Doorgaan naar hoofdcontent

Halloween traktatie ideetjes


( Een herhaling van mijn blog uit 2014. Update 15 oktober 2015: Met kortingsactie!)

Nog een weekje te gaan, en dan is het weer Halloween. Dit Angelsaksische feest wordt de laatste jaren ook in onze Lage Landen steeds vaker gevierd. Bij ons komen de kinderen nog niet massaal langs de deuren, maar misschien geef je wel een Halloween feestje? Dan is het ook leuk om bijpassende traktaties klaar te hebben staan. En dat kan ook Heel Gezond!

Ik heb twee soorten traktaties voor je uitgekozen vandaag. De eerste is met mandarijntjes en de tweede is met Heel Gezonde Mama cup- of popcakejes gemaakt. Natuurlijk zijn deze traktaties niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook om mét kinderen samen te maken! Double the fun!










MANDARIJN PUMPKIN FACE

Benodigdheden:
mandarijnen (zo veel als je nodig hebt)
guts-setje of watervaste stift

Werkwijze: 
Heb je een guts-setje, dan kun je de gezichtjes heel mooi uitgutsen. Gebruik hiervoor het kleinste gutsje. Zie foto rechts voor het idee.

Geen gutsje? Gebruik dan gewoon watervaste stift. Minder "naturel", maar gelukkig eten de kinderen de schil niet op! Op de linkerfoto zie je een voorbeeldje. Maar laat je fantasie de vrije loop en vorm gezichtjes naar jouw smaak.











HEEL GEZONDE CUP- OF POPCAKES MET SINAASAPPEL TOPPING

Benodigdheden:
voor de cakejes:
1 pak Heel Gezonde (Cup)cakemix (webshop)
LET OP (update 15 okt 2015): t/m 31 oktober a.s. 10% korting op de cakemix! Gebruik de code: OKT15 bij het afrekenen in de webshop.
200 gr. boter of kokosolie (lactosevrije variant)
4 eieren

Voor de topping (creme au beure):
200 gr boter of kokosolie
100 gr zoetmiddel naar wens of toppingmix "Heel Gezonde Topper-naturel"  (webshop) (dit is een op maat gemaakte mix van zoetmiddelen met lage Glycemische Index)
50 gr pure chocolade zonder suiker
25 ml wortelsap
3 dopjes sinaasappel aroma (Cook, bij de natuurwinkel)
1 TL rasp van een sinaasappel (neem een biologische!)

Voor mini-cupcakes: mini cake vormpjes (o.a. bij Dille en Kamille, Oldenhof)
Voor popcakes: stokjes
Spuitzak
Eventueel: Pannetje om de chocolade au bain marie te kunnen smelten
Eventueel: decoreerstift die je kunt vullen met de chocolade (Xenos, Casa, Pipos) Maar je kunt ook met een sateh of coctailprikker werken (mits je een beetje handig daarmee bent).
Maak je gewoon de cupcakejes met chocolade sprinkels (foto rechts) heb je het pannetje en de stift natuurlijk niet nodig.

Let op: gebruik je de Heel Gezonde Topper mix? Dan volg je de aanwijzingen en benodigdheden van de verpakking voor het kleuren en smaak geven. (Je kunt dan meer sinaasappel sap gebruiken)

Werkwijze:

Bereid het cake-beslag volgens de aanwijzingen in de verpakking. Gebruik je ingredienten altijd op kamertemperatuur, zodat het heerlijk luchtig beslag wordt.
Maak je cupcakes? Verwarm dan de oven voor op 160 graden (hete lucht) of 180 graden (elektrische oven). Maak je popcakes? Zet het apparaat alvast aan en laat het opwarmen.

Doe het beslag in een spuitzak, dit vult makkelijker bij zowel het popcake apparaat als bij de cupcakes.
Popcakes: vul elk holletje tot de rand met beslag en sluit de machine. Bak ze 5 minuten.
Cupcakes: vul elk vormpje 3/4 met beslag.

Bak vervolgens alle cake-jes en laat ze afkoelen. (let op: het zijn er veel! Er komen vaak wel 62 mini cupcakes uit één pakje. Dit is ook afhankelijk van de grootte van de gebruikte eieren.)

Maak nu de topping:
Roer de zachte boter met het zoetmiddel goed door elkaar. Voeg daarna het wortelsap, het aroma en de rasp toe en roer het weer goed door.

Doe de topping nu in een spuitzak en leg het in de koelkast. Laat het daar wat opstijven, maar zorg dat het niet te hard wordt! (c.a. 30 minuten)

De decoratie:
Let op: cake in de koelkast bewaren zorgt er voor dat het uitdroogt. Toch dient de topping koel te blijven. Decoreer de cakejes dus niet langer dan enkele uren voor je ze gaat eten!

Cupcakes met gezichtje: Doe wat topping op een cakeje en smeer het glad uit. Herhaal dit op alle cakejes. laat ze vervolgens even opstijven in de koelkast (10 minuten).
Smelt de chocolade au bain marie en doe het in de vulstift. Teken nu een gezichtje op het cakeje. Geen vulstift? Doop dan een sateh of cocktailprikker in de chocolade en druppel voorzichtig een gezichtje op het cakeje.
Cupcakes met toefje: Maak mooie toefjes met behulp van de spuitzak. Garneer daarna naar wens met wat gehakte chocolade stukjes.
Popcakes: doop het stokje even in de creme de beure en steek het in de popcake. Doe nu een toefje van de topping op het cakeje en verdeel het voorzichtig met je vingers en/of een lepeltje over het bolletje. Herhaal dit net zo lang tot hij rondom bedekt is. Het is een priegelwerkje, maar het wordt wel heel leuk! Steek de stokjes in een houder of een halve appel of sinaasappel en plaats het even in de koelkast om weer op te stijven.
Smelt de chocolade au bain marie en doe het in de vulstift. Teken nu een gezichtje op het popcakeje. Geen vulstift? Doop dan een sateh of cocktailprikker in de chocolade en druppel voorzichtig een gezichtje op het popcakeje. Bewaar ze nu in de koelkast tot het moment dat je ze gaat eten.

Ik wens jullie veel plezier!

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni