Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe,
geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars.
Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele
donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt
het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen
eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort
dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in
de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik
liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat
je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij
maken het gewoon lekker zelf!
Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te
vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken
roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de
winkel of bij de bakker koopt. Ik wilde die hele korrel terugzien! Een bezoekje
aan onze molen in Weesp bracht mij een leuke verrassing: ze hadden een recept
voor het échte roggebrood liggen. Deze heb ik aangepast aan mijn eigen
voedingsvisie en hij is om te smullen! Daarbij komt dat de ingrediënten echt
heel goedkoop zijn. De rogge en het spelt is biologisch geteeld, maar een pakje
geplette rogge (750 gram) kostte me 1,40 € en de zemelen (2 kg) zelfs slechts 1
Euro. Je bent op deze manier dus niet alleen Heel Gezond bezig voor je lichaam,
maar ook voor je portemonnee!
Dus….met dank aan al die fantastische vrijwilligers van het
Molenaarsgilde en in het bijzonder Korenmolen de Vriendschap in Weesp, volgt
hier het Heel Gezonde Mama recept voor Fries roggebrood:
Ingrediënten:
750 gram geplette rogge *
100 gram spelt-of haverzemelen * en wat extra voor de korst
700 ml water
2 EL rijststroop
10 gram keltisch zeezout
* Deze granen worden bij de meeste molenwinkels verkocht. De
zemelen blijven over van het malen. Ik had dit weekend het geluk dat ze nét
spelt hadden gemalen. Het was dus kakelvers! Haverzemelen zijn ook vaak te
vinden in de natuurwinkel.
Werkwijze:
Doe de geplette rogge en de zemelen in een grote kom. Breng
intussen het water aan de kook. Los het zout en de stroop op in het hete water
en voeg het toe aan de granen. Roer het mengsel goed door en laat het daarna
afgedekt c.a. 8 tot 10 uur weken (tip: doe dit ’s avonds en laat het een nacht
staan).
Na deze weektijd is er een enigszins plakkerig mengsel
ontstaan. Strooi wat speltzemelen uit over een grote broodplank, en kneed het
mengsel door. Vorm één groot rechthoekig brood of twee kleinere, met een hoogte
van ongeveer 8 tot 10 cm.
Deze vierkante broden “rol” je door de zemelen heen, zodat
de buitenkant aan alle zijden is bedekt en niet meer plakt. Verwarm intussen de
oven voor op 180 graden (hete lucht oven: 160 graden).
Pak het brood of de broden vervolgens in met drie lagen
aluminiumfolie. Leg dit pakket / de pakketjes vervolgens op de bakplaat en
plaat het iets onder het midden van de oven (indien hete lucht: gewoon in het
midden). Bak het brood vervolgens gedurende 2 uur. Doe de oven daarna uit en
laat het brood nog 5 á 6 uur in de oven nagaren.
Haal het brood/de broodjes uit de oven en verwijder de
aluminiumfolie. Laat ze nu op een rooster verder afkoelen.
Bewaaradvies: vers roggebrood is beperkt houdbaar (max 5
dagen). Bewaar het altijd in plastic en in de koelkast. In papier droogt het
heel erg snel uit. Eventueel kun je het ook in de vriezer bewaren. Het blijft
dan ongeveer een maand goed.
Het makkelijkst snijd je roggebrood met een nat mes.
Enoy,
Sanna
Waarom is roggebrood Heel Gezond?
Roggebrood bevat geen gist (handig voor mensen met een
candida dieet!), maar is toch smeuig. Het is heel erg voedzaam en zit boordevol
vezels. Wat sporenelementen en vitamines betreft, vinden we in roggebrood veel
mangaan (stofwisseling!), vitamine B1, koper en zink.
Link naar de molen in Weesp: www.weesperwieken.nl
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHoi Sanna, dank voor het delen! Ik ben al een tijd op zoek naar een recept voor roggebrood zonder aluminiumfolie, dat is zo belastend voor de natuur... Zowel de productie als het afval. Heb jij een idee wat je als alternatief kunt gebruiken? Vriendelijke groet, Marvin
BeantwoordenVerwijderenmisschien zou je het kunnen doen met een oude blikken beschuitbus
VerwijderenBedankt, wat een leuke tip, ik had er niet aan gedacht! zo gauw de kringloopwinkel weer open is, ga ik er een halen :-)
BeantwoordenVerwijderenHoi Marvin,
VerwijderenPas vandaag zag ik de reacties van mensen op mijn posts. En hoewel ik denk dat maar weinigen mijn antwoorden zullen lezen, ben ik vastbesloten begonnen ze nu te beantwoorden. Dus ook die van jou :) Ook al is het inmiddels 4 jaar geleden en heb je waarschijnlijk al lang al een oplossing uitgeprobeerd. Het idee om met blik te werken wat hierboven geopperd is, vind ik goud. En ik ben benieuwd of je dat inmiddels al hebt getest?
Je hebt helemaal gelijk hoor, met die alu folie. Vreselijk spul. Dus ik hoop dat je een alternatief hebt gevonden en ik ben ook benieuwd naar andere mensen hun ervaring met alternatieven. Inmiddels ben ik al heel wat jaartjes "glutenvrij". Nou ja, niet ik, maar mijn eten. En dus is roggebrood van mijn lijstje. Zo jammer want ik was er dol op!
Groetjes, Sanna
Hallo Sanna, super bedankt voor dit recept! Ik zoek me te pletter naar voedsel wat ik mag eten vanwege een combinatie van het candidadieet en low fodmapdieet ivm uit de hand gelopen ziektes. Hierdoor mag ik helaas geen rijststroop eten. Kan ik dit ingrediënt gewoon weg laten of is er een stroperige substantie of iets zoetigs nodig? En zo ja, weet jij een vervanging? Ik mag wel stevia en erythritol eten maar die zijn niet stroperig. Heel erg bedankt voor je reactie! Vriendelijke groet, Linda
BeantwoordenVerwijderenHoi Linda,
VerwijderenJeetje wat erg dat ik al die reacties op mijn blog gewoon nooit heb gezien! Dus ja, ook jou beantwoord ik pas na ruim 2 jaar. Mosterd na de maaltijd en waarschijnlijk lees je het nooit. Maar jouw vraag is ook zo'n goede, dat ik hem graag beantwoord omdat anderen er ook iets aan hebben.
De reactie onder jou adviseert Cassave siroop. Nou ken ik Cassave/Yucca, maar niet als stroop. Ik vermoed dat er dan wellicht Agave siroop wordt bedoeld. Dat kan voor anderen natuurlijk prima zijn als vervanger van rijststroop als ze geen rijst kunnen/willen gebruiken natuurlijk. Maar in het geval van het candida dieet heeft het niet zo veel zin. Je hebt iets nodig met een heel lage Glycemische Index (of het liefst gewoon 0). Wat dat betreft is stevia of erythritol natuurlijk een betere optie. Toch denk ik dat de "stroop" van oorsprong ook bedoeld was vanwege de consistentie wat het geeft aan het deeg. En ik denk dat er een bepaalde omzetting plaats vindt vanuit de plakkerige/"natte" structuur met enzymen in het mengsel tijdens die lange rusttijden. Ik zou dus eigenlijk niet zo goed een vervanging weten. Alle stropen zijn gewoon vrij hoog in hun Glycemische Lading (met uitzondering van bruine (!) rijststroop), hoewel dus wel veel wordt omgezet ook weer dankzij die urenlange "rust".
Ik bak zelf geen roggebrood meer want ik eet al jaren glutenvrij en de kinderen zijn geen liefhebbers. Daarom kan ik er ook niet mee experimenteren. Maar...als er iemand is die dit leest en wel een experimentje heeft gedaan zonder stroop, hoor ik het graag!
hopelijk gaat het je goed, Linda. Dank je wel voor je vraag.
Groetjes, Sanna
Cassave stroop is een goede vervanger volgens mij.
BeantwoordenVerwijderen