Misschien heb je in de Vriendin mijn recepten kunnen lezen voor de avocado chocolade mousse en de dadelballetjes. Vandaag laat ik je zien hoe je met die twee recepten gecombineerd een héérlijke zoete traktatie kunt maken. Een perfect idee voor Valentijnsdag, wanneer we toch graag chocolade snoepen. Laten we het dit jaar eens Lekker Makkelijk Gezond doen!
Wat heb je nodig:
*Een springvorm in de vorm van een hart (zo groot of klein als je zelf wilt)
*Vershoudfolie
*Een blik kokosmelk (zet deze 24 uur van tevoren in de koelkast, ondersteboven)
*Het recept voor Dadelballetjes en Chocolade mousse (zie hieronder) Let op: voeg bij het recept voor de dadelballetjes nog noten of b.v. zonnebloempitten toe. (zie de variatie-tips)
Maak de chocolade mousse en het mengsel voor de dadelballetjes volgens het recept. Plaats het vershoudfolie over de bodem van de springvorm en beleg het met het dadel-noten mengsel. Schep nu de chocolademousse erover en verdeel het mooi gelijkmatig.
Laat dit taartje opstijven in de koelkast. (minimaal een uur)
Decoratie:
Draai het blik kokosmelk rechtop en maak het open. Schep de stevig geworden room uit de bovenkant van het blik en doe het in een kom. Bewaar de melk voor een smoothie of bak er lekkere tropische pannenkoeken mee.
Voeg wat natuurlijke zoetstof naar keuze toe aan de kokosroom. Denk aan rijststroop, agavestroop, Sukrin, enzovoorts. (Gebruik geen kokosbloesem- of palmsuiker: deze kleurt je room bruin) Eventueel kun je ook wat vanille toevoegen.
Mix met een garde de kokosroom goed door elkaar. Het wordt een luchtige massa. Vaak is het nu al een soort slagroom, soms heb je nog even wat extra koude nodig omdat de room te slap is geworden. In dat laatste geval doe je de room nog even in de koelkast of vriezer en probeer je het daarna nog eens.
Doe deze kokosroom in een spuitzak en decoreer je taartje er mee.
Ik wens jullie een fijne Valentijnsdag toe!
Liefs, Mama Sanna
Wat heb je nodig:
*Een springvorm in de vorm van een hart (zo groot of klein als je zelf wilt)
*Vershoudfolie
*Een blik kokosmelk (zet deze 24 uur van tevoren in de koelkast, ondersteboven)
*Het recept voor Dadelballetjes en Chocolade mousse (zie hieronder) Let op: voeg bij het recept voor de dadelballetjes nog noten of b.v. zonnebloempitten toe. (zie de variatie-tips)
Maak de chocolade mousse en het mengsel voor de dadelballetjes volgens het recept. Plaats het vershoudfolie over de bodem van de springvorm en beleg het met het dadel-noten mengsel. Schep nu de chocolademousse erover en verdeel het mooi gelijkmatig.
Laat dit taartje opstijven in de koelkast. (minimaal een uur)
Decoratie:
Draai het blik kokosmelk rechtop en maak het open. Schep de stevig geworden room uit de bovenkant van het blik en doe het in een kom. Bewaar de melk voor een smoothie of bak er lekkere tropische pannenkoeken mee.
Voeg wat natuurlijke zoetstof naar keuze toe aan de kokosroom. Denk aan rijststroop, agavestroop, Sukrin, enzovoorts. (Gebruik geen kokosbloesem- of palmsuiker: deze kleurt je room bruin) Eventueel kun je ook wat vanille toevoegen.
Mix met een garde de kokosroom goed door elkaar. Het wordt een luchtige massa. Vaak is het nu al een soort slagroom, soms heb je nog even wat extra koude nodig omdat de room te slap is geworden. In dat laatste geval doe je de room nog even in de koelkast of vriezer en probeer je het daarna nog eens.
Doe deze kokosroom in een spuitzak en decoreer je taartje er mee.
Ik wens jullie een fijne Valentijnsdag toe!
Liefs, Mama Sanna
Chocolademousse/-dip
Met dit heerlijke chocolade-toetje verwen je ieder kind (en
jezelf!). En ondertussen eten ze ook nog gezond! Wie had dat gedacht? Deze
mousse kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld als dip voor
soepstengels of als topping voor cupcakes of taart. Lekker makkelijk gezond
dus!
Ingrediënten:
1 avocado
40 tot 50 gram dadelstroop*
25 gram cacao- of carobepoeder. Je kunt ook een mengsel van
de twee gebruiken. **
snufje vanillepoeder (het merg van een vanillestokje)
*Dadelsiroop maak je snel en makkelijk zelf. Gebruik
hiervoor dadels zonder pit en voeg water naar smaak toe (Verhouding c.a. 12
dadels op 60 ml water). Snijd de dadels alvast een beetje fijn, dit maakt het
blenderen straks makkelijker. Week de dadels c.a. 2 tot 3 uur in het water. Doe
ze daarna mét het weekwater in blender of keukenmachine. Pureer het zo fijn
mogelijk tot het een vloeibare pasta wordt (geef de motor tussendoor af en toe
wat rust!). Deze pasta kan in een jampotje in de koelkast bewaard worden. Zo
kun je het tot wel drie weken goed houden.
**Dit recept is geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. Let
op: gebruik voor kinderen onder de twee jaar het liefste geen cacao maar
carobe, i.v.m. de caffeine die in cacao zit. (natuurwinkel, c.a. 2euro).
Gebruik het liefste rauwe cacaopoeder (natuurwinkel): daarin zitten alle
gezonde stoffen waar cacao zo bekend om staat. De “gewone” cacaopoeder is erg
bewerkt en geeft vaker allergische reacties.
Werkwijze:
Halveer de avocado, schep het vruchtvlees in de mengkom van
je blender of keukenmachine. Voeg de dadelstroop toe, de cacao- en/of
carobepoeder en de vanille, en mixen maar! Er ontstaat een romige mousse. Te
dik? Voeg wat water toe.
Dadel-kokos balletjes
Ingrediënten:
Dadels zonder pit
Geraspte kokos (verhouding: kokos 1 deel op 1.5 deel dadels)
Extra: geraspte kokos om de snoepjes in te rollen
Werkwijze:
Snijd de dadels fijn en doe ze in de hakmolen/keukenmachine.
Pulse-blend een paar keer tot de dadels beginnen te pureren. Voeg op dit moment
kokos toe. Pureer dan nog verder, tot de dadels zo fijn mogelijk zijn geworden,
en er een mooie massa ontstaat waarbij de kokos goed is verdeeld.
Kijk of je een kneedbare massa hebt. Haal het dan uit het
bakje, en laat de kinderen er mooie balletjes van maken. Deze balletjes kun je
vervolgens door de gemalen kokos laten rollen. (gemalen kokos over snijplank
strooien, en de balletjes er doorheen rollen) Doe ze in een schaaltje.
Houden jullie het nog even vol? Laat ze dan nog even
opstijven in de koelkast. En anders….eten jullie ze gewoon meteen op!
* Geef de allerkleinsten niet de hele bal, maar geef het in
stukjes!
Variaties:
*Budget: doe half dadels, half rozijnen en volg
de rest van het recept
*Gebruik gedroogde appeltjes, zonnebloempitjes,
pompoenpitten of noten (pecan, walnoot, cashew) en iets minder kokos om een
andere smaak te proberen. Hak deze ingrediënten fijn voor je ze door de dadels
mengt. Pas op met noten: dit is beter voor kinderen vanaf 2 jaar.
*Voeg wat vanillepoeder of kaneel toe
*Maak eens een gezond taartje of “cupcake” door
dit mengsel (liefst met noten of zonnebloempitjes er door heen gemalen) te
gebruiken als taartbodem. Gebruik de chocolademousse vervolgens als de topping.
(zie foto’s)
Reacties
Een reactie posten