Doorgaan naar hoofdcontent

Valentijns recept

Misschien heb je in de Vriendin mijn recepten kunnen lezen voor de avocado chocolade mousse en de dadelballetjes. Vandaag laat ik je zien hoe je met die twee recepten gecombineerd een héérlijke zoete traktatie kunt maken. Een perfect idee voor Valentijnsdag, wanneer we toch graag chocolade snoepen. Laten we het dit jaar eens Lekker Makkelijk Gezond doen!

Wat heb je nodig:

*Een springvorm in de vorm van een hart (zo groot of klein als je zelf wilt)
*Vershoudfolie
*Een blik kokosmelk (zet deze 24 uur van tevoren in de koelkast, ondersteboven)
*Het recept voor Dadelballetjes en Chocolade mousse (zie hieronder) Let op: voeg bij het recept voor de dadelballetjes nog noten of b.v. zonnebloempitten toe. (zie de variatie-tips)

Maak de chocolade mousse en het mengsel voor de dadelballetjes volgens het recept. Plaats het vershoudfolie over de bodem van de springvorm en beleg het met het dadel-noten mengsel. Schep nu de chocolademousse erover en verdeel het mooi gelijkmatig.

Laat dit taartje opstijven in de koelkast. (minimaal een uur)

Decoratie:

Draai het blik kokosmelk rechtop en maak het open. Schep de stevig geworden room uit de bovenkant van het blik en doe het in een kom. Bewaar de melk voor een smoothie of bak er lekkere tropische pannenkoeken mee.

Voeg wat natuurlijke zoetstof naar keuze toe aan de kokosroom. Denk aan rijststroop, agavestroop, Sukrin, enzovoorts. (Gebruik geen kokosbloesem- of palmsuiker: deze kleurt je room bruin) Eventueel kun je ook wat vanille toevoegen.
Mix met een garde de kokosroom goed door elkaar. Het wordt een luchtige massa. Vaak is het nu al een soort slagroom, soms heb je nog even wat extra koude nodig omdat de room te slap is geworden. In dat laatste geval doe je de room nog even in de koelkast of vriezer en probeer je het daarna nog eens.

Doe deze kokosroom in een spuitzak en decoreer je taartje er mee.

Ik wens jullie een fijne Valentijnsdag toe!

Liefs, Mama Sanna


Chocolademousse/-dip


Met dit heerlijke chocolade-toetje verwen je ieder kind (en jezelf!). En ondertussen eten ze ook nog gezond! Wie had dat gedacht? Deze mousse kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld als dip voor soepstengels of als topping voor cupcakes of taart. Lekker makkelijk gezond dus!

Ingrediënten:

1 avocado
40 tot 50 gram dadelstroop*
25 gram cacao- of carobepoeder. Je kunt ook een mengsel van de twee gebruiken. **
snufje vanillepoeder (het merg van een vanillestokje)

*Dadelsiroop maak je snel en makkelijk zelf. Gebruik hiervoor dadels zonder pit en voeg water naar smaak toe (Verhouding c.a. 12 dadels op 60 ml water). Snijd de dadels alvast een beetje fijn, dit maakt het blenderen straks makkelijker. Week de dadels c.a. 2 tot 3 uur in het water. Doe ze daarna mét het weekwater in blender of keukenmachine. Pureer het zo fijn mogelijk tot het een vloeibare pasta wordt (geef de motor tussendoor af en toe wat rust!). Deze pasta kan in een jampotje in de koelkast bewaard worden. Zo kun je het tot wel drie weken goed houden.

**Dit recept is geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. Let op: gebruik voor kinderen onder de twee jaar het liefste geen cacao maar carobe, i.v.m. de caffeine die in cacao zit. (natuurwinkel, c.a. 2euro). Gebruik het liefste rauwe cacaopoeder (natuurwinkel): daarin zitten alle gezonde stoffen waar cacao zo bekend om staat. De “gewone” cacaopoeder is erg bewerkt en geeft vaker allergische reacties.

Werkwijze:


Halveer de avocado, schep het vruchtvlees in de mengkom van je blender of keukenmachine. Voeg de dadelstroop toe, de cacao- en/of carobepoeder en de vanille, en mixen maar! Er ontstaat een romige mousse. Te dik? Voeg wat water toe.


Dadel-kokos balletjes                        


Ingrediënten:

Dadels zonder pit
Geraspte kokos (verhouding: kokos 1 deel op 1.5 deel dadels)

Extra: geraspte kokos om de snoepjes in te rollen

Werkwijze:

Snijd de dadels fijn en doe ze in de hakmolen/keukenmachine. Pulse-blend een paar keer tot de dadels beginnen te pureren. Voeg op dit moment kokos toe. Pureer dan nog verder, tot de dadels zo fijn mogelijk zijn geworden, en er een mooie massa ontstaat waarbij de kokos goed is verdeeld.
Kijk of je een kneedbare massa hebt. Haal het dan uit het bakje, en laat de kinderen er mooie balletjes van maken. Deze balletjes kun je vervolgens door de gemalen kokos laten rollen. (gemalen kokos over snijplank strooien, en de balletjes er doorheen rollen) Doe ze in een schaaltje.

Houden jullie het nog even vol? Laat ze dan nog even opstijven in de koelkast. En anders….eten jullie ze gewoon meteen op!

* Geef de allerkleinsten niet de hele bal, maar geef het in stukjes!

Variaties:

*Budget: doe half dadels, half rozijnen en volg de rest van het recept
*Gebruik gedroogde appeltjes, zonnebloempitjes, pompoenpitten of noten (pecan, walnoot, cashew) en iets minder kokos om een andere smaak te proberen. Hak deze ingrediënten fijn voor je ze door de dadels mengt. Pas op met noten: dit is beter voor kinderen vanaf 2 jaar.
*Voeg wat vanillepoeder of kaneel toe
*Maak eens een gezond taartje of “cupcake” door dit mengsel (liefst met noten of zonnebloempitjes er door heen gemalen) te gebruiken als taartbodem. Gebruik de chocolademousse vervolgens als de topping. (zie foto’s)



Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni