Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: vruchten-waterijs

Lekker, makkelijk, snel en gezond
Leuk om samen met je kind te maken.

Benodigdheden:

1 deel verse vruchten (b.v. aardbeien, mango, kersen, peer, appel, etc.)
1 deel vruchtendiksap
3 delen water

IJsvormpjes

Werkwijze:


Ontpit en schil de verse vruchten en pureer ze in een blender. Meet op hoeveel milliliter puree je hier van overhoudt. Doe een zelfde hoeveelheid diksap in een grote kan en voeg daar aan drie keer de hoeveelheid water toe. Doe de puree hierbij. Roer het goed door.





Zet nu de ijsvormpjes klaar en vul ze met het zojuist klaar gemaakte vruchtensapje. Doe het in de vriezer (-18 graden) en laat het daar een etmaal staan. Je ijsjes zijn klaar!!










Om ze makkelijk uit de vorm te krijgen, kun je ze even onder de (warme) kraan houden.

Eet smakelijk!

Mama Sanna

Tip: voor meerkleurige ijsjes (dus laagjes van meerdere soorten fruit) heb je tegenwoordig erg leuke ijsvormen te koop van het merk Zoku. Duur in aanschaf, maar het schept heel veel mogelijkheden! Ik heb ook gemerkt dat je in deze ijsmaker meer zachte vruchten kunt gebruiken, terwijl dat in de gewone vormpjes nog wel eens mislukt: het stokje blijft dan niet zitten. Experimenteer naar hartelust: in het algemeen geldt: hoe meer water, hoe harder het ijs.

 



Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni