Recept voor Drakenbrood
Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van
onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de
dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de
hemel bande.
Voor kinderen wordt deze
innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de
draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en
kracht. Speciaal voor deze dag wordt
dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het
goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed.
Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen
die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept
voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet.
Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een
heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf
deeg te kneden. Daar schrijf ik een andere keer eens over.
Nodig:
300 gram speltbloem
200 gram volkoren speltmeel
10 gram gedroogde gist
275 ml haver- of soja melk
50 gram zachte roomboter
1 eidooier
3 of 4 tl (naar eigen smaak) Arenga palmsuiker of 1/2 tl groene stevia
2 EL Sukrin (erythritol) of rijststroop
1 eetlepel (Keltisch) zeezout
Amandelschaafsel of pompoenpitten, amandelen en twee
rozijnen of Goji bessen voor de decoratie
Doe de ingredienten in de mengkom van de broodmachine. Zorg
dat de gist onderin ligt, daarna het meel toevoegen, en dan pas de andere
ingredienten. Dit zorgt er voor dat het deeg goed zal kunnen rijzen. Kies het
programma voor “volkoren brood deeg”. Dit programma zou ongeveer 3 uur moeten
duren. Het is belangrijk om een lange rijstijd aan te houden bij volkoren meel:
dit heeft te maken met het fytinezuur dat in volkoren meel zit. Dit zuur hecht
zich aan mineralen zoals ijzer en zink en maakt de opname van deze
voedingsstoffen moeilijker. Door een langere rijstijd (2-3 uur) wordt dit
negatieve aspect van dit overigens nuttige stofje teniet gedaan.
Programma klaar? Dan is het
tijd om je creativiteit te laten vloeien! Vorm een draak naar je eigen wensen.
Je kunt dit ook heel leuk samen met de kinderen doen. Wil je er één met een
open gesperde muil, stop er dan een in folie gewikkelde aardappel in voor het
bakproces, anders zal de bek tijdens het bakken dichtvallen.
Amandelschaafsel of pompoenpitten kunnen gebruikt worden om
schubben te vormen. Met amandelen kun je tanden en nagels maken. Leef je uit!
Laat de gevormde draak vervolgens nog even narijzen (c.a.
een half uur). Verwarm de oven voor op 225 graden (hete lucht oven c.a. 20
graden lager). Plaats een hittebestendige kom met water onder in de oven om het
brood lekker mals te houden. Bak vervolgens uw draak 15 minuten op 225 graden,
daarna nog eens 15 minuten op 200 graden (hete lucht oven: 180 graden). Wanneer de draak hol klinkt als je er op
klopt, is hij gaar.
Laat de draak afkoelen op een taartrooster en snijd hem pas
aan als hij helemaal is afgekoeld. Heerlijk met zelfgemaakte jam. Bijvoorbeeld bramenjam.
Enjoy!
Sanna
Waarom is dit brood gezond ?
Spelt is een graan dat nog niet over gecultiveerd is. Hierdoor zijn er minder vaak allergische reacties op. Daarnaast bevat het bijzonder veel voedingsstoffen en zijn de gluten vriendelijker voor de darmen dan die van tarwe.
Vezels zorgen
ervoor dat de in de voeding aanwezige suikers geleidelijk worden opgenomen in
ons systeem. Snelle opname veroorzaakt schommelingen in onze suikerspiegel en
is een van de oorzaken van dik worden. Twee goede redenen (van nog veel meer)
om ze te gaan gebruiken dus!
Geraffineerde suiker rooft
vitaminen en mineralen uit ons systeem, om verteerd te kunnen worden. In
ongeraffineerde suikers zitten de vitaminen en mineralen die daarvoor nodig
zijn er nog bij. Moeder natuur levert als het ware een compleet pakket.
Haver- of sojamelk: door te kiezen voor een plantaardige "melk", kies je voor een lager vetpercentage van je brood, en voor minder dierlijke eiwitten en vetten. Er zijn veel aanwijzingen dat veel van onze westerse aandoeningen te maken hebben met de grote hoeveelheden dierlijke vetten en eiwitten. O.a. reumaklachten zouden kunnen minderen door minder dierlijke eiwitten te nuttigen. Ook helpt het gebruik van plantaardige "melk" bij het verlagen van het slechte LDL cholesterol.
Copyright: Sanna van Tets-Jonkhart september 2010
Hoi Sanna, wat een mooie draak! Ik zou hem graag eens willen maken maar heb geen broodmachine. Als ik het deeg met de hand wil maken, hoe lang/vaak moet ik het deeg dan bewerken of laten rijzen? Dank je alvast!
BeantwoordenVerwijderenHoi,
Verwijderennou....dit antwoord komt natuurlijk als mosterd na de maaltijd, maar ik las de reacties vandaag pas. Dus ook die van jou. Grote kans dat je dit antwoord nooit zult lezen, maar ja....niet reageren vind ik echt niet aardig. Sorry dus dat je pas drie jaar later van me hoort!
Maar...voor jou en alle anderen die gewoon lekker ouderwets zelf hun deeg bereiden: Je kneedt het deeg in twee rondes. De eerste keer is wanneer je alle ingredienten bij elkaar doet, en de tweede keer is na de eerste "rijs".
Die eerste kneedbeurt mag je het deeg echt even flink mishandelen: scheur het uit elkaar, sla er mee op je aanrecht, stomp er in, duw en trek: hiermee maak je de gluten los en krijg je uiteindelijk een heerlijk soepel en samenhangend deeg waar je alle kanten mee op kan.
Hierna volgt dan de eerste rijs periode: vorm een bal van het deeg en leg het in een afgedekte kom op een warme plek. Ik laat dit meestal minimaal 1.5 uur staan (bij gist natuurlijk. Bij desem is het een ander verhaal) Maar dit is zo verschillend per dag, per huis...brood maken is elke dag anders omdat je te maken hebt met temperatuur en b.v. vocht in de lucht enzovoorts. En ja, ik merk zelfs dat mijn eigen humeur invloed kan hebben. :) Belangrijk is dat je kunt merken dat het goed gerezen is doordat de deegbal anderhalf keer zo groot is geworden. Als dat zo is, begin ik aan de tweede "rijs": ik kneed het dit keer wat rustiger door en het deeg slinkt dan weer tot zijn oorspronkelijke maat. Dat doe ik echt maar enkele minuten. Dan vorm ik weer een soort van bal (zie de omschrijving in het recept) en laat het weer afgedekt staan. Dit keer doe ik dat maar een half uur tot een uur. Je zult zien dat ie dit keer veel sneller rijst. Het deeg is actief. Hierna kun je je draak gaan maken.
Tja....deze opmerking is nu op Michaelsdag 2025 natuurlijk rijkelijk laat. Sorry, lieve bakkers! Maar dan staat het er maar bij voor Michael 2026 en beyond! :)
Groetjes, Sanna
Twee batches die stuk zijn gegaan, geen fijn recept. Moeilijk recept ook door het spelt.
BeantwoordenVerwijderenHoi, wat vervelend dat het verkeerd is gegaan?! Moeilijk voor mij ook om te beoordelen waar het aan kan liggen, want wat is er stuk gegaan? Deeg kan in wezen natuurlijk niet stuk gaan, dus ik neem aan dat je bedoelt dat er iets mis is gegaan met je draak?
VerwijderenIn principe is bakken met speltmeel exact hetzelfde als met tarwemeel, dus wat je zegt over "moeiijk recept" kan ik ook lastig plaatsen. Nu is het artikel natuurlijk ook al lange tijd geleden geschreven, dus ik zal eens nakijken wat er precies in staat en of ik wat dingen moet aanpassen. Sommige producten waar ik in 2013 over schreef bijvoorbeeld, zijn nu niet meer te krijgen. Tijd voor een make over! :)
Laat me gerust even weten waar je nou precies last van had, dan kijk ik of ik een oplossing voor je weet.
Groetjes, Sanna