Doorgaan naar hoofdcontent

Review: Zeeuwse kroepoek



Voor jou getest: Zeeuwse kroepoek met Oosterschelde Zeewier


Het leek ons fijn: kroepoek zonder garnalen. En dat niet alleen: een complete vegan kroepoek zelfs. Geen suiker, geen gekke verdachte ingredienten ....Dat klonk fantastisch! We aten nassi, en omdat we plantbased eten, doe ik daar normaal gesproken linzenchips bij in plaats van kroepoek. Dit zou dus wel een heel leuke verrassing zijn.

Bij het openmaken van de zak was het even wennen: de kroepoekjes waren gauw van kleur. "Alleen maar een goed teken," dacht ik, "want dan zit er geen shit in".

De zak ziet er leuk uit. Ik vind het idee ook super: een product van ons eigen Zeeland. Er bestaat ook "gewone" Zeeuwse Kroepoek, dus met garnalen uit onze eigen Noordzee. Ik kan dat alleen maar toejuichen: eigen streekproducten zijn beter voor het milieu en natuurlijk ook voor onze eigen lokale economie. Ik was er dus bijzonder van gecharmeerd. Wij kochten ze overigens bij de Jumbo.

En dan de ingredienten:
Tapiocazetmeel, Oosterschelde zeewier, zonnebloemolie, zeezout, kruiden, specerijen, azijn.

Dat ziet er dus echt prima uit.

Maar dan komt het er op aan: hoe smaken ze?

Tja...en daar viel het ons dus heel erg tegen. De zilte smaak van de zee was voor ons iets TE aanwezig. Mijn oudste dochter vatte het als volgt samen: "het smaakt zoals de viskraam ruikt". Nu zullen er genoeg mensen zijn die dat heerlijk vinden, maar smaken verschillen. En wij houden nu eenmaal allemaal niet van vis. Ach ja...een beetje zalm één keer in het jaar vinden we wel eens lekker. En de kinderen houden normaal gezien ook wel eens van vissticks. Maar het moet niet te "vissig" worden. En ja....dat was hier dus overduidelijk wél zo.

Voor ons dus geen succes: wij blijven bij onze nassi en bami voortaan gewoon linzenchips knabbelen. Erg lekker hoor.
De Zeeuwse Kroepoek blijf ik een heel mooi product vinden, qua pure ingredienten én als lokaal initiatief. De kroepoek met garnalen heb ik niet geprobeerd, dus ik kan de niet-vega eters aanraden om het vooral eens te proberen. Er schijnt ook een versie te zijn met uien. En laat me dan eens weten wat je er van vindt, OK? En natuurlijk hoor ik ook graag jullie eigen bevindingen over deze Zeewier-kroepoek.

Meer weten over Zeeuwse Kroepoek? Dit is de website: www.zeeuwsekroepoek.nl

Mama Sanna 

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni