Wanneer je wilt stoppen met geraffineerde suikers, lijkt
honing een voor de hand liggende vervanger. De laatste paar jaar zie ik ook
steeds meer bakrecepten waarin honing wordt gebruikt als vervanging van suiker.
Vandaag een kort overzicht van de voor- en nadelen van deze natuurlijke
suikervervanger.
Het lijkt zo ideaal: de bijtjes produceren dit vloeibare
goud dat bomvol zit met waardevolle voedingsstoffen. Het is een geschenk van de
natuur! Toch is het ook met honing goed kijken wat je koopt en of het voor jou
geschikt is.
De honing die je in de meest winkels vindt, is
gepasteuriseerd. Dat is heel jammer, want daardoor zijn er heel veel
waardevolle nutrienten al verdwenen. De commerciele honing is ook vaak
afkomstig van bijen die worden bijgevoed met suikerwater, of er is zelfs
invertsuiker aan de honing zelf toegevoegd. Dit alles zorgt voor een veel
hogere Glycemische Index, en dat wilden we nu juist vermijden.
Dus…we gaan het vandaag hebben over de échte honing. Die
komt meestal bij de imker vandaan, waar je het rechtstreeks koopt. Maar je
vindt ze ook in veel natuur- of landwinkels. De échte, “rauwe” honing is niet
verhit boven de 43 graden. Zo zijn alle enzymen bewaard gebleven. Het wordt ook
wel “koudgeslingerd” genoemd.
De Glycemische Index van deze rauwe honing ligt meestal
tussen de 35 en 64. Dit is afhankelijk van de soort: Tijm- acacia-, linde-
oranjebloesem- en saliehoning hebben een vrij lage GI en alfalfa en
klaverhoning een vrij hoge GI. Voor wie dus tragere suikers wil gebruiken, zijn
de eerstegenoemden interessanter.
De voordelen van (ongepasteuriseerde) honing als zoetmiddel:
-
Het is een natuurlijk product
-
Het bevat waardevolle nutrienten, waaronder een aantal met
anti-oxidante werking
-
Het heeft anti-bacteriele eigenschappen
-
Door de enorme zoetkracht heb je er maar weinig van nodig
-
Verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder
b.v. een licht spijsverteringsbevorderende werking en een mild gunstige werking
op de bloedsomloop. Maar ook kennen we allemaal de keelpijnstillende én
hoestbedarende werking.
De nadelen:
-
Niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar (i.v.m kans op
botulisme)
(dit geldt overigens ook voor de
gepasteuriseerde versie)
-
Honing mag niet verhit worden, omdat dan de gezonde effecten
verloren gaan. Je kunt er dus niet mee bakken.
-
Grotere kans op allergische reacties
-
Voor mensen met problemen met de suikerspiegel (Diabetes,
Hypoglycemie) is het toch raadzaam spaarzaam om te gaan met honing en
uitsluitend de soorten te gebruiken met een lagere GI (zie hierboven).
-
Ook de soorten met een lage GI hebben wel invloed op de
suikerspiegel, ook al is het maar klein. Ook dat is een reden om het gebruik
matig te houden wanneer je hebt besloten minder suiker te gaan eten. Een nieuwe
verslaving ligt op de loer!
Samenvattend:
Honing is een prachtig natuurlijk product, vooral geschikt
voor de koude en lauw-warme bereidingen. Voor het bakken zoek je dus best een
ander zoetmiddel (kom ik later op terug!)
Pas op dat je de échte pure honing koopt en geen verhitte
suikerbommetjes. Ook het filteren van honing is niet gewenst: het verwijdert
ook de waardevolle pollen. “Koudgeslingerd”, “Ongefilterd” zijn dus woorden die
belangrijk zijn voor goede honing. Deze vindt je toch vooral in de land- en
natuurwinkels of rechtstreeks bij de imker.
Voor bepaalde groepen mensen is honing toch wel even
oppassen:
-
baby’s en kinderen onder de 2 jaar mogen het niet eten.
- Allergisch voor bijen? Dan kan het ook heel goed zijn dat bijenproducten een reactie ontlokken. Checken dus!
-
Diabetici en mensen met hypoglycemie of gevoelige
suikerspiegel gebruiken het best alleen de Tijm- acacia-, linde- oranjebloesem-
en saliehoning én.... met mate.
Mama Sanna
Reacties
Een reactie posten