Doorgaan naar hoofdcontent

Veel, Vers, Vlaanderen!

Zoals ik in mijn boodschappenplan vertel, is het goed om in je omgeving te kijken naar goedkope, goede leveranciers van verse groente en fruit. Ik heb in mijn leven op veel verschillende plaatsen gewoond, en ik kan je verzekeren: ook jij hebt die mogelijkheid in je buurt!! Houd je ogen en oren open...

Afgelopen weekend was ik in mijn oude woonplaats Lier (B) en ben ik op zondag naar de markt in Heist op den Berg gegaan. Een aanrader voor wie van vers, eerlijk en lekker houdt! Want er is niet alleen een bio-marktje aanwezig, maar er staan ook veel hobby-kwekers met de lékkerste groente en fruit voor weinig. De liefde en aandacht die ze aan hun tuintje geven zie je terug aan hun groente:

 Deze prachtige savooiekool bijvoorbeeld...90 cm in de omtrek! En net die morgen gesneden. Verser kan niet, en dat merk je aan de smaak, maar ook energetisch!

En je kon hem meenemen...voor slechts 2 euro!
 En wat dacht je van deze prachtige boerenkool? Maar liefst een meter in de omtrek! En heerlijk vers!

Deze kon ik niet weerstaan: voor 2 euro (!) heb ik deze prachtige boom meegenomen. Nu ga ik er heerlijke boerenkoolchips van maken. Het recept volgt later....

Gegevens van deze markt:
Elke zondag van 8 tot 13 uur in de straten rond de Eugeen Woutersstraat in Heist op den Berg (B). Ook prima bereikbaar met het openbaar vervoer!

Naast groente en fruit is er ook een fantastisch aanbod aan nieuwe en gebruikte goederen en kleding, antiek en curiosa, planten voor binnen en buiten....en nog veel meer!


Daarna naar mijn vaste adresje voor verse en goedkope pompoenen in allerlei soorten en maten! Ons "pompoenvrouwtje" is onze vaste leverancier sinds een jaartje of 9 en zij heeft echt de mooiste, lekkerste en grootste pompoenen voor een super prijs! Ik kom er nog steeds ieder jaar. Zelfs nu ik weer in NL woon. De oogst kwam nu langzaam op gang, maar als je eind september gaat, kijk je je ogen uit!



Adres: Boshoek 314 in Boechout (B)
Doe haar vooral de groeten van die "lange Hollandse" ! Oh...enne: nog niet alle grote mooie pompoenen meenemen hoor! Ik heb nog wat nodig voor de jaarfeesten op school! :)




En dit was dan het resultaat van mijn tripje door de Kempen: in totaal kostte deze buit mij 29 euro. Hiervoor heb ik:
2 kilo boerenkool
1 reuzepompoen
4 hokkaido pompoenen
1 pond aalbessen
1 grote venkel
1 reuze courgette
2 kilo rabarber
2 kilo Derbarre appels (nwe oogst)
2 kilo Boskoop appels (nwe oogst)
1 kilo "flippen" (peren-nwe oogst)
4 maiskolven
1 grote rode kool

Kortom: het loont écht de moeite om je omgeving te kennen! Oók als je er een paar dagen te gast bent...

Lang leve de Kempen! :)

Sanna


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni