Met dit warme weer eten we als vanzelf meer groente en
fruit. Het lijkt ook wel of ons lichaam niet veel anders kan verdragen: we
snakken naar licht verteerbare en vochtrijke voedingsmiddelen. En voor velen
staat de komkommer in deze dagen op nummer één! Toch wordt er wat meewarig naar
deze groente gekeken: onze groene vriend lijkt niet veel meer te zijn dan een
fris smakend waterbommetje. Toch? Maar niets is minder waar…. Vandaag: een
eerbetoon aan onze komkommer!
Nierreiniger
Het zal je niets verbazen dat in de oudheid de komkommer een
symbool was van vruchtbaarheid. De Romeinse keizer Tiberius schijnt komkommers
zo lekker te hebben gevonden dat hij er tien per dag at.
Natuurlijk, komkommers zijn verfrissend: ze bevatten heel
veel water, ze zijn caloriearm, werken verkoelend en alkalisch en geven veel
energie. Maar wist je dat ze ook vochtafdrijvend zijn? Ze zijn de beste
nierreiniger die er bestaat: ze helpen de nieren en blaas om afval en stenen af
te voeren. De combinatie met bleekselderij is daarom zo goed: de natuurlijke
zoutigheid van de bleekselderij helpt om het komkommersap naar de weefsels te
brengen, waardoor je beter gehydrateerd raakt. Vandaar dat veel reinigingskuren
de combinatie komkommer en bleekselderij aanraden.
De huidige wetenschap ondersteunt de oude kennis over deze
nierreinigende werking: komkommers bevatten het enzym erepsine. Dit helpt
eiwitten te verteren, doodt lintwormen én….ondersteunt de gezondheid van de
nieren.
Silicium
Maar de allergrootste ontdekking over onze komkommer deed ik
pas toen ik mij ging verdiepen in de RAW food beweging: een visie die zich
vooral richt op de aanwezige enzymen en voedingsstoffen in rauwe, onbewerkte
voeding. Wat bleek: in de schil van komkommer zit het mineraal silicium. Dit
mineraal is overal in ons lichaam aanwezig en onontbeerlijk. Het houdt de
wanden van de vaatcellen elastisch en is een geweldige geleider: het houdt het
bloed warm en helpt het de electriciteitsstroom te sturen. Silicium wordt in
het lichaam getransformeerd tot calcium, wat de botdichtheid ondersteunt
(dames!!!). Een voedingspatroon dat veel silicium bevat leidt volgens
onderzoeken tot prachtige gebits- en kaakgroei. Silicium zou zelfs de vorming
van gaatjes in het gebit, maar ook bloedend en terugtrekkend tandvlees kunnen
voorkomen. Gezond spierweefsel bevat tenminste 2% silicium, waardoor het
flexibel en elastisch wordt.
Eeuwige jeugd ?
Ons bindweefsel bestaat ook voor een groot deel uit
silicium. Het is alsof het het bindende element is dat ons lichaam bij elkaar
houdt. Ook is het vermogen van het bindweefsel om vocht vast te houden van
groot belang ter voorkoming van vroegtijdige veroudering. Je weefsels moeten
als het ware “sappig” blijven. Daar speelt silicium een grote rol in. In 1993
heeft men in een onderzoek aangetoond dat het toedienen van silicium de
verouderende huid, haar en nagels van een groep vrouwen aanmerkelijk
verbeterde. Het verhoogde de dikte en veerkracht van de huid, verminderde de
vorming van rimpels en gaf haar en nagels een gezonder uiterlijk. Kortom: het
is ook nog eens een schoonheidsmineraal!
Bij de geboorte is het gehalte silicium in ons lichaam hoger
dan de hoeveelheid calcium. Deze verhouding verandert in de loop van ons leven.
Je zou kunnen zeggen dat we steeds minder elastisch worden, en meer
“verkalken”. Door ons Westerse voedingspatroon waarin we steeds minder
mineralen in onze voeding terugvinden, lijkt dit proces zelfs sneller te gaan.
Door meer silicium in je voedingspatroon toe te laten, werk je dus mee aan het
jeugdig houden van je lichaam; van binnen én van buiten!
Waar vindt je de silicium in onze komkommers?
Zoals ik al zei: die zit alleen in de schil. En laat dat nu
net het gene zijn wat we er vaak van af halen! De meeste komkommers worden
glanzend gemaakt en bespoten met pesticiden. Geen wonder dat we de schil er
daarom vaak af halen. Kies daarom eens voor biologische komkommers en laat de
schil er om. Je zult verbaasd zijn van de rijke smaak (hoezo waterbommetje?) en
het allerbelangrijkste: zo profiteer je van die fantastische voedingswaarde van
deze groente.
Eet smakelijk!
Mama Sanna
Geraadpleegde bron(nen): "Eating for beauty" door David Wolfe
Reacties
Een reactie posten