Wanneer mijn kinderen jarig zijn, mogen ze altijd kiezen wat
voor taart ze willen hebben. Dat vraagt soms heel wat improvisatie als je het
gezond wilt doen! Voor januari a.s. heb ik de uitdaging gekregen om een Hello
Kitty taart te maken (je kent ze wel, met van die lekkere fel gekleurde
marsepein!). Gelukkig heb ik daar nog even de tijd voor. Oudste zoon vroeg dit
keer om een chocolade taart mét pudding. Dat was gelukkig een stuk makkelijker!
Chocolade is voor mensen met een suikerspiegel-probleem best
een issue. Persoonlijk kan ik niet tegen bewerkte chocolade/cacao. Mijn systeem
reageert daar heel hevig op: na een tijdje ga ik hevig trillen en na een half
uurtje tot een uur krijg ik steevast enorme honger (suikerspiegel dip!). Herken
je dit gevoel? Dan kun je eens proberen of rauwe chocolade je beter ligt. Bij
mij werkt dat stukken beter. Ook kun je cacao vervangen door carobe. Het is
even wennen aan de smaak, maar na verloop van tijd werkt het voor je
gemoedstoestand net zo goed als chocolade. Echt waar!
Maar goed, voor al die mensen (en kinderen) die gewoon bést
wel eens wat chocolade kunnen hebben, volgt hier een recept voor een
overheerlijke chocoladetaart zónder geraffineerde suiker, op basis van spelt.
De vezels en samenstelling van de cakemix zorgen overigens voor een meer
geleidelijke opname van de koolhydraten waardoor het schommelen van de
suikerspiegel ook wordt beperkt. Daar
gaan we:
Benodigdheden:
Voor de cake:
1 pak Heel Gezonde (Cup) Cakemix Pure Choc**
4 eieren
200 gram (geklaarde) roomboter *
Springvorm (ik koos voor een hoge ronde vorm met kleine
doorsnede)
Bakpapier
Beetje boter of olie om vorm in te vetten
Groot mes (b.v. broodmes) of taartsnijder
2 pannetjes om au bain marie te kunnen verwarmen
steelpannetje
spatel
Eventueel: een vulbare “stift” om met chocolade te kunnen
schrijven (Xenos/Casa)
Banketbakkersroom:
½ liter melk*
1 ei
40 gr speltbloem
10 gr speltmeel (volkoren)
40 gram kokosbloesemsuiker of 20 Steviapoeder (Het merk
Stevija geeft geen bittere smaak)
½ tl. Vanillepoeder of de inhoud van 1 vanillestokje
Decoratie:
2 repen melkchocolade zonder geraff. suiker (b.v. Damhert
(met tagatose) of van Vivani (met kokosbloesemsuiker)
1 reep pure chocolade zonder geraff. Suiker
* Voor een lactosevrije variant kun je kiezen voor kokosolie
en granenmelk. Wil je melk-eiwitten vermijden, maar wel die romige botersmaak
hebben, kun je ook geklaarde boter gebruiken.
** De chocolade stukjes in de Pure Choc mix bestaan uit 99%
cacao en 1 % soja lecithine. Verder niets! Dit is uniek in Nederland.
Zo maak je het:
Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
Bekleed de springvorm door een beetje vet op de bodem en de
rand te smeren en vervolgens de bodem én de rand met bakpapier te “beplakken”.
Bereid nu de cake volgens de werkbeschrijving in de
verpakking. (Ik doe dit meestal de avond van te voren) Laat hem goed afkoelen
op een taartrooster.
Bereid intussen de banketbakkersroom: Meng het meel met de
kokosbloesemsuiker of stevia, de vanille, het ei en een scheutje melk tot een
glad papje.
Breng de rest van de melk aan de kook in het steelpannetje
en voeg het langzaam (eerst druppelsgewijs om schiften te voorkomen) bij het
eimengsel. Het wordt nu een soort vla. Laat deze zachtjes doorkoken tot het
niet verder meer indikt.
Laat de banketbakkersroom onder af en toe roeren afkoelen,
zodat je geen vliesje er op krijgt.
Wanneer de cake is afgekoeld, kun je hem horizontaal door
midden snijden. Dit kan met een groot (brood)mes of met een speciale taartsnijder.
Verdeel de banketbakkersroom over de bodem van de cake. Leg
daarna de bovenste helft van de cake er bovenop. Druk niet te veel aan, anders
stulpt de room naar buiten.
Smelt nu de melkchocolade au
bain marie. Wanneer de chocolade goed gesmolten is, giet je het beetje
voor beetje over de taart heen. Met een spatel verdeel je de chocolade over de
boven- en zijkant van de taart tot hij helemaal bedekt is. Laat de
melkchocolade stollen. Het geeft een beetje rommel, maar daar zie je later niets meer van!
Smelt vervolgens de pure chocolade. Wanneer deze gesmolten
is kun je een vulstift ermee vullen. Nu kun je versieringen maken en eventueel
een tekst schrijven. Heb je geen vulstift? Giet de gesmolten chocolade dan met
behulp van een lepel of vanuit een bekertje met een tuitje en maak zo je
gewenste versiering. Strepen of cirkels kunnen ook al heel mooi zijn. Wees
lekker creatief en leef je uit!
Plaats de afgewerkte taart in de koelkast tot gebruik. Let
op: cake is in principe niet gemaakt om in de koelkast te bewaren. Het droogt
er heel snel van uit. Maar de vulling van deze taart heeft wél de koelkast
nodig. Maak deze taart dus niet té lang van tevoren en/of doe de vulling en
decoratie pas op de dag zelf op de taart.
Enjoy!
Mama Sanna
Het eindresultaat:
Reacties
Een reactie posten