Doorgaan naar hoofdcontent

Lampionnen slinger


Nog even en de kinderen gaan weer langs de deuren voor de jaarlijkse Sint Maarten optocht. Waar ik ben opgegroeid vierden we Sint Maarten altijd volop. De sfeer kan ik me nu nog voor de geest halen: het donker (best wel spannend!) en dan in de regen en wind lopen met je zelf gemaakte lampion....Overal waar je gaat hoor je in de verte kinderstemmetjes zingen....Het is heel speciaal.

Ik ben dus één van die mensen die hoopt dat er hordes kinderen aan de deur komen met hun liedjes. Helaas is het hier in Hilversum altijd bescheiden. Maar ja....beter iets dan niets: in Vlaanderen vierden we het alleen op de (Steiner-)school.

Om te laten merken dat mijn deur open staat voor zingende kinderen, plaats ik altijd een lichtje bij de voordeur en het keukenraam. Dat kan een lantaarntje zijn, of een pompoen, maar het allermakkelijkste én toch gezellig is onze lampionnen-slinger. Omdat hij zo makkelijk te maken is, kun jij hem nu ook nog even last minute maken. Dus hier een snelle How To:


Wat je nodig hebt: een lichtjesslinger met led lampjes en net zo
veel lampionnetjes (evt bij de bloemist te verkrijgen) als dat je lampjes hebt.
Ook: een schaar of klein mesje

Maak een gaatje in de onderkant van het lampionnetje en steek een lampje er in.
Het lampionnetje blijft zelf hangen aan het lampje.

Hang de slinger daar waar je het wilt hebben

En dit is het resultaat: sfeervolle verlichting, helemaal passend bij de herfst
Zo simpel gaat dat dus. Heel veel plezier vanavond!!!!

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni