Doorgaan naar hoofdcontent

What doesn't kill you....(makes you stronger)

Sinds enkele dagen ben ik begonnen met lezen in "Fat Chance" van Dr. Robert Lustig. En via de blog en FB houd ik jullie op de hoogte van inzichten en/of mijn mening over wat ik lees. Ik ben nog maar aan het begin, maar de inleiding alleen al is al zo'n Eye opener voor velen, vermoed ik. Ik krijg zin om dit boek aan iédereen te laten lezen. Het is écht de moeite waard als je wilt begrijpen waarom onze huidige voeding zo ontzettend slecht voor ons is. En het is de moeite waard voor diegenen onder jullie die dit al jaren beseffen, maar zich altijd onbegrepen voelen. Dit boek komt met wetenschappelijke feiten. Er is geen speld tussen te krijgen. Dus....wil je gezond leven en word je door je omgeving niet serieus genomen? Lees dit boek, en wrijf de feiten onder hun neus! Want je bent écht niet gek! :)

Vandaag allereerst wat meer over de opvatting dat dik zijn/obesitas levensgevaarlijk is. Een misvatting! Je gaat niet dood aan dik zijn, maar aan wat er gebeurt met je organen. Je kunt dood gaan aan een hartaanval, diabetes, herseninfarct, kanker, dementie of leveraandoeningen, etc. Maar een arts schrijft nooit op een overlijdensakte dat je bent dood gegaan aan obesitas. De aandoeningen die hier genoemd worden, gaan vaak samen met zwaarlijvigheid. Ze zijn allemaal chronische stofwisselingsziektes. Maar ook mensen met een normaal gewicht gaan hier aan dood. Deze aandoeningen noemt men in de medische wereld "Metabolisch syndroom"*. Het is dit syndroom waar je aan dood gaat, en obesitas is niet de oorzaak van dit syndroom, maar een signaal (marker).

De oorzaak van dit syndroom vindt je in het viscerale vet. Dat is het vet wat wordt opgeslagen rondom onze organen. En verrassing: ook dunne mensen kunnen dit hebben! 
Even wat cijfers: in de VS is inmiddels 55% van de bevolking te zwaar en/of obese. Dat betekent dat met 45% de duntjes in de minderheid zijn (en die groep wordt steeds kleiner!) Van deze slanke mensen heeft maar liefst 40% signalen van Insuline Resistentie (een voorloper van Diabetes). Dit is een teken van het Metabolisch Syndroom.
Van deze 40% is er vervolgens 20% met een vette lever. Dit vergroot het risico op Diabetes nog maar eens. Kortom: slank zijn betekent niet automatisch dat je ook gezonder bent!

Maar...er is ook goed nieuws: dit viscerale vet (dus het vet rond je organen) is een metabolisch actief vet. En daar is -aldus Dr. Lustig- vrij makkelijk iets aan te doen.

Ik houd je op de hoogte!!!!

Vind je het trouwens ook interessant? Lees samen met mij dit boek, en deel je mening hier op de blog of op FB. Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt. Het boek kun je o.a. bestellen bij Bol.com. Het is wel alleen nog maar verkrijgbaar in het Engels.

Tot volgende keer,

Sanna

* meer weten over het Metabolisch Syndroom? O.a. op deze website lees je er meer over (Engelstalig): http://www.webmd.com/heart/metabolic-syndrome/metabolic-syndrome-what-is-it?ecd=soc_fb_031515_metabolicsynref 

Is zwaarlijvigheid het probleem? Of is het een symptoom?

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni