Doorgaan naar hoofdcontent

Purple Haze



Deze smoothie is heerlijk zacht met een licht zure "tick"...Vol met het goede van blauwe bessen, bramen en rabarber. Mjammie! Wist jij dat gezond zó lekker kon zijn?

Ik noemde hem purple haze, omdat het paars een beetje overstemd wordt door het vele groen dat er in zit. Het wordt dus een wat onbestemd kleurtje, maar dat mag de pret niet drukken :)  Hier volgt het recept:

Ingredienten voor 1 liter:

4 bananen
flinke hand blauwe bessen
handje bramen
klein appeltje (ik gebruikte Delbarre nieuwe oogst)
halve stengel rabarber
halve mango
halve avocado
2 handen veldsla
2 handen wilde spinazie

Optioneel:
1 tablet Vitamine C 1000mg (ascorbinezuur)
1 tl maca
1 tl spirulina
1 tl mesquite meel

Omdat het sap van de mango voor mij al genoeg was (ik houd van dikke smoothies) heb ik geen water toegevoegd. Maar dit kan naar eigen inzicht en smaak.

In plaats van de Mesquite kun je ook een paar druifjes of een dadel mee blenderen om je smoothie iets zoeter te maken.

Waarom is deze smoothie Heel Gezond?

Zoals je ziet is het aandeel "groen" in deze smoothie ongeveer 50 procent. Dat is een enórme boost voor je immuunsysteem! Gecombineerd met de vitamine C uit de bramen, blauwe bessen, rabarber én je tabletje ga je het ijzer uit de bladgroentes heel goed kunnen opnemen.

Wist je trouwens dat de rabarber zelf ook veel ijzer bevat? Daarnaast bevat het de vitamines B1, B2 en B6 en de mineralen kalium, calcium en magnesium. De vezels in rabarber bevorderen de darmwerking en de groente schijnt reinigend te werken op de lever en ons bloed.
Toch is het ook verstandig niet te overdrijven met het gebruik van rabarber, omdat het oxaalzuur bevat. En dat zuur maakt het ons lichaam weer wat moeilijker om calcium op te nemen. Maar goed, overdrijven is met niets goed, he? ;)

De bramen (wij hebben ze zelf geplukt) zijn helemaal een bron van gezondheidsbevorderende stofjes. Niet alleen onze oude bekende vitamine C, maar ook minder bekende stoffen doen heel goed werk voor ons immuunsysteem. Ik citeer hieronder even een aantal interessante weetjes:

 "In de databank van wetenschappelijke onderzoeken van the journal of biochemical chemistry staat een onderzoek waaruit blijkt dat het fytonutriënt cyanidin-3-glucoside uit bramen een extra hulpmiddel is om kanker tegen te gaan. De stof wordt een natuurlijke chemokuur genoemd. Daarnaast zit er ellagzuur in de braam, waarvan ook kankerbestrijdende effecten uitgaan. Het polyfenol ellagzuur bevordert de apoptose, dat is de plotselinge dood, van kankercellen."
"Er zitten veel anthocyaninen in bramen. Deze fytonutriënten staan bekend om hun werking om diabetes te lijf te gaan. Na het innemen van voeding met anthocyaninen ontstaan er hogere insulineniveaus in de cellen. Insuline is de stof die de bloedsuikerspiegel reguleert. Wanneer suikerhoudende producten gegeten worden, maakt het lichaam zelf insuline aan zodat de bloedsuikerspiegel op peil blijft. Bij diabetespatiënten werkt de alvleesklier, die insuline produceert, niet meer goed. Het is voorsuiker- of diabetespatiënten belangrijk om veel voeding met anthocyaninen te eten."
Bron: infonu.nl  

Over de blauwe bes is al veel bekend. We gaat het hier in een volgend artikel ook nog wel eens over hebben. Met bovenstaande informatie weet je al weer heel veel over wat een simpel ontbijtje als dit voor je gezondheid kan doen. Ik zou zeggen: pak je blender en ga aan de slag! ;)

Enjoy!

Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni