Doorgaan naar hoofdcontent

Carnaval: Heel Gezond!

Als Noorderling heb ik altijd een hekel gehad aan carnaval. Ik snapte er niets van, en vond het volslagen belachelijk. Tuurlijk, een verkleedpartijtje vind ik altijd leuk, maar volwassen mensen die zich "prins" noemen en continue "Alaaf!" roepen? Ik heb er niets mee.

Toch heb ik in de loop der jaren carnaval meer leren waarderen. En dat heeft vooral te maken met de tijd die daarná komt: de vastentijd. Nee, ik ga het niet hebben over kerkelijke gebruiken. Zoals we allemaal weten heeft de kerk haar feesten heel mooi ingeweven in de oude feesten van de natuur-religies. Daarom vallen die feesten altijd heel mooi samen met onze eigen natuurlijke ritmes. Dus...wat is ons eigen ritme rond deze tijd? Met andere woorden: waar vraagt ons lichaam om?

In deze tijd van het jaar ziet de natuur er nog doods en dor uit. Maar onder de grond is er al een heleboel aan het gebeuren. Langzaam maar zeker beginnen de sappen in de planten te stromen. Zaden beginnen zich klaar te maken om te kiemen...kortom: het plantenrijk begint zich klaar te maken om te "herleven" - de lente komt dichterbij!
Vanuit energetisch oogpunt kun je zeggen dat de stilstaande (yinne) energie van de winter weer wat in beweging komt. We bewegen richting yang. Zoals je wellicht eerder hebt gelezen in éen van mijn posten, is dat ook één van de verklaringen voor de vele griepgevallen van deze periode.

Ziekte is vanuit energetisch oogpunt gezien een schoonmaakproces. En als je de energie in ons lichaam ziet als een soort van rivier, dan kun je je misschien dit beeld voorstellen:
De winter heeft een soort van dam gelegd in de rivier. Het water stroomde niet meer. Alles lag stil. En dan komt iemand die de dam begint af te breken. Het water begint weer te stromen. En wat gebeurt er dan: doordat het water zo stil heeft gelegen is er allerlei rommel blijven liggen. Het kon niet weg. Nu begint het te stromen en al die rommeltjes (takjes, blaadjes, modder...) beginnen in beweging te komen. Wat naar de bodem was gezakt en daar stil lag, begint omhoog te borrelen. Het ziet er niet uit, wat een troep!
Maar als de rivier eenmaal weer lekker stroomt is al die rommel gauw opgeruimd. Wat blijft is een heldere stroom.

Zo is het ook met ons lichaam: we hebben ons in de winter minder bewogen, ons huis én ons lichaam zijn wat dicht geslibt met van alles en nog wat. Het is tijd om weer in beweging te komen. En dan hoort opruimen erbij.

Dit is dus de ideale tijd van het jaar om te gaan detoxen/ontgiften. En dat is waarom ik het oude gebruik van vasten zo mooi vind passen bij deze tijd: want door te vasten ruimden onze voorouders hun lichaam op. Precies wat we nodig hebben!

De komende weken, geef ik je elke dag een recept, tip of trick voor het detoxen/ontgiften. Zo kunnen we samen opruimen!

Het échte opruimen (vasten)begint traditioneel na Aswoensdag. En ik vind het wel mooi om vast te houden aan die traditie. De komende dagen bereiden we ons geestelijk alvast een beetje voor, en vanaf donderdag kun je dus de detox-tips in praktijk brengen. Doe je mee?

Voor alle duidelijkheid: ik werk niet vanuit een religie, en hoewel ik het nu "vasten" noem ben ik voorstander van het detoxen/ontgiften op een milde manier. Want alleen op die manier kun je je dagelijkse bezigheden blijven doen. Vooral als je een gezin hebt is dit belangrijk. Maar het geldt natuurlijk ook voor mensen met een baan, of andere verantwoordelijkheden. Je kunt je nu eenmaal niet allemaal een paar weken terug trekken op een eiland om te gaan sap-vasten. Dus: detoxen/opruimen op een manier die inpasbaar is in je dagelijkse routine en op je eigen wijze.

Geniet de komende drie dagen van jouw eigen "carnaval", letterlijk of figuurlijk. Daarna gaan we lekker opruimen.

Hartegroet (Alaaf!),

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni