Doorgaan naar hoofdcontent

Schoonheid

Omring je zelf met schoonheid, zeg ik altijd. Wat bedoel ik daar toch mee? En wat ís schoonheid dan? Vandaag wil ik het er graag even met je over hebben.

Laat ik allereerst duidelijk maken dat ik niet bedoel dat ik gefixeed ben op uiterlijk. Want dat is niet wat ik bedoel met schoonheid. Want inderdaad: schoonheid zit van binnen. En dat is precies waar ik je naar wil laten kijken: naar binnen. Want wanneer je de mens bekijkt vanuit holistisch oogpunt hebben wij niet alleen een lichaam, maar zijn wij eigenlijk een soort geestelijk wezen dat tijdelijk een lichaam bewoont. En die "Ik" die in jouw lichaam woont, zou je ook de ziel kunnen noemen. 
En er is iets met "schoonheid" dat de ziel doet leven. Echte schoonheid raakt je in je ziel, in je hart. Je voelt er emotie bij. Soms pink je misschien zelfs even een traantje weg. Dát is de schoonheid waarover ik het heb wanneer ik zeg dat je jezelf er mee moet omringen. 

Je vindt het in beelden, in woorden, in muziek en in stilte. Je vindt het in de ogen van een ander. En wanneer je het vindt, voel je je hart een sprongetje maken en je wordt warm van binnen. Op één of andere manier weet dit stukje schoonheid je hart te openen, en je straalt. Ken je dat gevoel?

Het is belangrijk dit dagelijks te ervaren. Zeker ook voor kinderen. Het zorgt er voor dat je je hart open kunt houden, en kunt leven in verbinding met jouw diepste "Ik".

Wordt je eens bewust wat schoonheid met je doet:
zou je dat niet elke dag willen ervaren? Op deze school
wordt "schoonheid" als belangrijk onderdeel van
het dagelijks leven gezien. Het voedt de ziel... 

Harde woorden, beelden en muziek zorgen er voor dat je je van binnen ook voelt verharden. Je verliest het contact met je dromen, je idealen en je hartewarmte. Het maakt je op den duur hard naar anderen toe, maar ook naar je zelf. Het is een gevoel die velen van ons in de huidige maatschappij maar al te goed kennen. Zoek de schoonheid in de kleine dingen, en voel hoe je hart zich langzaam maar zeker weer zal open stellen. En ervaar hoe prachtig deze wereld is.

Fijne dag!

Mama Sanna


LIED VAN DE ZIEL
Kahlil Gibran

In de diepte van mijn ziel is
Een woordeloos lied - een lied dat woont
In het zaad van mijn hart.
Het weigert om samen te smelten met inkt
Op papier. Het overspoelt mijn gevoelens
In een transparante mantel en vloeit,
Maar niet over mijn lippen.

Hoe kan ik het verlangen? Ik ben bang dat
Het zich vermengt met aardse ether.
Voor wie zal ik het zingen? Het woont
In het huis van mijn ziel, in vrees voor
Verharde oren.

Toen ik in mijn innerlijk zocht,
Zag ik de schaduw van haar schaduw.
Als ik mijn vingertoppen aanraak,
Voel ik haar trillingen.
De daden van mijn handen zien haar
Aanwezigheid zoals een meer de schittering
Van de sterren weerspiegelt. Mijn tranen
Onthullen haar, zoals heldere dauwdruppels
Het geheim van een verwelkte roos onthullen.

Het is een lied ontstaan in gedachten
En uitgevoerd in stilte,
Gemeden door schreeuwers,
En omhelsd door waarheid,
Herhaald door dromen,
En begrepen door liefde,
Verborgen bij het ontwaken
En gezongen door de ziel.

Het is het lied van de liefde.
Welke Kaïn of Ezau kan het zingen?
Het is geuriger dan jasmijn.
Welke stem kan het tot slaaf maken?

Het is een hartsgeheim zoals dat van een maagd.
Welke snaar kan het doen trillen?
Wie durft het gebulder van de zee te verenigen
Met het zingen van de nachtegaal?
Wie durft het geloei van de storm te vergelijken
Met de zucht van een kind?
Wie durft de woorden hardop uit te spreken
Die bedoeld zijn voor het menselijk hart?
Welke mens durft het
Lied van God te zingen?

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni