Omdat ik gisteren jarig was, deel ik graag één van mijn favoriete verjaardagstaarten met jou:
Zomertaart
2 (slagroom en verse vruchten)
Een
overheerlijke makkelijk te maken taart die smaakt naar de zomer!
Vegetarisch,
zonder geraffineerde suikers, tarwe, gelatine en kleur-, geur- en smaakstoffen.
Met
lactose vrije variant (= LV)
Benodigdheden:
1 pak Heel Gezonde (Cup)Cakemix (zie webshop)
4 eieren
200 gram boter (LV: kokosolie ipv boter)
500 ml slagroom (LV: 2 blikjes kokosmelk –b.v. Amaizin)
stevia of kokosbloesemsuiker naar smaak
1 tl vanillepoeder of het merg van 1 vanillestokje
Vers zomerfruit (aardbeien, frambozen, rode bessen, druiven,
bramen, blauwe bessen, etc.)
Hardware:
Oven: 180 graden (hetelucht: 160 graden)
Springvorm 24 cm doorsnede
Bakpapier
Mixer en mengkom
Groot broodmes of taartsnijder
Werkwijze:
Let op: voor de lactosevrije variant: zet de blikken met
kokosmelk al een nacht van te voren in de koelkast. Het moet echt goed koud
zijn!
Vet de springvorm in met wat boter of kokosolie en bekleed
de bodem en de rand rondom met bakpapier. Zet hem even opzij.
Bereid de cakemix volgens de gebruiksaanwijzing in de
verpakking. Let op: gebruik eieren en boter op kamertemperatuur. De boter moet
echt lekker smeuïg en zacht zijn. Gebruik voor de lactosevrije variant de
kokosolie op precies dezelfde manier als de boter.
Stort het cakebeslag in de springvorm en bak de cake in het
midden van de oven gaar in ongeveer 55 minuten. Haal het uit de oven en laat
het even afkoelen. Na tien minuten haal je de cake voorzichtig uit de vorm en
laat je het verder afkoelen op een taartrooster.
Doe de slagroom in de beslagkom en voeg zo veel stevia en/of
kokosbloesemsuiker toe als je zelf lekker vindt. De combinatie van de twee is
wel het lekkerste, overigens! Voeg ook de vanille(poeder) toe. Klop de slagroom
vervolgens stijf met de mixer.
Lactosevrij: Haal de blikjes kokosmelk uit de koeling en
draai ze om. Open de blikken. Je ziet dat het dikke, romige gedeelte is
opgesteven. Dit schep je eruit en doe je in de mengkom. De melk (water) bewaar
je voor b.v. smoothies of om lekkere wraps/pannenkoeken mee te maken. Voeg
zoetmiddel en vanille naar smaak toe en mix het met koude gardes tot een romige
massa. Zet het even in de koelkast terug als het te slap wordt. Dan stijft het
weer op. Je hebt nu heerlijke kokosroom!
Wanneer de cake volledig is afgekoeld, kun je hem
horizontaal doormidden snijden. Gebruik hiervoor een groot broodmes of een
speciale taartsnijder. Is de bovenkant te bol geworden, kun je hier een stukje
van afsnijden zodat hij mooi plat wordt.
Verdeel nu de helft van de slagroom (of kokosroom) over de
onderste helft van de cake. Plaats de bovenkant er voorzichtig boven op.
Verdeel nu de resterende room over de bovenkant van de cake. Plaats de taart
even in de koelkast terwijl je de vruchten gaat snijden.
Garnering: Was de vruchten goed en snijd ze in plakjes en
mooie stukjes. Houdt bessen en frambozen gewoon heel. Verdeel al deze vruchten
vervolgens nonchalant over de bovenkant van de taart. Het hoeft niet “netjes”
te worden neergelegd, maar mag een soort bergje vormen. Zo krijg je een gevoel
van de overdaad die de zomer ons schenkt, wanneer je er naar kijkt.
Je taart is klaar om gegeten te worden!
Tot slot nog een tip: de vruchten zijn vers natuurlijk het
lekkerste. Je kunt de taart met room van te voren klaar maken, maar doe de
garnering er pas op vlák voor het serveren. Dan is hij het mooiste én het
lekkerste.
Enjoy!
Mama Sanna
Reacties
Een reactie posten