Doorgaan naar hoofdcontent

Kerstsmoothie

Het is natuurlijk nog lang geen kerst, maar dit recept kwam nog uit de "oude doos". Hij is zó lekker en ik wilde hem even delen met de moeder van een kindje die niet zo van fruit houdt. Houd jouw kind ook niet van fruit? Dit is misschien een manier om hem/haar er toch aan te krijgen. Het smaakt als een appeltaartje! Maar met alle gezonde dingen van....groene bladgroente en fruit. Een hit bij de peuters en dreumessen in ons kinderdagverblijf! Dus...ik zet hem alvast op de blog! Kun je alvast in de stemming komen, hahaha. Ach ja....de pepernoten liggen ook al in de winkel, dus...why not?

Komt ie:

Kerst Superfood smoothie


Deze smoothie is door het gebruik van winterkruiden heerlijk verwarmend, ondanks het feit dat je “rauw” eet. Door een granenmelk of –room te gebruiken, geef je het nog een extra warm, romig tintje. Ideaal voor onze koude weersomstandigheden wanneer je toch rauw wilt blijven eten. Wil je het nog verwarmender? Vervang een beetje van de spinazie door boerenkool. Deze zwavelrijke groente is gemaakt voor ons winterklimaat: het houdt ons warm en sterkt onze weerstand!

De superfoods zijn natuurlijk optioneel. Ben je nog niet zo thuis in de superfoods, laat je die er gewoon lekker uit. Dan is het misschien wel lekker om wat extra vanille toe te voegen, want Lucuma geeft een caramel-achtig smaakje aan deze smoothie.

Dit is genoeg voor 1 liter (2 personen- of lekker veel voor in je eentje)

Ingredienten:

2 bananen
1 grote zure appel (b.v. Goudreinet) met schil (als het bio is tenminste)
½ avocado
1 handje cranberries of aardbeien (vriezer)
1 klein zoet appeltje (met schil)
3 blaadjes Romaine sla
hand spinazie
2 TL speculaaskruiden
1 EL Arenga Palmsuiker (Jumbo, Natuurwinkel) of een dadel/ klein handje rozijnen


c.a. 100 ml Haverroom (of rijst-/amandel-/havermelk)

Superfoods (optioneel):

1 schepje lucuma
2 TL Maca
1 TL spirulina
1x Vitamine C tablet 1000mg




Alle ingredienten in de Blender….goed mixen tot het helemaal glad (smooth) is. Serveren met een beetje kaneel en smullen maar!!!!!

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni