Doorgaan naar hoofdcontent

Fris Frambozenijs (vegan en geraffineerde suikervrij)


We hebben deze week een emotionele week achter de rug: afscheid van de basisschool voor mijn oudste zoon (groep 8) én tegelijk ook voor zijn zusje, die om allerlei redenen van school gaat wisselen. En wat helpt het beste om je snel weer vrolijk te voelen? IJS natuurlijk! :) En dus kwam de Zoku* weer tevoorschijn van achter uit het vriesvak, en maakte ik lekker fris frambozenijs. Om je vingers bij af te likken!

Als basis gebruikte ik wat ingevroren bananenstukjes. Die liggen bij ons altijd in de vriezer, want zo kun je altijd snel gezond ijs maken (zie de andere ijsrecepten op deze blog!). En omdat ik niet gewoon waterijsjes wilde maken, maar ze ook wat romig wilde laten smaken, leek het me een goed idee om een zakje te gebruiken. In één zakje vries ik altijd twee in plakjes gesneden bananen in. De combinatie met de amandelmelk (zie recept) zorgde voor een beetje een yoghurt achtig effect. Mjammie!

Wil jij ze ook maken? Dat gaat echt heel gemakkelijk met de Zoku. Heb je die niet, dan kun je natuurlijk ook gewone ijsvormpjes gebruiken, maar dan moet je ze wel een zestal uren laten bevriezen. Met dit recept maak je 9 Zoku ijsjes (die zijn erg groot, dus in gewone vormpjes worden het er minimaal 12)

Wat heb je nodig:

2 in plakjes gesneden bevroren bananen
300 ml amandelmelk (zonder suiker!)
100 ml rode vruchten diksap
2 handjes verse frambozen
Eventueel: beetje bietensap (1/2 theelepel) voor de kleur.


Werkwijze:

Pureer de bananen met de amandelmelk en het diksap in een blender tot een romige roodbruine vloeistof. Wil je het een mooiere kleur geven? Dan kun je eventueel wat bietensap toevoegen. Pas op dat dit niet te veel wordt, anders smaakt het zo gronderig.
Snijd de frambozen door de helft en leg ze klaar op je werkblad. Neem het spateltje en de kannetjes uit de Zoku set. Giet het amandelmelkmengsel over in de kannetjes. Haal nu de Zoku vorm uit de vriezer en zorg dat je de ijsstokjes klaar heb liggen.
Neem nu een framboosje op het spateltje en plak het tegen de zijkanten van de Zoku vorm. Doe dit tot je er ongeveer vier in hebt zitten per ijsvormpje. Zet het ijsstokje er in en giet het melkmengsel erbij. Wacht tot de ijsjes hard zijn geworden. Wikkel er dan een folietje omheen en leg ze in de vriezer. Herhaal nu de werkwijze voor de volgende ijsjes.

Tip: ik plaats de Zoku altijd weer in de vriezer om de ijsjes sneller hard te laten worden én om te voorkomen dat de vorm te warm wordt en het ijsjes maken te lang gaat duren. Zo heb ik binnen no-time een heleboel ijsjes klaar.

Geen Zoku?

Dan is het wat lastiger om de verse vruchten in het ijs te verdelen. Meestal drijven ze naar boven. Doe de verse framboos in dit geval als eerste in de vorm en giet dan het amandelmelk mengsel erbij. Stokje er in en dan in de vriezer zetten. Na c.a. 8 uur is het ijs klaar.

Enjoy!!!

Mama Sanna

*Wat is de Zoku? Zoku is een Amerikaans merk waarmee je heel snel ijsjes kunt maken. Nog mooier: je kunt er niet alleen gewone waterijsjes mee maken, maar doordat je er allerlei handige accessoires bij kunt kopen, kun je verschillende kleuren ijsjes maken, vormpjes er in maken én gevulde ijsjes (sinassplit) maken. Ideaal als je gezonde, suikervrije ijsjes wilt maken. Je vindt de Zoku in de gespecialiseerde kookwinkel, maar natuurlijk ook op internet. Vaak zijn er in de zomer leuke aanbiedingen.

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni