Doorgaan naar hoofdcontent

Achter het nieuws: vlees

Je weet, ik post hier geen berichten waar je naar van wordt. Ik geloof in positieve energie. Dat is ook waar "Heel" voor staat: ik vind het belangrijk om rekening te houden met lichaam, ziel en geest. Negatieve energie kan ziekmakend zijn, en hoort niet op deze blog of website thuis.

Het artikel waar ik nu naar ga verwijzen kun je zien als heel negatief. Het laatste wat ik wil is dat mensen het gevoel krijgen dat Heel Gezonde Mama zegt hoe ze "moeten" leven. Ik heb er dus ook lang over nagedacht wat ik hiermee zou doen. Maar tóch vind ik het belangrijk om te delen. Want kennis is macht. Het zorgt ervoor dat je bewuste keuzes kunt maken, en dat geeft je weer het gevoel dat je je leven in je eigen hand hebt (tot op zekere hoogte dan). Een gevoel van zelfbeschikking. En dát is juist weer Heel Gezond!

De Heel Gezonde Levensstijl is erop gebaseerd dat jij dié manier van gezonder leven gaat vinden die bij jou past. Door geinformeerd te zijn over hoe gezonde voeding en gezondheid werkt, kun je keuzes maken die voor jouw situatie werken. Ik zal dus nooit roepen dat iemand bijvoorbeeld vegetarier of veganist “moet” worden. Of geheelonthouder, enzovoorts. Ik zoek naar de gulden middenweg, want die is het langste vol te houden. Tenslotte is gezond leven geen dieet of fase, maar een “way of life”.

Vandaag ga ik het hebben over vlees. Of liever, de herkomst van ons vlees. Daarmee probeer ik niemand te bekeren tot het vegetarisme, maar wil ik de gevolgen van de huidige vleesindustrie laten zien. Aanleiding was dit artikel, in National Geographic: http://phenomena.nationalgeographic.com/2015/11/21/mcr-gene-colistin/ In dit artikel wordt verteld over de nieuwste inzichten op het gebied van anti-biotica. Namelijk, dat nu ook het laatste soort anti-bioticum dreigt onbruikbaar te worden omdat ook hier bacterien resistent voor aan het worden zijn. Het is een crisis waar druk over vergaderd wordt met o.a. de Wereld Gezondheidsraad.

Je weet misschien dat er in de intensieve veehouderij (de “gewone” lapjes vlees komen hier vandaan) antibiotica worden gebruikt om de dieren niet zieker te laten worden dan ze al zijn. De laatste jaren komt er steeds meer naar buiten dat dit overvloedige gebruik van anti-biotica lijdt tot resistentie: bacterien worden immuun voor die bepaalde soorten anti-biotica. Dat is natuurlijk heel problematisch want zo kunnen we ernstige bacteriele aandoeningen wellicht niet meer aanpakken. Ook niet bij ons, mensen! Er is dus al jaren sprake van het zoeken naar oplossingen hiervoor en intussen wordt de veehouderij verzocht minder te gebruiken. Ook wij zelf mogen niet meer voor ieder wissewasje een anti-biotica kuurtje nemen.

Dat is even in een notendop hoe het zat. Al die tijd had men nog wel het idee dat er nog één laatste soort antibiotica was die nog wél werkte. Een anti-bioticum die heel vervelende bijwerkingen heeft, overigens. Het kan bijvoorbeeld nierschade opleveren. Daarom hadden ze hem dan ook al die jaren niet gebruikt. Maar met al die toenemende resistentie was het toch fijn om te weten dat ze nog iets achter de hand hadden. Helaas…. Inmiddels blijkt ook dit middel niet meer onfeilbaar te zijn. Ook hiertegen is een resistentie aan het opbouwen. En daarmee is het “laatste redmiddel” overboord.

Een doem-scenario? Ga ik je nou tóch iets heel negatiefs schrijven? Ik denk het niet. Ik denk –net als heel veel wetenschappers- dat dit juist een uitgelezen kans is. Een kans om het anders te doen. Een kans om te beseffen dat de manier waarop we de laatste decennia zijn omgegaan met onze mede-aardbewoners (de dieren) geen toekomst heeft. Steeds meer wetenschappers beseffen dat het bestrijden van ziekte niet zo zeer ligt in het bestrijden van de ziek-makers, maar wellicht nog meer in het versterken van ons eigen immuunsysteem. En laat dát nou net zijn, waar Heel Gezonde Mama voor staat!
Heel Gezond leven is zorgen dat je in balans bent wat betreft je lichaam, je ziel en je geest. Dat maakt je sterk, en daarmee krijgen ziekmakers minder kans. Wanneer we ons voeden in élke zin van het woord, houden wij onze weerstand op peil. Geestelijk én lichamelijk.
Maar hoe kunnen wij ons gezond voeden wanneer we niet zorgen voor onze aarde en hetgeen wat ons voeding moet geven? Wanneer wij moeten eten van een zieke aarde, of wanneer wij vlees eten wat vol zit met stress en anti-biotica, voeden wij ons met precies dát!

Ik hoop dat deze noodklok die nu geluid wordt, ook op wereld-niveau zal gaan zorgen voor een verandering in het denken. Dat we een begin kunnen maken met het zorgen voor onze voedingsbronnen. Je tankt je auto toch ook niet vol met bagger?

Dus…geen paniek. Bepaal wat je wilt doen met deze informatie. Er bestáán diervriendelijker alternatieven, óók wanneer je wel vlees wilt eten. In de biologische veehouderij mag bijvoorbeeld geen anti-biotica worden gebruikt.
Onthoud: jij stemt met je vork! Jij als consument bepaalt hoe de voedingsindustrie ons in de toekomst van producten gaat voorzien. Make it count!

Een Heel Gezonde optimistische groet,


Mama Sanna 

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni