Doorgaan naar hoofdcontent

Smoothies: de kracht van groen

Wanneer we willen detoxen op een milde manier, is de allereerste stap het verhogen van je dagelijkse inname van groente en fruit. Vooral groene bladgroentes spelen hierbij een belangrijke rol. De makkelijkste (en lekkerste!) manier om de dosis groente en fruit te verhogen is door elke dag te beginnen met een groene smoothie. Laat de naam je niet afschrikken. Het geeft alleen maar aan dat er groene bladgroenten verwerkt zijn in de smoothie. De smaak is absoluut geweldig, en vaak proeven mensen niet eens dat er groen in zit.

Waarom is groen zo belangrijk?
Uit onderzoek blijkt dat mensen over het algemeen te weinig groene bladgroenten binnen krijgen. Ook voor de meeste kinderen zijn groene bladgroenten nou niet bepaald aantrekkelijk. En dat is jammer, want Groene bladgroenten zijn rijk aan heel veel belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn een belangrijke bron van vezels, eiwitten, anti-oxidanten, vitamines en mineralen. Ze bevatten stoffen die in geen enkele andere groente te vinden zijn.

Groene bladgroenten helpen bovendien verzuring van je lichaam tegen te gaan. Dat betekent kort gezegd dat ze je lichaam kunnen helpen zuiveren van gifstoffen die zich dagelijks opbouwen in ons lichaam door luchtvervuiling, bewerkt voedsel en onze eigen cel-vernieuwing (afbraak van oude cellen).

Wat vinden we in bladgroenten:
calcium, magnesium, ijzer, kalium, fosfor, zink, vitamine A, C, E, K. Daarnaast zitten ze vol met vezels, foliumzuur en chlorofyl. Wist je dat de chlorofyl in groene bladgroente bijna identiek is aan onze rode bloedcellen?  In ons lichaam werkt chlorofyl ondersteunend voor de zuivering van ons bloed, helpt het ons lichaam sneller herstellen, wonder sneller helen en bij het vervoer van zuurstof door het lichaam. Tel daarbij op dat het een anti-oxidante en ontstekingsremmende werking heeft, en je vraagt je af waarom we niet allemaal veel meer bladgroente eten!

Waarom in je smoothie?
De opname van ijzer uit plantaardig voedsel gaat voor ons lichaam wat minder makkelijk. Hiervoor heeft het de hulp nodig van vitamine C. Je voelt het al aan: die vitamine vind je vooral in….fruit!!!! De combinatie van groene bladgroente en fruit is daarom perfect: de opname van ijzer wordt vergemakkelijkt én je krijgt in één lekker drankje een enórme dosis vitamines en mineralen binnen uit zowel de bladgroente als het fruit. Want zeg nou eerlijk: hoeveel groene bladgroente eet jij gemiddeld op een dag?

Variatie en Welk groen voor kinderen (en beginnende smoothie liefhebbers)?
Het is belangrijk te varieren in de bladgroente die je gebruikt in je smoothie,  vooral als je het dagelijks eet. Wissel af tussen spinazie, veldsla, boerenkool, romaine sla, andijvie, raapstelen, etc. etc. Er zijn heel gezonde bladgroentes die voor kinderen niet meteen geschikt zijn als ze nog moeten wennen aan  green smoothies: waterkers en rucola zijn bijvoorbeeld best pittig van smaak door hun hoge zwavel gehalte. Heel gezond, maar dit kan kinderen echt doen afschrikken van groene smoothies. Laat die soorten dus maar even zitten. Ook boerenkool kan dat effect hebben als je er  te veel van gebruikt. Begin daarom met veldsla en spinazie, om later eventueel Romaine sla en raapsteeltjes toe te voegen.

Verhouding groen en fruit

De ideale verhouding is 60 % fruit en 40 % groen. Dit moet echter langzaam opgebouwd worden. Begin met 90% fruit, en dat kan al heel snel naar 80% en 70% gaan.

 Avocado en mango: de « smooth » factor
In al mijn smoothie recepten vind je avocado. Ook mango kom je vaak tegen. Deze heerlijke vruchten geven de smoothies hun romige structuur. Zonder Avocado wordt een smoothie al gauw waterig, en mango bindt alle ingredienten. Test het maar eens uit…
Maar ik gebruik ook avocado omdat de gezonde vetzuren in deze vrucht er voor zorgen dat mijn suikerspiegel stabiel blijft, ondanks het hoge gehalte aan fruitsuikers. En natuurlijk zijn de vetzuren zelf heel gezond voor mijn huid, de celmembranen en mijn brein. :) Wist je dat avocado heel veel vitamine E bevat? 

Trek gekregen?

Wanneer je in de zoekfunctie "smoothie" in typt, zul je verschillende recepten tegen komen. Ook vind je in de boekwinkel, bibliotheek en op internet tegenwoordig heel veel recepten voor lekkere en gezonde groene smoothies. Ga het lekker uitproberen en voel hoe goed het je doet!

Enjoy!

Mama Sanna

Bovenstaande tekst is (met wat aanpassingen) afkomstig uit het E-book: "tips en tricks voor tussendoortjes met kids", een receptenboek die je kunt vinden in onze webshop: www.heelgezondemama.eu 

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni