Illustratie: Fiep Westendorp uit: Floddertje |
Zomervakantie…..en wat voor één! Heerlijk weer, elke dag
opnieuw. Ik weet niet hoe het zit bij jullie thuis, maar bij ons zorgt dit weer
er voor dat we heel erg trek krijgen in…..ijs!
Nu zijn wij wat dat betreft een ijsjes-familie: we eten ze
het hele jaar door. Echt, je kunt ons wakker maken voor ijs! Ook als het kwik
ver onder nul gaat, zie je ons genieten van een lekker ijsje. Toegegeven: bij
dat soort barre temperaturen kiezen we dan wel voor roomijs, en niet zo snel
voor waterijs. Maar verder? Het maakt ons niet uit: Italiaans, sorbet, room,
met of zonder stokje of hoorntje…..Als het maar ijs is! Mijn jaren werkervaring
bij één van de beste ijsmakers van Nederland tijdens mijn studiejaren, zal daar
vast de oorzaak van zijn.
“Hoe doe je dat dan, als je geen suiker gebruikt?” hoor ik
mensen vaak vragen. “En wat als je geen koemelk kunt verdragen?” En: hoe zit
dat met tarwe?” Ja….de grote vraag is natuurlijk: hoe eet je je ijs gezond?
Daar heb ik in de loop van de jaren een weg in gevonden, die ik vandaag graag
met je deel.
Allereerst ga ik een onderscheid maken tussen buitenshuis en
thuis ijs eten. Het spreekt voor zich dat thuis ijs eten het natuurlijk al véél
makkelijker maakt om dat Heel Gezond te doen. Vooral als je zélf je ijsjes
maakt. Daarvoor volgen hieronder twee makkelijke recepten. Maar ja…soms ben je
een dagje weg, of op vakantie en dan wil je ook wel eens een ijsje snoepen. Wat
doe je dan?
IJs onderweg
Zoals je wellicht intussen van mij weet, is dat ik pleit
voor de gulden middenweg. Een gezonde levensstijl is pas gezond, als het geen
dogma wordt. Dus….ja: ook mijn gezinsleden eten soms gewoon producten uit het
“reguliere” circuit. Soms ontkom je daar gewoon niet aan. Maar dat is
afhankelijk van hoe veel last jij of je gezinsleden hiervan ondervinden. Zelf
ben ik zéér gevoelig voor suiker, dus ik weersta de verleiding om een ijsje uit
de vriezer van het tankstation te pakken. De gevolgen zijn voor mij dermate
hinderlijk dat dit mij de trek al ontneemt. Maar voor de rest van het gezin
valt het wel mee, dus zij hebben het er graag voor over. Dat is een afweging
die je voor je zelf moet maken. Maar ook binnen het aanbod onderweg kun je
gezondere keuzes maken.
Allereerst: welke ingrediënten wil je er absoluut niet in
hebben?Denk hierbij aan: melk, zoetstoffen, tarwe/gluten, kleur-, geur- of
smaakstoffen, etc.. Ga je voor biologisch of mag het regulier? Enzovoorts.
Stap 2: waar ben je? Het spreekt voor zich dat als je op het
strand bent, en er maar één ijstentje is, je keuze beperkter is dan als je door
de stad loopt. Welke mogelijkheden zijn er?
Wanneer je dat voor jezelf in kaart hebt gebracht, kun je
keuzes maken. Het klinkt heel ingewikkeld, maar in de loop der tijd word dit
zo’n gewoonte dat je deze stappen binnen enkele seconden doorloopt. Je “scant”
als het ware je omgeving en de mogelijkheden en weet binnen no-time welke
richting je uit kunt. Het zal je verbazen hoe snel je kinderen hierin mee gaan.
Het is voor hen namelijk ook overzichtelijk: jij biedt ze een keuze of een
aantal keuzes aan binnen bepaalde grenzen en dat is heel prettig voor ze.
Voorbeelden uit de praktijk
Ik heb voor jou mijn eigen keuzes op een rijtje gezet, zodat
je een praktisch voorbeeld hebt. Daar gaan we.
Stap 1: de stoffen die ik er niet in wil hebben (voor mijn
kinderen):
Kunstmatige zoetstoffen
Chemische toevoegingen (kleur-, geur- en smaakstoffen)
Voorkeur: biologisch en/of ambachtelijk gemaakt (indien
mogelijk) en zo min mogelijk geraffineerde suiker (utopie!)
Voor mijn gezin heb ik de keuze buitenshuis dus best ruim
gelaten. Maar dat is ook omdat ik er van uit ga dat we niet elke dag buiten de
deur een ijsje eten. Dan kan er af en toe wel eens wat suiker, koemelk en tarwe
gegeten worden.
Stap 2: waar zijn we?
Voorbeeld 1: in het zwembad. Hier is de keuze natuurlijk
beperkt. Er staat een vriezer met Ola ijsjes. Tja…dan mogen ze een waterijsje
kiezen. Daarin ken ik intussen de verschillende soorten. Die kleine
ijsballetjes in zo’n bekertje, die tintelen op je tong? Niet doen! Boordevol
chemische rommel. Het beste is gewoon nog steeds de ouderwetse raket of
sinassplit. Ook die opduw-ijsjes kunnen er nog mee door. Ben ik in een gulle
bui, dan kan een cornetto of schatkistje ook nog door de beugel. Toch is dit
niet mijn ideale manier van oplossen. Meestal probeer ik ze te laten wachten
tot we úit het zwembad zijn, en zoeken we een andere oplossing: een ijssalon
óf….een natuurwinkel!
Voorbeeld 2: dorps- of stadscentrum. Hier wordt het al
makkelijker! Stel, je bent een dagje aan het strand. Neem dan even de moeite om
het dorpje in te lopen. Vaak zijn daar wel ijssalons te vinden, en verruim je
dus het aanbod. Zoek het liefst ééntje die zelf zijn ijs maakt. Daar maken ze
reclame voor, dus dat weet je snel genoeg. Het kan ook zijn dat ze ijs
betrekken van een ambachtelijk werkende ijsmaker, ook dat wordt vaak
aangegeven. Hoe dan ook: geef je ogen goed de kost: hoe zien de vitrines eruit?
Waar adverteren ze mee? Hoe zijn de kleuren van het ijs? Felle, onnatuurlijke
kleuren en groen- en blauwtinten wijzen (vaak) op kleurstoffen. Checken dus!
Vertrouw hierbij ook een beetje op je intuitie. Kies een salon uit waar
vakmanschap van uitstraalt. Dat merk je snel genoeg.
Vervolgens kies je je ijsje. Wil je geen tarwe? Neem een
bekertje. Wil je geen melkproducten? Kies voor sorbetijs. Het
allerbelangrijkste: geniet er van met volle teugen! Wanneer je je ijsje gaat
eten met de gedachte aan wat er allemaal niet goed aan is, ben je pas écht
ongezond bezig! Geef je kinderen mee, dat af en toe een “gewoon” ijsje eten ook
gewoon lekker kan zijn.
IJssalons met een extraatje
Leuk om te merken: steeds meer ijssalons willen gezonder ijs
maken. Dat is een goed streven! Het begint vaak met yoghurt ijs, maar er zijn
er die verder gaan dan dat. In onze regio (Gooi en Vechstreek) heb ik twee
superfijne ijssalons gevonden die er echt voor gaan om het zo gezond mogelijk
te doen: Pistache in Hilversum (lekker én gezellig!!!) en Dolomiti in Bussum.
Bij de laatste was ik blij verrast door zijn “gezonde smurf”: een variatie op
het o zo bekende en o zo ongezonde blauwe smurfenijs. Hij kleurt zijn
smurfenijs met spirulina! Wat een fantastisch idee vind ik dat! Ook zijn
pistache ijs is anders dan anders: in plaats van aroma’s en kleurstoffen werkt
hij met échte pistache-olie. Het gevolg: bruin pistache-ijs (in plaats van
groen), die echt naar de noten smaakt. Romig en vol….een aanrader!!!! Helaas is
het ook voor hen nog zoeken naar een écht goede suikervervanger voor het
suikervrije ijs, maar ze gebruiken al geen aspartaam en dat is al een heel goed
begin!
IJssalon Dolomiti in Bussum is één van die salons die echt hun best doen om gezonder ijs te maken. Ken jij er ook één in jouw buurt? Laat het ons weten! Plaats je tip hieronder bij de reacties. |
Voorbeeld 3: natuurwinkel Tja…dat is natuurlijk het
állermakkelijkste! Ben je ergens waar een natuurwinkel te vinden is, dan heb je
heel veel geluk. De meeste natuurwinkels verkopen ijsjes van the Ice Cream
Factory. De beste in het kant en klare ijs-segment die je maar kunt vinden! De
smaak doet niet onder voor de “normale” ijsjes, maar de ingrediënten zijn
biologisch én bevatten geen chemische toevoegingen en minder snelle suikers.
Helaas is dat laatste in de afgelopen paar jaar wel veranderd: Sinds ze
meerdere soorten verkopen, wordt er aan een aantal soorten wel (riet)suiker
toegevoegd. Dus wil je zo min mogelijk suiker in je ijs hebben, kies dan voor
de “magnum” soorten (alleen maar suiker in de chocolade laag), of de bekertjes
ijs. Ze hebben voor de kleinsten zelfs een Pipo ijsje. In twee soorten: gemaakt
op basis van soja of koemelk. Voorheen waren de raketjes van deze fabrikant
zonder geraffineerde suiker, maar dat is sinds een jaartje of twee helaas
veranderd. Het waterijs is –voor zover ik weet- tegenwoordig allemaal op basis
van (mais-)glucosestroop. Dat is dus een afweging die je zelf moet maken. Sinds
dit jaar maken ze ook een “raw-food” ijsje: een bekertje ijs op basis van
kokosmelk. Een lekker ijsje zonder al te veel snelle suikers. Kortom: goede
alternatieven!
Thuis ijs eten
Thuis is het natuurlijk een stuk makkelijker om gezond ijs
te eten. Hier heb je twee keuzes: ijs kopen óf zelf maken. Voor de
geïnspireerde doe het zelver volgen hieronder twee recepten. Voor de snelle
oplossing heb ik een aantal merken op een rijtje gezet:
Waterijs zonder suiker of “enge” toevoegingen:
-
Hero fruit op een stokje
(een “echt” waterijsje op een
stokje. Klein beetje gesmokkeld met vruchtenconcentraat, maar verder heel goed
te doen wat ingrediënten betreft)
Verkrijgbaar bij: de supermarkt
-
Bio Ice (waterijs van
puur biologisch vruchtensap in een zakje: puur, makkelijk en lekker. Maar wel
wat klein voor de grotere kinderen en volwassenen)
Verkrijgbaar bij: natuurwinkels
Andere soorten ijs:
-
Smooz
(een nieuw ijsje, op basis van
kokosmelk, in een kartonnetje. Helaas een klein beetje rietsuiker aan
toegevoegd, verder heel zuivere ingrediënten en goed van smaak)
Verkrijgbaar
bij: steeds meer winkels in het alternatieve circuit, sportcentra of via
internet.
-
Ice Cream Factory
(Groot aanbod diverse soorten.
Let op: een aantal zijn mét toegevoegde suikers. Het sorbet ijs, de dozen met
waterijsjes en de duo’s zijn met suiker (behoorlijk veel!). De literbakken
vanille-ijs zijn op basis van maisstroop en de stracciatella (goddelijk!!!)
bevat wat suiker in de chocolade. Dit geldt ook voor de “magnums”. Maar die
suikergehaltes zijn beter te doen, is mijn ervaring. De Pipo’s en ijsbekertjes
zijn de veiligste keuze, óók om lactosevrij te kunnen snoepen.)
Verkrijgbaar
bij: natuurwinkels
En nu….zelf aan de slag!
Ik maak al jaren zelf mijn ijs.
Van water-tot roomijs en zelfs met hoorntjes. En natuurlijk altijd zonder
geraffineerde suikers en tarwe. De meeste van mijn recepten houd ik nog geheim,
want ik koester de wens dat Heel Gezonde Mama ooit haar ijs zal kunnen verkopen
in heel Nederland, of zelfs Europa. Zou dat niet fijn zijn? Maar ik vind het
ook belangrijk dat jij en je gezin ook nu al gewoon van gezond ijs kunnen
genieten. Daarom twee recepten om lekker zelf ijs te maken. Klik op de titel om
bij het betreffende recept te komen. Ik wens jullie smakelijk smullen!
Mama Sanna
Reacties
Een reactie posten