jij een vervanging? Ik mag wel stevia en erythritol eten maar die zijn niet stroperig. Heel erg bedankt voor je reactie! Vriendelijke groet, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Linda,

      Jeetje wat erg dat ik al die reacties op mijn blog gewoon nooit heb gezien! Dus ja, ook jou beantwoord ik pas na ruim 2 jaar. Mosterd na de maaltijd en waarschijnlijk lees je het nooit. Maar jouw vraag is ook zo'n goede, dat ik hem graag beantwoord omdat anderen er ook iets aan hebben.
      De reactie onder jou adviseert Cassave siroop. Nou ken ik Cassave/Yucca, maar niet als stroop. Ik vermoed dat er dan wellicht Agave siroop wordt bedoeld. Dat kan voor anderen natuurlijk prima zijn als vervanger van rijststroop als ze geen rijst kunnen/willen gebruiken natuurlijk. Maar in het geval van het candida dieet heeft het niet zo veel zin. Je hebt iets nodig met een heel lage Glycemische Index (of het liefst gewoon 0). Wat dat betreft is stevia of erythritol natuurlijk een betere optie. Toch denk ik dat de "stroop" van oorsprong ook bedoeld was vanwege de consistentie wat het geeft aan het deeg. En ik denk dat er een bepaalde omzetting plaats vindt vanuit de plakkerige/"natte" structuur met enzymen in het mengsel tijdens die lange rusttijden. Ik zou dus eigenlijk niet zo goed een vervanging weten. Alle stropen zijn gewoon vrij hoog in hun Glycemische Lading (met uitzondering van bruine (!) rijststroop), hoewel dus wel veel wordt omgezet ook weer dankzij die urenlange "rust".

      Ik bak zelf geen roggebrood meer want ik eet al jaren glutenvrij en de kinderen zijn geen liefhebbers. Daarom kan ik er ook niet mee experimenteren. Maar...als er iemand is die dit leest en wel een experimentje heeft gedaan zonder stroop, hoor ik het graag!

      hopelijk gaat het je goed, Linda. Dank je wel voor je vraag.

      Groetjes, Sanna

      Verwijderen
  5. Cassave stroop is een goede vervanger volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populair

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik...

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni...