Het is weer bijna Pasen! Hoogste tijd om deze Gouwe Ouwe uit de receptenbak te vissen. Het is onze jaarlijkse favoriet: de gevulde Paaskrans!
Ooit ontdekte ik dit recept op het forum "Antroposofie en het Kind". Een gezellig en inspirerend forum voor ouders en opvoeders die inspiratie (willen) vinden in de pedagogiek van Rudolf Steiner. In 2002 plaatste Georgina daar haar favoriete paasrecept, en ik heb hem wat aangepast aan mijn "Heel Gezonde" levensstijl. Wij eten deze krans sinds die tijd ieder jaar. Het is een vaste waarde tijdens onze Paasdagen. Zal het ook jouw favoriet worden?
Gevulde Paaskrans
Ooit ontdekte ik dit recept op het forum "Antroposofie en het Kind". Een gezellig en inspirerend forum voor ouders en opvoeders die inspiratie (willen) vinden in de pedagogiek van Rudolf Steiner. In 2002 plaatste Georgina daar haar favoriete paasrecept, en ik heb hem wat aangepast aan mijn "Heel Gezonde" levensstijl. Wij eten deze krans sinds die tijd ieder jaar. Het is een vaste waarde tijdens onze Paasdagen. Zal het ook jouw favoriet worden?
Gevulde Paaskrans
Koffiegebak
dat je 1-2 dagen van tevoren kunt bakken.
Deeg:
500g
Lemairemeel of bloem (zelf gebruik ik half speltmeel, half speltbloem)
2 ¼ dl
melk- lauwwarm
½
eetlepel gist (ik gebruik ook wel eens half zuurdesem, half gist)
75 g
harde (geklaarde) boter
1 ½
theelepel zout
3
eetlepels (rijst-) stroop (of 50 g Kokosbloesemsuiker/Arenga palmsuiker)
3
eidooiers
geraspte
schil van 1 citroen of 1 sinaasappel
Vulling:
50 g
zeer zachte boter
5
eetlepels (rijst-)stroop of Agave siroop
150 gr
hazelnoten of amandelen, fijn gemalen (of kant en klare amandelmeel)
1
theelepel kaneel
1 grote
appel, fijn geraspt
2 eetlepels haver- of sojaroom
2 eetlepels haver- of sojaroom
100 gr
krenten of rozijnen of ontpitte en in stukjes gesneden dadels of abrikozen
2
kleine in stukjes gehakte repen bittere chocolade
1
aardappel ter grote van een ei verpakt in aluminium folie
50 gr
abrikozenmarmelade of bessengelei (zelf gebruik ik abrikozen-vruchtenbeleg van
de natuurwinkel. Deze is zonder toegevoegde suiker)
Werkwijze:
Doe het
meel voor het deeg in een deegkom en maak een kuiltje in het midden (houd ca 50
g achter om straks het deeg mee te kneden). Los de gist op in de melk en giet
dit in het kuiltje. Roer van het midden uit met wat meel tot een slap deegje.
Leg hierop de in zeer dunne plakjes gesneden boter en strooi er het zout op.
Laat dit minstens een kwartier staan, tot zich blaasjes hebben gevormd en het
tot 2 maal zijn volume is gerezen. Roer de eieren met de stroop of suiker romig
en roer ook de citroen schil er door. Doe dit op de boter in het kuiltje. Roer
dit alles van het midden uit tot een glad, maar nog kleverig deeg.
Strooi
het achtergebleven meel op het aanrecht en leg hierop het deeg. Strooi er wat
van het meel overheen en kneed alles tot een soepel deeg, dat niet meer aan de
handen kleeft. Doe het terug in de met wat meel bestoven deegkom en laat het
(in een plastic zak gestopt) tot 2 maal het volume rijzen.
Als u
geen haast heeft kunt u het deeg in de koelkast laten rijzen (duurt een paar
uur) in de koude toestand laat het zich straks makkelijker uitrollen. Vermeng
alle ingrediënten (behalve de krenten en chocolade) voor de vulling en laat
haar op kamertemperatuur een poos staan.
Rol het
gerezen deeg uit tot een lap van 40 x 60 cm. Bestrijk de lap met de vulling,
waarbij u aan een lange en aan de beide korte kanten 1 cm deeg vrijlaat. Strooi
de krenten en chocola op de vulling. Bestrijk de lange lege rand met water en
rol het deeg gelijkmatig (vraag hiervoor anders hulp) maar losjes op en leg het
zo, dat de sluiting eronder ligt. Snijd nu de rol met een scherp mes over langs
(in de lengte dus) en twee helften en vlecht deze tot een krans. Doe dit van
het midden uit, en zo dat de gesloten kant onder ligt. Leg de krans op de
bakplaat en schuif de uiteinden dicht tegen elkaar aan. Probeer deze sluiting
met de vingers zo goed mogelijk af te werken. Smeer de helft van de ingepakte
aardappel royaal in met boter en druk hem met dit gedeelte stevig in het
sluitstuk van de krans. (zelf leg ik het altijd in het midden van de krans) Dek
de krans af met een stuk plastic en laat hem nog wat rijzen, bijna tot 2 keer
het oorspronkelijke volume. Stop rozijnen die er echt bovenop kwamen te liggen,
met een puntig mesje terug in het deeg.
Verwarm
de over voor.
Bakken:
Ca. 25
minuten bij 180 graden onderste richel. Verwarm de jam met een eetlepel water
en bestrijk hiermee de nog hete krans (dit zorgt voor een prachtige glans).
Verwijder de aardappel. Laat de krans op een taartrooster afkoelen en bewaar
hem in een taarthoes of stop hem, met de taartschaal in een ruime plastic zak.
Op een koele plaats (niet in de koelkast!) blijft hij 2-3 dagen goed. Vlak voor
het serveren kunt u in het door de aardappel gemaakte holletje een mooi geverfd
ei leggen.
Smakelijk
pasen!
Bron: www.antroposofiekind.nl
pasen 2002
Reacties
Een reactie posten