Doorgaan naar hoofdcontent

Crunchy dadelreepjes

Crunchy dadelreepje met noten en boekweit


Deze heerlijke reepjes zijn niet alleen lekker, maar ook bijzonder voedzaam en vormen een Heel Gezond snoeperijtje voor tussendoor. De boekweitkiemen geven een boost aan vitamines B, maar ook aan de mineralen mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, zink en koper. Het bevat de stof “rutine” die ontstekingen remt en zorgt voor een goede bloeddoorstroming. Daarnaast houdt boekweit onze bloedsuikerspiegel in balans. Een aanrader voor de mensen met last van hypoglycemie of diabetes 2 patiënten.

Deze reepjes zorgen mede door de boekweit voor een lang gevoel van verzadiging, waardoor je geen behoefte meer voelt om te snoepen. Een verantwoord snoepje dus!

Ingrediënten:

250 gram dadels
50 gram vijgen
25 gram moerbeien 
80 gram gekiemde boekweit, gedroogd in een (droog-) oven : “boekweit-crunchy’s”*
100 gram para- en pecannoten, gemengd
30 gram kokos
15 druppels vanille aroma (dr. Cook)

Optioneel:
1 EL mesquite meel
2 tl maca

Werkwijze:

Maak van de dadels, vijgen en moerbeien een kleverige, niet te fijne pasta door ze te pureren in de keukenmachine totdat het een klomp gaat vormen. Houd deze pasta even apart.
Hak vervolgens de noten fijn in de keukenmachine, en houd deze mix ook even apart.


Vul nu de keukenmachine met de dadel/vijgen/moerbeien-pasta, de noten, de kokos, het vanille aroma, de mesquite en de maca. Meng dit goed door elkaar en voeg pas op het laatste moment de boekweit crunchy’s toe. Deze mogen niet te lang mee draaien, want ze moeten zo heel mogelijk blijven. Je wilt ze alleen maar goed mengen. Er ontstaat een korrelig, maar kleverig mengsel.
  



Vorm met de handen reepjes van dit mengsel. Leg ze in een afdekbare schaal en bewaar ze in de koelkast. Daar stijven ze nog wat op, en zijn ze het makkelijkst te eten. Zo zijn ze zeker 10 dagen houdbaar, maar geloof me: zo lang haal je het niet, daar zijn ze veel te lekker voor!

Enjoy!

Sanna
  
* Maken van boekweit-crunchy’s:

Neem c.a. 100 gram boekweit en week dit een nacht in schoon (bron)water. Spoel de geweekte granen af en verdeel ze over de verschillende lagen van je kiemer. Kiem ze gedurende maximaal twee dagen. Er moet maar een heel klein kiempje aan komen. Verdeel de gekiemde granen vervolgens over de lades van de dehydrator (droogoven) of over een met bakpapier bekleedde bakplaat in je gewone oven. Droog de granen gedurende 10 tot 12 uur op 40 graden, of in de oven op de laagste stand met de deur open. Nu heb je heerlijke krokante korreltjes! Lekker in de muesli of in het bovenstaande recept.

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni